Nākamnedēļ OCTA konsultatīvā padome spriedīs par pretrunīgi vērtētajiem grozījumiem OCTA likumā 21

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 14.oktobris 2017 10:19

Nākamnedēļ Finanšu ministrijā (FM) notiks Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) konsultatīvās padomes sēde, kurā spriedīs par pretrunīgi vērtētajiem grozījumiem OCTA likumā, aģentūru LETA informēja FM.

Ministru kabinetā atbalstītajos grozījumos OCTA likumā paredzēts, ka turpmāk OCTA būs jāiegādājas transportlīdzekļiem, kas tiek izmantoti, piemēram, lauksaimniecības darbos, bet netiek izmantoti ceļu satiksmē. Pret piedāvātajiem likuma grozījumiem iestājās lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome.

Tiesa, Saeima šonedēļ noraidīja valdībā atbalstītos likuma grozījumus un tie tiks nodoti atkārtotai izskatīšanai Ministru kabinetā.

Finanšu ministre Dana Rzieniece-Ozola (ZZS) šonedēļ aģentūrai LETA norādīja, ka oktobrī tiks sasaukta konsultatīvā padome, kas pārrunās likuma grozījumos ietvertās normas. "Konsultatīvajā padomē mēģināsim saprast, vai likuma grozījumos ietvertās normas ir skaidras un samērīgās," atzina ministre.

Reizniece-Ozola pieļāva, ka OCTA regulējumā varētu veikt izmaiņas, piemēram, mainīt prasības, kas attiecas uz apdrošināšanas termiņu u.c. iespējas.

OCTA konsultatīvā padome nākam ceturtdien, 19.oktobrī, pārrunās FM virzītā OCTA likumprojekta risinājumu OCTA piemērošanai transportlīdzekļiem ārpus ceļiem. Uz sēdi arī tiek aicināta Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins iepriekš aģentūrai LETA pauda nožēlu par attiecīgo koalīcijas lēmumu. "Mums žēl, ka emocionāli, neiedziļinoties un sasteigti politiskā līmenī ir pieņemts šāds lēmums. Ne jau velti Finanšu ministrija izstrādāja un citas ministrijas, tajā skaitā Zemkopības ministrija, Tieslietu ministrija, Labklājības ministrija utt. vairākkārtēji saskaņoja šīs izmaiņas. Cietušie un vainīgie nebūs aizsargāti un Latvija var uzrauties uz pārkāpuma procedūras. Tas nav to dažu desmitu eiro vērts, jo saprātīgākie zemnieki un mežinieki jau tagad OCTA savai tehnikai pērk," viņš sacīja.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka attiecīgo grozījumu mērķis ir nodrošināt satiksmes negadījumos cietušo personu aizsardzību arī tādos gadījumos, kad negadījums ir noticis ārpus publiskiem ceļiem.

Pēc LTAB iepriekš skaidrotā, grozījumi likumā attiektos uz tehniku, kas tiek izmantota darbam slēgtās teritorijās, pagalmos, pļavās, tīrumos, mežos, piemēram, lauksaimniecības tehnika, piekabes un citi transportlīdzekļi. Taču arī turpmāk OCTA apdrošināšana Latvijā nebūs jāiegādājas gadījumos, ja automašīna netiek izmantota.

Finanšu ministrijā aģentūrai LETA skaidroja, ka atbilstoši 2014.gada 4.septembra Eiropas Savienības (ES) Tiesa spriedumam direktīvā minētais jēdziens "transportlīdzekļu lietošana" aptver jebkādu transportlīdzekļa izmantošanu, kas atbilst šī transportlīdzekļa parastajai funkcijai, tādējādi šis jēdziens var attiekties arī uz traktora manevru saimniecības pagalmā, lai šķūnī novietotu piekabi, ar kuru šis traktors ir aprīkots.

ES Tiesa secināja, ka OCTA apdrošināšanai ir jāsedz zaudējumi, kurus ir izraisījis transportlīdzeklis, to lietojot, ciktāl tā lietošana atbilst transportlīdzekļa dabiskajai funkcijai. Ņemot vērā ES spriedumu, Finanšu ministrija izstrādāja atbilstošus grozījumus likumā.

 
21 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
klm 14.oktobris 2017 18:30
5 0 Atbildēt

Vajag to to OCTU, noteikti vajag arī "tikai pa lauku braucošajiem". Tāpat OCTU vajadzētu arī zāli pļaujošajiem minitraktoriem. Da pat ar mazdārziņa kultivatoru šmigā strādājot var izbraukt uz koplietošanas ceļa.

jānis 14.oktobris 2017 21:49
5 0 Atbildēt

un kurvēl visi riteņbraucēji ,ieskaitot bērnu trīsriteņi.....tie arī deldē ceļus...

Oskars 15.oktobris 2017 0:40
5 0 Atbildēt

Nu tik sanāks ! Nu tik spriedīs ! Tāpat nekas nemainīsies- apdrošinātāju apetīte ir bezdibenīga.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti