Apdrošinātājiem saskaņotā paziņojuma neiesniegšanas gadījumā būs jābrīdina negadījuma izraisītājs 5

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 26.novembris 2017 12:50

Saeima 23.novembrī konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz, ka apdrošinātājiem saskaņotā paziņojuma neiesniegšanas gadījumā būs jābrīdina ceļu satiksmes negadījumu izraisījušais autovadītājs, pirms vēršanās pret viņu, regresa kārtībā piedzenot zaudējumus.

Grozījumus "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" sagatavojusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, deputātu atbalstītais priekšlikums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā ievieš sava veida pienākumu apdrošinātājiem pabrīdināt ceļu satiksmes negadījumu izraisījušo autovadītāju, ja viņš nav iesniedzis saskaņoto paziņojumu desmit dienu laikā no ceļu satiksmes negadījuma dienas.

Patlaban spēkā ir kārtība, kas nosaka to, ka apdrošinātājs bez iepriekšējas brīdināšanas regresa kārtībā var piedzīt līdzekļus no negadījuma izraisītāja, ja viņš nav iesniedzis apdrošinātājam saskaņoto paziņojumu desmit dienu laikā no negadījuma dienas, norādīja Abāšins.

Taču jaunā kārtība paredzēs, ka pēc desmit dienām, kuru laikā negadījumu izraisījušajam autovadītājam ir jāiesniedz paziņojums, apdrošinātājam jāvēršas pie negadījuma izraisītāja un jālūdz iesniegt saskaņotais paziņojums, bet negadījuma izraisītājam šis paziņojums jāiesniedz piecu dienu laikā.

Kā ziņots, Satversmes tiesā (ST) septembra sākumā ierosināta lieta par normu, kas ļauj apdrošinātajam saskaņotā paziņojuma neiesniegšanas gadījumā celt regresa prasību pret šoferi, kas negadījumā nodarījis zaudējumus trešajai personai.

Lieta ierosināta pēc Svetlanas Blohinas pieteikuma. Viņa esot izraisījusi ceļu satiksmes negadījumu, kā rezultātā nodarījusi zaudējumus trešajai personai. Ceļu satiksmes negadījumā radušos zaudējumus trešajai personai atlīdzinājis apdrošinātājs. Lai gan ceļu satiksmes negadījumā iesaistītās personas aizpildījušas saskaņoto paziņojumu, pieteikuma iesniedzēja OCTA likumā noteiktajā kārtībā apdrošinātājam to neiesniedza. Tādēļ apdrošinātājs, pamatojoties uz apstrīdēto normu, esot cēlis tiesā regresa prasību pret pieteikuma iesniedzēju. Tiesa apdrošinātāja prasību apmierinājusi un piedzinusi no pieteikuma iesniedzējas zaudējumu atlīdzību, skaidroja Strazda.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma ierobežo viņai Satversmes 105.pantā nostiprinātās tiesības uz īpašumu, jo pienākums atlīdzināt apdrošinātājam visus zaudējumus, kurus tas cietis sakarā ar apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, samazina pieteikuma iesniedzējai piederošās mantas (naudas līdzekļu) apjomu.

Pienākums otrajam ceļu satiksmes negadījuma dalībniekam segt zaudējumus neesot samērīgs gadījumā, ja apdrošinātāja rīcībā jau ir viens saskaņotā paziņojuma eksemplārs, uz kura pamata iespējams noskaidrot notikušā apstākļus un lemt par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Savukārt, ja apdrošinātāja rīcībā nav visas informācijas par notikušā apstākļiem, viņam pirms apdrošināšanas atlīdzības izmaksas šāda informācija būtu jāiegūst, nevis jāizmaksā apdrošināšanas atlīdzība un tad jāceļ regresa prasība pret zaudējumus nodarījušo transportlīdzekļa vadītāju.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Krix 27.novembris 2017 10:33
5 0 Atbildēt

...bet tajā pašā laikā ir cilvēki, kuri nezin šādas nianses (piem.cilvēki gados) un nezināšanas dēļ zaudējumus piedzen no viņiem, lai gan būtu jāsedz apdrošinātājam.

Zinu- likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības, tomēr šķiet cilvēcīgi.

murx 26.novembris 2017 20:56
2 1 Atbildēt

Paldies Svetlanai! Arī cietu no badā mirstošo kompāniju pārstāvja - BAN. Zinu, ka vairākas kompānijas tomēr pabrīdināja jau iepriekš.

viencexperc 27.novembris 2017 9:26
2 1 Atbildēt

Es tikko parakstīju notariāli apstiprinātu rīkojumu, ka ja apdrošinātājs man nepaziņos par to, ka man beidzas apdrošināšana 3 mēnešus iepriekš, viņi man maksās kompensāciju 150 eiro apmērā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti