Nākamā gada pirmajā pusē izvērtēs valsts pārvaldes iestāžu autoparku 6

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 17.decembris 2017 9:39

Līdz 2018.gada 1.maijam tiks veikts atkārtots tiešās pārvaldes iestāžu autoparka izvērtējums par 2017.gadu, liecina Valsts kancelejas informācija.

Šāds izvērtējums tiks veiks, lai konstatētu šogad veikto pilnveidojumu ietekmi un saņemtu informāciju priekšlikumu izstrādei par turpmāk īstenojamām darbībām. Saņemtā informācija tiks iesniegta Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Balstoties uz izvērtējuma ietvaros saņemtajiem datiem, Valsts kanceleja veiks apkopotās informācijas analīzi un aktuālo datu modelēšanu, lai turpmākai lēmumu pieņemšanai varētu sagatavot pamatotus priekšlikumus par valsts tiešās pārvaldes iestāžu autoparka ekonomisku izmantošanu.

"Modelēšanā tiks apskatīti risinājumi lietderīgākajam autotransporta nodrošināšanas veidam, piemēram, iegādē izmantot finanšu līzingu, nomāt ilgtermiņā vai īstermiņā. Tāpat tiks izvērtētas citas alternatīvas, piemēram, sabiedriskā transporta, taksometru, kopbraukšanas u.c. pakalpojumu izmantošana.

Savukārt attiecībā uz iespēju centralizēt autotransporta iegādi vienā institūcijā, Valsts kancelejā norādīja, ka 2018.gada ietvaros Iepirkumu uzraudzības birojs un Valsts reģionālas attīstības aģentūra izvērtēs preču un pakalpojumu grupas, kuru iepirkumus var centralizēt, kā arī iepirkumu atbalsta funkcijas centralizācijas potenciālu.

Valsts kancelejas informācija liecina, ka 2015.gadā valsts pārvaldes iestāžu rīcībā bija 3334 automašīnas. No tām nomātas tika 780 automašīnas, bet 2357 automašīnas bija iestāžu īpašumā.

2015.gadā valsts iestāžu autoparka uzturēšana izmaksāja 16,66 miljonus eiro, automašīnu iegādei tika tērēti 3,42 miljoni eiro, bet viena auto iegādes izmaksas bija 26 596 eiro, savukārt auto nomas izdevumi par vienu automašīnu gadā bija 5658 eiro.

Šā gada maijā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas veiktajā analīzē par valsts pārvaldes institūciju autoparkiem tika konstatēts, ka valstij atsakoties no dienestu automašīnu nomas par labu transportlīdzekļu iegādei, iespējamais ietaupījums būtu apmēram viens miljons eiro.

Pētījums veikts par valsts iestāžu autoparku darbību no 2012. līdz 2015.gadam. Tajā norādīts, ka 2015.gadā valsts pārvalde nomāja 780 automobiļus.

Parlamentārieši salīdzinājuši automašīnas iegādes izmaksas no vienas puses un un nomas maksas apmēru no otras puses, vērtējot izdevumu apmēru ilgtermiņā - sešu gadu laikā. Secināts, ka vienas automašīnas noma sešu gadu laikā izmaksā dārgāk - 35 760 eiro, savukārt iegāde kopā ar uzturēšanas izdevumiem 27 942 eiro.

Deputāti norādīja, ka, pārejot uz nopirktu automašīnu izmantošanu, ietaupītos līdzekļus būtu iespējams novirzīt sociāli nozīmīgāku funkciju veikšanai, piemēram, veselības aprūpes finansēšanai.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GTD2 17.decembris 2017 10:16
5 0 Atbildēt

Apbrīnojams parlamentāriēsu pētījums,lai secinātu,ka pirkt ir lētāk ,nekā nomāt. Mums tur tiešām 'ģēniji ,ka nu tikai to konstatēja un vajadzēja tāds speciāls pētījums. varēja gan par piemēru arī nosaukt auto marku un rēķināto iegādes cenu lai var stādīties priekšā kas satāda šos 27 942eiro, iespējams,ka uzturēšanas izmaksas ir stipri uzpūstas

Spot 17.decembris 2017 10:42
5 0 Atbildēt

Jo lielāki iepirkumi, jo lielākas skaidas lec!

TDI 17.decembris 2017 10:34
1 0 Atbildēt

Tu laikam neesi dzīvojis Latvijā - ko pie mums dara, kad žurnālisti norāda (pieķer, iebāž viņu (ierēdņu, ieinteresēto personu) degunus pašu...) uz kādām nebūšanām? Pareizi - dibina komisiju, veic pētījumus, piesauc ekspertus utt. Kāpēc? - tāpēc, ka par to visu maksā, iespējams ielikt "pareizos" cilvēkus utml., bet tie pastieps komisijas laiku iespējami ilgi un pierādīs, ka šādas pārmaiņas valstij nav izdevīgas, tiks apdraudētas cilvēktiesības un vispār - tāda likuma nav un neko padarīt nevar

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti