Precizēs vēsturiskā spēkrata statusa piešķiršanas kritērijus Latvijā 38

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 6.janvāris 2018 12:42

Satiksmes ministrijā (SM) patlaban tiek izstrādāti grozījumus ransportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos, lai precizētu vēsturiskā spēkrata statusa piešķiršanas kritērijus transportlīdzekļiem Latvijā, liecina SM informācija.

Kā skaidroja ministrijā, kritēriju precizēšana novērsīs statusa piešķiršanu transportlīdzekļiem, kuri ir nolietoti un sliktā tehniskā stāvoklī, un kuru īpašnieki cenšas iegūt vēsturiskā spēkrata statusu, lai varētu izvairīties no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa nomaksas.

Pagājušā gada 6.decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kura 10.panta 1.5 daļa nosaka, ka transportlīdzekli, kurš ir vismaz 30 gadus vecs un atbilst Ministru kabineta (MK) noteiktajām vispārīgajām prasībām, var reģistrēt kā vēsturisku spēkratu. Vispārīgās prasības, kādam jāatbilst transportlīdzeklim, kā arī kārtību, kādā transportlīdzeklim piešķir un anulē vēsturiskā spēkrata statusu, nosaka MK.

Patlaban vēsturisko spēkratu normatīvais regulējums ietverts Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos, kuru 76. punktā noteikts, ka transportlīdzeklim vēsturiskā spēkrata statusu piešķir, ja tas atbilst spēkā esošajiem starptautiskajiem tehniskajiem noteikumiem. Šos tehniskos noteikumus 2010. gadā izdevusi Starptautiskā Antīko spēkratu federācija, kurā Latviju pārstāv Latvijas Antīko automobiļu klubs.

Pēc SM ieskatiem, tehnisko noteikumu normas ir neskaidri formulētas un interpretējamas. Noteikumi ir novecojuši, bet to jaunā redakcija vēl nav akceptēta.

Par to liecina arī tas, ka vēsturiskā spēkrata statusu arvien vairāk mēģina iegūt transportlīdzekļu īpašnieki, kuru spēkrati ir sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī, bez būtiskas vēsturiskas vērtības, savukārt atteikumus juridiski pamatot esot grūti, norāda SM.

Tāpēc nepieciešams veikt grozījumus Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos.

Priekšlikumus par noteikumu projektu, norādot vārdu, uzvārdu, adresi, tālruņa numuru un e-pasta adresi, iespējams sniegt līdz šā gada 11.janvārim.

 
38 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 6.janvāris 2018 15:19
21 1 Atbildēt

Kā vienmēr Latvānijai vajag ar kaut ko izlekt!!

Redziet pasaules vadošās automobilizācijas valstis neievieš tādus likumus kā naudas kāsējvalstij gribās, tāpēc sadomāsim savus, atšķirīgus likumus!!

vēsturiskais 6.janvāris 2018 13:01
16 11 Atbildēt

en.wikipedia.org/wiki/Classic_car

Manuprāt ir jānosaka konkrēts gads, līdz kuram auto skaitās vēsturisks. Jo dot vēsturiskā auto statusu 84-tā gada Audi 90 ir vienkārši smieklīgi. Kāda tur vēsture?

viencexperc 6.janvāris 2018 16:24
15 9 Atbildēt

Domā reģistrēt savu "minsku" un ieekonomēt 5 eiro?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti