Auto zādzības pērn augušas par 55%; zagļi kāro BMW, Audi, Volkswagen, Toyota 3

 

Foto: Ilustratīvs attēls/iAuto.lv

Latvijas Apdrošinātāju Asociācija | 27.februāris 2018 11:32

Apdrošināto automašīnu zādzības Latvijā pērn, salīdzinot ar 2016. gadu, augušas par 55%. Nozagti 372 transportlīdzekļi, un tas ir augstākais rādītājs kopš 2009. gada, kad tika piedzīvots rekordliels auto zādzību skaits, vēsta Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā informācija.

Pēdējos gados auto zagļu aktivitātei bija tendence samazināties. Piemēram, 2014. gadā apdrošinātājiem tika pieteiktas 266 spēkratu zādzības, 2015. gadā – 258, savukārt, 2016. gadā vien 240, tāpēc pagājušā gada rādītāji liecina par strauju pieaugumu.

Apdrošināto spēkratu zādzības aizņem 44% no visiem valstī nozagtajiem transportlīdzekļiem
“2017. gada pirmajos sešos mēnešos transportlīdzekļu zādzības palielinājās pat divkārt, salīdzinot ar 2016. gada pirmo pusi. Pateicoties operatīvai apdrošinātāju un visu Baltijas valstu likumsargu sadarbībai, tika aizturēti vairāki auto zagļu grupējumi, kas būtiski samazināja zādzību skaitu gada otrajā pusē. Kopumā pērn apdrošināto transportlīdzekļu zādzības veidoja lielu daļu jeb 44% no visiem valstī nozagtajiem spēkratiem,” stāsta Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Visvairāk zagtās auto markas – BMW, Audi, Volkswagen, Toyota
Lielākā daļa jeb 31% no visiem aizdzītajiem spēkratiem bijušas BMW markas automašīnas. Apdrošinātāji saņēma 115 KASKO atlīdzību pieteikumus par nozagtiem BMW markas auto jeb divas reizes vairāk kā 2016. gadā. Līdzīgi kā agrāk bieži zagti Audi (14%), Volkswagen (9%) un Toyota (9%) markas spēkrati. Savukārt iepriekš ne tik iecienīti autozagļu mērķi, kurus apdrošinātāji tagad arvien biežāk redz atlīdzību pieteikumos, ir Subaru Legacy, Nissan Xtrail, Hyndai Santa Fe, KIA Sportage.

Visvieglākais zagļu mērķis – ar “keyless go” aprīkots auto bez papildu pretaizdzīšanas sistēmas
“Tas, ka zog tikai jaunas un dārgas automašīnas, ir mīts – aptuveni 50% ir 8-12 gadus veci modeļi. Tikpat maldīgi ir domāt, ka jaunās tehnoloģijas apgrūtina garnadžu darbību. Piemēram, ar bezatslēgu jeb “keyless go” sistēmu aprīkotos auto nozagt ir visvienkāršāk. Pieaugošā bezatslēgu sistēmu popularitāte ir viens no iemesliem, kāpēc mainījies zagto transportlīdzekļu marku un modeļu spektrs. Ja agrāk ar “keyless go” bija aprīkoti luksus klases auto, tad tagad ražotāji šīs sistēmas izmanto spēkratiem, kuru vērtība ir sākot no 15 tūkst. EUR par jaunu auto. Relatīvi lētāku automašīnu pircēji neiegādājas pretaizdzīšanas sistēmas vairāku tūkstošu vērtībā, kļūstot par vieglu mērķi zagļiem. Mūsu novērojumi liecina, ka šobrīd tieši ar šķietami arhaiskām metodēm kā stūres un ātruma pārnesuma pārslēga saslēdzējiem ir lielāka iespēja iztraucēt auto zagļa nodomus,” secina Jānis Abāšins.

60% no auto zādzībām notiek daudzstāvu māju pagalmos

Visbiežāk jeb aptuveni 60% gadījumu spēkrati tiek nozagti daudzstāvu dzīvojamo māju pagalmos. Vidēji 30% automašīnu tiek aizdzītas no privātmāju pagalmiem un teritorijām, savukārt ap 10% spēkratu autozagļi nozog tirdzniecības centru stāvlaukumos. Pēdējo gadu laikā, cieši sadarbojoties ar Valsts policiju, apdrošinātājiem izdevies atrast vidēji 20% no nozagtajiem spēkratiem, kuriem bijusi KASKO apdrošināšana.

 
Visi komentāri
 
Bils 27.februāris 2018 12:07
5 1 Atbildēt

Uz kā rēķina ir šis pieaugums? Vai zagļi aktivizējušies vai tas ir policijas bezdarbības rezultāts?

kasinsh79 27.februāris 2018 13:19
6 0 Atbildēt

Policijas dārziņā akmens, viennozīmīgi! Uzlūkojot datus, sanāks tā, ka VISAS automarkas drīz būs riska grupā. Sviests

Rupucis 27.februāris 2018 19:32
0 1 Atbildēt

Ja pats auto ražotajs ir atslegas vieta ielicis PODZIŅU ar ko aizdzit auto ,par ko ir jaceļ tracis ! Gribiet komfortu saņemiet rezultatu..

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 4

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Briškens: Latvijā ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme

Latvijā biežākie smago ceļu satiksmes negadījumu veidi uz valsts ceļiem ir saistīti ar sadursmēm, tāpēc ceļu drošības infrastruktūras investīcijām ir kritiska nozīme, un tā noteikti saglabāsies kā prioritāte no Satiksmes ministrijas (SM) puses, ceturtdien ikgadējā Latvijas ceļu nozares konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P). Lasīt vairāk

 

Auto asociācija piedāvā risinājumu auto servisu legālas darbības veicināšanai 11

Katru gadu valsts budžets zaudē aptuveni 200 miljonus eiro, ko rada "ēnu tirgus", kas valda auto servisu nozarē. Tāpēc, lai veicinātu auto servisu legālu darbību, augstāku pakalpojumu kvalitāti un veicinātu nodokļu maksājumus, Auto asociācija rosina Latvijā ieviest autoservisu brīvprātīgas sertificēšanas sistēmu. Lasīt vairāk

 

Komisijā neatbalsta piedāvājumu liegt pārdot alkoholu degvielas uzpildes stacijās 25

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti