VID informē par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu, pārdodot lietotus automobiļus 2

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 24.maijs 2018 14:57

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina pievērst uzmanību nosacījumiem, kas ļauj darījumiem ar lietotajiem auto piemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) īpašajā kārtībā - samazinot starpību starp auto pārdošanas un iegādes cenu par aprēķinātā PVN vērtību. Lai kliedētu iespējamās neskaidrības, VID ir izveidojis infografiku, kurā uzskatāmi atainoti būtiskākie kritēriji, kas ir jāievēro.

Lai persona varētu nodarboties ar lietotu automobiļu pārdošanu, nepieciešams reģistrēt savu komercdarbību Uzņēmumu reģistrā, izvēloties atbilstošu saimnieciskās darbības veidu, un reģistrēt tirdzniecības vietu Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Savukārt VID PVN maksātāju reģistrā lietotu automobiļu pārdevējam ir jāreģistrējas, ja:

• tā veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedz 40 000 euro;

• tā veikto preču iegāžu Eiropas Savienības teritorijā vērtība sasniedz 10 000 euro;

• citos “Pievienotās vērtības nodokļa likumā” noteiktajos gadījumos.

Lietotu automobiļu tirgotājs var izvēlēties, kādā kārtībā maksāt PVN no darījumiem. Taču vēršam uzmanību, ka izvēlēties īpašo PVN piemērošanas režīmu drīkst gadījumos, ja saimnieciskā darbība ir lietotu automobiļu pirkšana, lai tās pārdotu, un automobilis ir iegādāts no pārdevēja, kas:

• nav PVN maksātājs;

• veic tikai neapliekamus darījumus;

• ir tirgotājs un preču piegādei piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu;

• piegādā vai nodod pārdošanā tirgotājam lietotus pamatlīdzekļus un ir nereģistrēts PVN maksātājs vai arī citas dalībvalsts nereģistrēts PVN maksātājs.

Tirgotājs nav tiesīgs izmantot īpašo PVN piemērošanas režīmu, ja iepirktā automobiļa pārdevējs jau ir piemērojis vispārīgo PVN piemērošanas kārtību.

Piemērojot īpašo PVN piemērošanas režīmu, ar PVN apliek starpību starp pārdošanas vērtību (naudas summu), ko tirgotājs ir saņēmis par pircējam piegādāto lietoto automobili, un iepirkuma vērtību, samazinot šo starpību par aprēķinātā PVN vērtību.

Ja lietoto auto tirgotājs maksājis PVN, piemērojot īpašo režīmu, tad izrakstītajā PVN rēķinā vai citā šo darījumu apliecinošā dokumentā (piemēram, kases čekā) PVN summu atsevišķi nenorāda.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 26.maijs 2018 0:42
2 0 Atbildēt

Tas ir domāts komercfirmām, nevis privātajiem.

bedre 25.maijs 2018 22:58
1 0 Atbildēt

Gaidu, kad kāds atdos auto un vēl pats piemeksās, Kā tad Valsts no budžeta būs spējīga samaksāt "pircējam" šo summu?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti