Jūrmalas Domes atbilde iAuto.lv par Jūrmalas caurlaidēm un tiesas atcelto sodu 32

 

Jūrmalas pilsētas domes ēka Foto: iAuto.lv

Māris Ozoliņš, iAuto | 15.jūnijs 2018 14:53

iAuto jau ilgstoši pievērš savu uzmanību un pēta Jūrmalas Domes aktivitātes saistībā ar iebraukšanas maksu pilsētā un tās piemērošanas kārtību!

iAuto 13.jūnijā jau publicējām rakstu, ka Jūrmalas Pašvaldības policija kādai sievietei bija piemērojusi 77 naudas sodus 3850 eiro apmērā par vairākkārtēju iebraukšanu kūrortpilsētā bez nepieciešamās caurlaides, tomēr Rīgas apgabaltiesa par pamatotu atzinusi tikai vienu sodu 50 eiro apmērā, bet pārējos sodus tā atcēlusi.

Uz mūsu jautājumiem šīs lietas sakarā saņēmām sekojošu Zanes Leites, Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas atbildi:

Labdien, pašvaldība būtu pateicīga, ja portāls iAuto.lv vērstu braucēju uzmanību uz to, ka noteikumi par iebraukšanu Jūrmalas īpaša režīma zonā ir pavisam vienkārši – par iebraukšanu ir jāmaksā 2 eiro, ja tas netiek izdarīts, var tikt piemērots sods 50 eiro apmērā. Par iebraukšanu Jūrmalas īpaša režīma zonā jāmaksā periodā no 1.aprīļa līdz 30.septembrim. Tas būs lietderīgāk nekā mēģināt diskutēt par to, kā pēc soda piemērošanas mēģināt uzvarēt tiesā vai kāpēc kāds uzskata, ka par iebraukšanu nav jāmaksā. Par iebraukšanu Jūrmalas īpaša režīma zonā ir jāmaksā jau 22 gadus, tāpat kā citās pilsētās ir jāmaksā par autostāvvietu izmantošanu – par to diskusiju nav.

Kopā jau ir bijušas vairāk kā 40 tiesas, kurās soda piemērošana pārsūdzēta, un tās visas sodus ir atzinušas par pamatotiem. Šis ir pirmais gadījums, kad sods piemērots tikai par vienu pārkāpumu, un tiesa ir norādījusi, ka šis spriedums attiecas tikai uz konkrēto gadījumu, un nevar tikt attiecināts uz citām lietām. Turklāt tiesas spriedumā teikts: “Tiesas kolēģija atzīst, ka minētie 77 administratīvo pārkāpumu protokoli ir pamatoti, ir konstatējams administratīvo pārkāpumu sastāvs [personas] rīcībā un likumā paredzētais noilguma termiņš, lai personu sauktu pie administratīvās atbildības un uzliktu sodu nav iestājies.” Tāpat sprieduma motīvu daļā arī norādīts, ka personai nebija tiesības paļauties, ka bez šādas caurlaides saņemšanas viņa tiks automātiski iekļauta attiecīgā elektroniskā sistēmā un ka šāda caurlaide tiks piešķirta elektroniski. Savukārt sprieduma motīvu daļas beigās norādīts: ”Tiesas kolēģija vienlaikus norāda, ka tiesas secinājumi konkrētajā lietā par konkrētajiem apstākļiem nav vispārināmi un ir attiecināmi tikai uz izskatāmo lietu.”

Attiecīgi aicinātu neradīt citiem braucējiem paļāvību, ka noteikumus var neievērot, un šāds spriedums tiks piemērots arī citos gadījumos. Šī precedenta dēļ izmaiņas noteikumos patlaban nav plānots ieviest. Joprojām vairāki simti braucēju dienā tā vietā, lai samaksātu par iebraukšanu 2 eiro, vai iegādātos visa maksas perioda caurlaidi, kas maksā 107 eiro, riskē ar 50 eiro soda saņemšanu par katru pārkāpumu. Par šā gada aprīļa sākumu jau Pašvaldības policija ir izsūtījusi 4000 uzaicinājumus uz protokola sastādīšanu iespējamiem pārkāpējiem. Pārkāpēju skaits joprojām ir šokējoši liels.

Esošā situācija ir nemainīga jau kopš 1996.gada – par iebraukšanu Jūrmalas pilsētas īpaša režīma zonā ir jāmaksā, to nosaka Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 12.janvāra saistošie noteikumi Nr.1 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā” https://www.jurmala.lv/docs/j17/s/j17s001_m.htm. Noteikumos ir izklāstīti gadījumi, kad pienākas atvieglojumi un kas jādara, lai tos saņemtu. Piemēram, ja Jūrmalas iedzīvotājs brauc ar automašīnu, kas nav reģistrēta uz viņa vārda, un nav darījis neko, lai šo auto piereģistrētu sistēmā (saistošajos noteikumos tas ir aprakstīts), elektroniskā sistēma nevar nojaust, ka šajā automašīnā brauc jūrmalnieks. Par noteikumu neievērošanu var tikt piemērots sods 50 eiro apmērā. Kā no soda izvairīties? Vienkārši – ievērojot noteikumus. Par ilgtermiņa caurlaides spēkā esamību var pārliecināties e-pakalpojumu portālā epakalpojumi.jurmala.lv.

Par iebraukšanu var samaksāt automātos pie iebraukšanas un Majoru stāvlaukumā pie Tūrisma informācijas centra Lienes ielā 5. Ja automāti šķiet neērti, vai braucēji nevēlas stāvēt rindā pie automātiem, pastāv iespēja par iebraukšanu samaksāt internetā – www.visitjurmala.lv vai ar “Mobilly” vai “Riga Card” mobilo aplikāciju starpniecību, un to var izdarīt gan pirms, gan pēc iebraukšanas (! iebraukšanas dienā līdz plkst.23:59). No šā gada ir ieviestas dažas būtiskas izmaiņas, lai sistēmu padarītu ērtāku. (Par tām jau Jums vēstījām).

Par to, ko plānots darīt – iespēju robežās tiek uzlaboti automāti, pašvaldība ir informēta, ka tie nav paši ērtākie, tādēļ pastāv citas iespējas samaksāt iebraukšanas maksu. Arī elektroniskais apmaksas risinājums patlaban tiek uzlabots un tuvāko nedēļu laikā tas būs ērtāks. Vēl – apmaksas automāti tiks izvietoti arī pilsētā, viens apmaksas automāts jau ir uzstādīts Majoru stāvlaukumā pie Tūrisma informācijas centra, vēl tādi tiks izvietoti pie lielveikala RIMI Lielupē, Dzintaru koncertzāles apkārtnē un pie Dubultu stacijas.

Par sodīšanas kārtību: tiek uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta. Saskaņā ar LAPK 268.1 pantu automašīnas īpašnieks vai turētājs tiek uzaicināts ierasties uz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu un protokola sastādīšanu. Tikai tad, ja persona neierodas, administratīvā pārkāpuma protokols tiek sastādīts bez personas klātbūtnes un nosūtīts pa pastu. Administratīvo lietu par šāda veida pārkāpumiem var uzsākt sešu mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas brīža. Savukārt sods jāpiemēro deviņu mēnešu laikā no lietas uzsākšanas. Vēršam uzmanību, ka soda piemērošana par iebraukšanas režīma neievērošanu atšķiras no soda piemērošanas par ātruma pārsniegšanu, kas fiksēts ar fotoradariem, jo iebraukšana Jūrmalā bez caurlaides ir saistošo noteikumu pārkāpums. Sekojoši, uz lietas izskatīšanu obligāti jāuzaicina pārkāpējs."

Māris Ozoliņš, portāla iAuto.lv redaktors: "Patīkami ir saņemt atbildi no pašvaldības iestādes ar pārmetuma un pamācīšanas toni tās sākumā - citāts: "Tas būs lietderīgāk nekā mēģināt diskutēt..."! Tātad vecās tradīcijas šajā iestādē nav vēl izskaustas!

Atšķirībā no pašvaldības iestādes, mēs lietojam argumentus, proti, lūk viens no rakstiem, kur iAuto informē par Jūrmalas iebraukšanas caurlaidēm "No 1. aprīļa iebraukšanai Jūrmalā jāpērk caurlaides - tagad arī motocikliem", turklāt mēs nevienu informāciju no Jūrmalas Domes neesam saņēmuši, bet meklējam un publicējam paši.

Jūrmalas caurlaižu automātiskās sistēmas viena no lielākajām pretrunām ir tā, ka caurlaide pienākas cilvēkam, bet kontrolēti tiek automobiļi. Pirms automātiskās sistēmas ieviešanas šādas pretrunas nebija. Kā arī tiek būtiski ierobežotas bezmaksas caurlaides pieejamība cilvēkiem, kuriem tās pienākas. Par to mēs vēl rakstīsim!

Tomēr šis citāts: "Tas būs lietderīgāk nekā mēģināt diskutēt..." ir Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas šedevrs un ļoti lakoniskā veidā izsaka lietu kārtību šajā pašvaldība! Paldies par pamācīšanu :)"

Lasi vēl portālā iAuto par Jūrmalas iebraukšanas caurlaižu tēmu:

Interesanti:

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
as 15.jūnijs 2018 15:38
25 10 Atbildēt

Ja šo teikumu pārformulētu, tad viss pārējais šķiet sakarīgi un pamatoti uzrakstīts! Nav sausi un brirokrātiski, bet cilvēcīgi un ar piemēriem.

Teikums, ka aizvaino iauto, būtu jāpārformulē uz cilvēcīgu aicinājumu, un jāsaprot, ka dome aicina, nevis pamāca medijus virzīt sabiedrisko domu uz pašreiz spēkā esošā likumu ievērošanu (caurlaides iegādi), ne meklēt caurumus esošajā (tehniskajā vai juridiskajā) sistēmā.

Ir skaidrs, ka gadījumā, ja visi šie 100 lohi, kas pašreiz neiegādājas caurlaides, metīsies uz tiesu pārstrīdēt admin sodus, tiesas pārslogosies, nodokļu maksātāji apmaksās papildus tiesu izdevumus, svarīgas lietas kavēsies un nekāda kopēja labuma sabiedrībai no tā nebūs. Pie tam papildus paredzētie automāti lohiem 21gadsimtā man šķiet jūrmalnieku naudas šķērdēšana!

Tas, ka sistēmā ir caurumi, jo tā ir kļuvusi ērtāka viesiem, bet neērta jūrmalniekiem, ir skaidrs, bet ne jau tādā veidā ar to būtu jācīnās, drīzāk ar priekšlikumiem, kā to sakārtot. Diezvai jūrmalnieki ir sajūsmā par tiem lohiem, kas brīvdienās nobloķē šoseju 3 joslās un vai jūrmalnieki kā alternatīvu saredz caurlaižu režīma atcelšanu???

P.s.neesmu jūrmalnieks, par Jūrmalas domi neko labu nedomāju, caurlaižu režīms Jūrmalā riebjas, cena besī un nobloķētā šoseja brīvdienās tracina, bet šoreiz iauto uzbraucienu domes džudei neatbalstu, tā lūk!

P.s.s. tālāk varat padiskutēt par Nila atbildes gājienu savā ķeizaristē - EUR 2 par stāvvietu Vecāķos, praktiski bez iespējām izvairīties, jo visur apkārt ir "stāvēt aizliegts zona". varēja taisīt iebraukšanas punktu kā Jūrmalā, drošvien. Vai tas ir ērtāk, labāk, lētāk? Abos gadījumos maksāju ar mobilly vai rigacard appiem, kas, nenoliedzami, ir ērti. Lohus, kas meklē veikalu, kur izmainīt un automātu, kur iemest EUR 2, nesaprotu.

core 17.jūnijs 2018 11:56
18 0 Atbildēt

Cik gan Tu esi dumjš patiesībā.

Tavā dižājā pilsētā par visu jāmaksā tādēl, ka TUR NAV vietas!

Kuram tavā ģerevņā ir problēmas noparkot auto?

Dizā pilsēta viņam, tā ir visur, visās lielajā pilsētas, jo vienkārši fiziski nav vietas, atbrauc students nomet savu veco otro golfu un dodas mācīties, kamēr tā miskaste tur pūst, tikmēr kāds kuram tiešam tur vajadžetu atstāt auto, to nevar izdarīt, kādreiz taču tā nebija! Jo nebija auto! Redz tu saki, ka neviens nav bijis ārpus dizās pilsētas, bet patiesībā šeit pierādās tavs seklais pāķīša spriedelējums, kurš balstīts uz tikai tev zināmiem, nezin no kura cauruma izrautiem faktiem.

gg 15.jūnijs 2018 16:38
16 4 Atbildēt

Kur problēma ar tām caurlaidēm? Nepatīk, tad brauc garām Jūrmalai. Ja citur par tālu, lūdzu, Daugavgrīva (tas ir aiz Bolderājas un tur arī ir jūra, ja kāds nezina), Vecāķi (stāvvieta 2 Eur dienā)...

Tie, kas izvēlējušies dzīvot Jūrmalā un tagad sāk protestēt pret caurlaidēm, kaut kas prātiņā laikam par īsu...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 3

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti