Vērtēs nepieciešamību policijai piešķirt tiesības sociālajos tīklos publicēt informāciju par katastrofās bojāgājušiem cilvēkiem 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.novembris 2018 12:49

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā, kas paredz, ka upuru atpazīšanas nodrošināšanai policijai būs tiesības publicēt sociālajos tīklos informāciju par katastrofās bojāgājušiem cilvēkiem.

Patlaban likums "Par policiju" paredz, ka policijas darbiniekiem ir tiesības bez atlīdzības izmantot valsts un pašvaldību masu informācijas līdzekļus, lai noskaidrotu nozieguma izdarīšanas apstākļus un personas, kas to izdarījušas, meklētu noziedzniekus un bez vēsts pazudušos, kā arī lai veiktu likumpārkāpumu profilaksi.

Iekšlietu ministrijā (IeM) norāda, ka sociālie tīkli lielai Latvijas sabiedrības daļai kļuvuši par neatņemamu dzīves sastāvdaļu un tajos var uzzināt jaunāko informāciju Latvijā un pasaulē. Valsts policija (VP) jau pašlaik izmanto sociālos tīklus aktuālās informācijas publicēšanai.

VP pašlaik praksē, pirms publiskot personas datus par bez vēsts pazudušo personu, no cietušā radinieka saņem rakstveida atļauju publiskot personas datus Valsts policijas tīmekļvietnē un sociālajos tīklos.

IeM norāda, - lai pēc iespējas ātrāk atrastu bez vēsts pazudušo personu, noskaidrotu neatpazīta cilvēka personību vai identificētu līķi, informācijai ir jābūt publiskotai operatīvi.

Ņemot vērā minēto, grozījumi paredz, ka policijai būs tiesības izmantot masu informācijas līdzekļus un sociālos tīklus, tai skaitā izmantot valsts un pašvaldību masu informācijas līdzekļus un interneta vietnes - bez atlīdzības, lai veiktu likumpārkāpumu profilaksi, noskaidrotu likumpārkāpuma izdarīšanas apstākļus un personas, kas to izdarījušas, meklētu noziedzniekus un, bez vēsts pazudušos, tai skaitā noskaidrotu tāda cilvēka personību, kurš nespēj sniegt ziņas par sevi, vai identificētu neatpazīta cilvēka līķi, tai skaitā katastrofu gadījumos.

Tāpat grozījumi likumā "Par policiju" paredz policijas darbinieka tiesību papildināt ar tiesībām nogādāt personas, kuras alkohola vai narkotiku reibumā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties, vai orientēties, vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev, uz atskurbtuvēm.

Patlaban likumā teikts, ka policijas darbiniekam ir tiesības nogādāt ārstniecības iestādēs vai mājoklī pamatīgi iereibušas personas. Ja tas nav iespējams, tad šādas personas jānogādā policijas iestādē un jātur speciāli iekārtotās telpās līdz atskurbšanai.

Praksē policijas iestādēs nav speciāli ierīkotu telpu personu atskurbšanai un policija nesniedz atskurbšanas pakalpojumus. Policijas iestādēs ir ierīkotas tikai pagaidu turēšanas telpas. Līdz ar to, personu ievietošana atskurbšanai policijas iestāžu pagaidu turēšanas telpās gan Latvijas tiesu institūcijās, gan starptautiskā sabiedrībā var tikt novērtēta kā spīdzināšana vai necilvēcīga attieksme pret personu.

IeM norāda, ka katra pašvaldība, kura sniedz atskurbšanas pakalpojumu, ir atradusi sev visatbilstošāko risinājumu, iesaistot pašvaldības policiju, slimnīcu vai sasaistot tos ar sociāla rakstura pakalpojumu.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 22.novembris 2018 13:39
11 6 Atbildēt

Vajadzētu publicēt visus tos, kuri braukuši reibumā.

Pirmkārt - sociālajos tīklos. Ja alkoholiķim ir profils, tad viņa profilā publicēt ziņojumu bez dzēsanas tiesībām. Lai visi viņa draugi redz.

Otrkārt, - atsevisķā portalā. Piemēram - alkoholikis.lv, zjuupa.lv ...

Treskārt, pie publikācijas pielikt klāt video fragmentu no ta, ka nelaimīgais taisnojās. Tas būtu smieklīgi. Piemēram - "Načaļņik,... es izdzēru ķefīru...."

he 22.novembris 2018 21:29
4 2 Atbildēt

nepiemīz bikses smiedamies,laikam vēl neesi atskurbis pēc svinībām!

k442 22.novembris 2018 15:46
1 0 Atbildēt

Mjā, tādā portālā katru dienu varētu jaunus "gabalus" atrast, par kuriem pasmaidīt...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti