Polijas un Latvijas dienestu veiktās aizturēšanas saistītas ar 800 000 eiro kukuli

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com/maps

Nozare.lv | 12.decembris 2018 12:53

Polijas pretkorupcijas dienesta un Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā, teikts Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS).

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, RS gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Kā vēstīts, trešdien KNAB izplatītā paziņojumā informē, ka novembrī birojs uzsācis kriminālprocesu saistībā ar RS veiktajiem iepirkumiem, un otrdien tā ietvaros veica neatliekamās procesuālās darbības. Tika veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas. Aizturētas kopumā astoņas personas - sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, kurā KNAB sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu, informē KNAB.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. KNAB uzsver, ka izmeklēšanas intereses ir svarīgas ne tikai birojam, bet arī visai sabiedrībai.

Tāpat LETA vēstīja, ka KNAB darbinieki otrdien aizturējuši RS Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu. To aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča, kura arī norādīja, ka šodien biroja darbinieki RS telpās nav viesojušies.

RS preses pārstāvis Viktors Zaķis aģentūrai LETA otrdien skaidroja, ka uzņēmumā Vestienas ielā bija ieradušies divi KNAB darbinieki, kuri atradās RS priekšnieka Leona Bemhena kabinetā un sarunājās ar viņu. Pēcpusdienā KNAB darbinieki ir atstājuši Vestienas ielas telpas un kopā ar vienu no uzņēmuma juristiem devušies uz 5.tramvaju depo Brīvības ielā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) aģentūrai LETA šodien norādīja, ka plāno tikties ar Bemhenu un Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), lai pārrunātu vakardienas notikumus. Mērs norādīja, ka viņam nav zināms, ar ko KNAB izmeklēšana ir saistīta.

Savukārt LTV ziņas otrdien vēstīja, ka KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas domē. To ziņu raidījumam apstiprināja Ameriks, kurš tobrīd pildīja mēra pienākumus.

Komentējot KNAB operatīvo darbinieku rīcību, Ameriks atzina, ka viņam otrdien bijusi tikšanās ar KNAB pārstāvjiem. "Man nekādas apsūdzības nav izvirzītas," paziņoja Ameriks, norādot, ka nevar komentēt to, ar kādu procesu saistīta kratīšana, lai gan neizslēdza iespēju, ka tas saistīts ar RS.

Patlaban nav zināms, vai KNAB darbinieku ierašanās RS varētu būt saistīta ar uzņēmēja Māra Martinsona aizturēšanu. LETA jau vēstīja, ka KNAB darbinieki aizturējuši Martinsonu, un aizturēšana nav saistīta ar izmeklēšanām pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

KNAB komentārus par RS un Martinsonu aģentūrai LETA nesniedza.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tostarp, KNAB arī iepriekšējos gados ir pabijuši RS telpās. Valstspolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki šogad 1.oktobrī ieradās RS birojā, lai pārmeklētu atsevišķus kabinetus. Tāpat policija pabijusi arī pašvaldības uzņēmuma autobusu parkā Iļģuciemā. Valsts policija paziņojusi, ka birojā notikusi kratīšana kriminālprocesā, kas ierosināts par krāpšanu lielā apmērā. Vēlāk tapa zināms, ka kratīšanas veiktas jaunā kriminālprocesā, kas izdalīts no tā dēvētās RS "nanoūdens" krimināllietas.

RS "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt nākamā gada 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska.

KNAB darbinieki RS ieradās arī 2011.gadā, kad veica izmeklēšanu tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā. Šī lieta jau vairākus gadus ir izskatīšanā pirmās instances tiesā. Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 23

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti