"Rīgas satiksmes" iepirkumu lietā apcietinātas piecas no sešām aizturētajām personām (papildināts 16.15)

 

Foto: Ekrānšāviņš no Balticlivecam.com

Nozare.lv | 13.decembris 2018 15:30

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā lietā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām aizturētajām personām, aģentūrai LETA apliecināja KNAB.

Visas piecas personas tagad fiziski atrodas apcietinājumā, lai gan aģentūrai LETA zināms, ka par vienu no aizturētajiem tiesa lēma bez viņa klātbūtnes tiesas sēdē, jo viņam bija pasliktinājusies veselība.

KNAB apliecināja, ka sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina.

Šajā lietā apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons.

Kā ziņots, KNAB izmeklēšanā ir viens kriminālprocess par RS iepirkumiem. Šis kriminālprocess novembrī sākts pēc KNAB iniciatīvas un izmeklēšanā ir notikusi sadarbība ar Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA).

KNAB izmeklētajā kriminālprocesā tika aizturētas sešas personas, savukārt CBA izmeklētajā kriminālprocesā Polijā aizturētas divas personas.

KNAB patlaban izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju nesniegs, tostarp, neatklājot Krimināllikuma pantus, pēc kuriem sākts kriminālprocess, taču apliecina, ka lietā netiek izmeklēta 800 000 eiro kukuļošana, ko savā preses paziņojumā minējis CBA, kura lietvedībā ir cits kriminālprocess.

"CBA lietvedībā ir pilnīgi cits kriminālprocess, un vienīgā saikne ar KNAB izmeklēto kriminālprocesu ir tajā, ka daļa no KNAB lietā iesaistītajām personām ir saistītas ar CBA izmeklēto lietu," norādīja birojā.

CBA paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2016.gada oktobrī RS iepirkumā par ar ūdeņradi darbināmu transportlīdzekļu iegādi uzvarēja Polijā reģistrētais uzņēmums S.A. "Solaris Bus&Coach". Kopējā līgumcena bija 21 499 670 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt ar KNAB aizturēto uzņēmēju Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Čehu uzņēmums "Škoda Transportation", kura amatpersonu Kozaku ceturtdien apcietināja Latvijas tiesa, 2008.gadā Rīgai piegādāja tramvajus par 52 miljoniem eiro. Apcietinātajam Krjačekam daļēji piederošās SIA "Alkom-Trans" mājaslapā norādīts, ka 2009.gadā uzņēmumam aizsākts jauns virziens sadarbībā ar "Škoda Transportation", proti, sākta aktīva zemo grīdas tramvaju ieviešana Latvijas tirgū. "Alkom-Trans" speciālisti tramvajus apkalpojuši.

Savukārt 2016.gadā RS ar "Škoda Transportation" noslēdza 62,59 miljonus eiro vērtu iepirkumu par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi. 2017.gadā šajā iepirkumā noslēgta papildvienošanās ar citu, apcietinātajam Krjačekam pilnībā piederošo uzņēmumu SIA "Alkom Serviss".

Abas personas saista vēl kāds uzņēmums - nu jau likvidētais Latvijā reģistrētais SIA "Tram Servis Riga", kurš nodarbojies ar automobiļu apkopi un remontu, liecina informācija "Firmas.lv" dati. Apcietinātais "Škoda Transportation" pārstāvis Kozaks bijis tā valdes priekšsēdētājs, bet kopā ar viņu uzņēmuma valdē strādāja arī Kokina un Čehijas pilsonis Tadeašs Moravecs. Savukārt Krjačeka uzņēmumam piederējušas šīs firmas daļas.

Uzņēmums tika izveidots 2017.gada janvārī, bet likvidēts - 2017.gada decembrī. 51% "Tram Servis Riga" piederēja "Škoda Transportation", 35% - Latvijā reģistrētam uzņēmumam "TT Service" un 14% - Krjačeka uzņēmumam "Alkom Serviss".

Lietā figurējošo Kokinu un apcietināto Krjačeku saista arī SIA "Tram serviss". Kokina ir 71,43% kapitāldaļu īpašniece "Tram Serviss", kurā viņa ir arī vienīgā valdes locekle. Vēl 28,57% "Tram Serviss" kapitāldaļu īpašnieks ir Krjačekam piederošais "Alkom-Serviss".

Savukārt jau minētais "TT Service", kuram piederējušas daļas ar Kozaku un Krjačeku saistītajā "Tram Servis Riga", ir saistīts arī ar Teterovski. Par vienīgo uzņēmuma īpašnieci 2016.gada oktobrī kļuva Kokina, bet līdz tam viņa bija šīs firmas līdzīpašniece kopā ar Teterovski.

Tāpat Kokina no 2017.gada novembra līdz 2018.gada jūnijam ir bijusi valdes locekle SIA "Uranus", kuras vienīgais īpašnieks ir "TT Service". Teterovskis bija "Uranus" valdes loceklis no 2017.gada jūlija līdz novembrim.

Krjačekam piederošais "Alkom Serviss" kopā ar Polijas uzņēmumu "Solaris Bus&Coach" figurē 60 miljonus vērtā iepirkumā, kuru RS 2016.gadā noslēgusi ar vairākiem uzņēmumiem par tiesībām piegādāt transportlīdzekļu rezerves daļas.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti