"Volkswagen" saviem klientiem ASV izmaksās kompensāciju 13,4 miljardu eiro apmērā

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 28.jūlijs 2016 9:18

ASV federālās apgabaltiesas tiesnesis otrdien deva sākotnēju apstiprinājumu Vācijas autoražotāja "Volkswagen" (VW) mierizlīgumam 14,7 miljardu ASV dolāru (13,4 miljardi eiro) apjomā civilprasībās pret kompāniju saistībā ar izmešu mērierīču manipulācijas skandālu.

Pēc VW, ASV varasiestāžu un prasītāju uzklausīšanas tiesnesis Čārlzs Breiers tiesā Sanfrancisko atzina, ka mierizlīgums ir "godīgs un saprātīgs". Tiesnesim vēl jāsniedz galīgais apstiprinājums pirms mierizlīgums var stāties spēkā.

Jūnijā panāktais mierizlīgums paredz, ka VW saremontēs vai atpirks no īpašniekiem automašīnas, kas aprīkotas ar nelikumīgo ierīci un katram īpašniekam izmaksās 10 000 ASV dolāru (9100 eiro).

VW piekritis izveidot desmit miljardu ASV dolāru (9,1 miljards eiro) lielu fondu, no kura tiks izmaksātas kompensācijas ar nelikumīgo ierīci aprīkoto automašīnu īpašniekiem, un samaksāt 2,7 miljardu ASV dolāru (2,5 miljardi eiro) sodu par nodarīto kaitējumu videi.

Uzņēmums arī apņēmies atvēlēt papildu divus miljardus dolāru (1,8 miljardi eiro), lai vairotu sabiedrības zināšanas par automašīnām, kas neizdala izmešus, un radītu infrastruktūru šādiem spēkratiem, liecina tiesas dokumenti.
Mierizlīgums attieksies uz aptuveni 480 000 cilvēku, kuru īpašumā ir automašīnas "Volkswagen" un "Audi" ar 2,0 litru dīzeļa dzinēju.

VW ir atvēlējusi 16,2 miljardus eiro skandāla radīto izmaksu segšanai, tostarp septiņi miljardi eiro tika atvēlēti juridisku risku novēršanai.

Septembrī kompānija atzina, ka tās automašīnās ar dīzeļa dzinēju ir uzstādītas slepenas ierīces, kas ļauj pārbaudēs uzrādīt normām atbilstošu izmešu līmeni, lai gan reālas braukšanas apstākļos tas tiek pārsniegts līdz pat 40 reizēm.
Mierizlīgums nenoslēgs VW tiesvedības nedienas ASV. Līdzīgas apsūdzības pret kompāniju vērstas arī saistībā ar nelikumīgām ierīcēm automašīnās ar 3,0 litru dīzeļa dzinēju.

Tāpat Vācijas autoražotājam draud ASV regulatoru sodi, kas varētu sasniegt vairākus desmitus miljardu eiro, kā arī kriminālizmeklēšana saistībā ar skandālu.

Līdzīgas apsūdzības kompānijai draud arī Eiropā un citviet.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 7

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti