KODIAQ RS uzstāda rekordu Nirburgringā (+ VIDEO) 5

 

Foto: Publicitātes attēls

Škoda | 14.jūnijs 2018 9:47

Nirburgringa. Nordšleife. Zaļā elle. Pasaules izaicinošākā sacīkšu trase. ŠKODA aizveda savu jauno septiņvietīgo krosoveru uz šo leģendāro vietu ar mērķi uzstādīt trases rekordu.

ŠKODA KODIAQ RS, ŠKODA krosovera sērijveida versija devās uz Vācijas rietumiem ar mērķi iekarot gandrīz 21 kilometru garo leģendāro sacīkšu trasi. Tā kā automašīna vēl tikai piedzīvos savu pasaules debiju, tās dizaina detaļas tika nomaskētas, kuru rotāja uzraksti angļu valodā “ŠKODA rekorda diena” – lai pilnīgi visiem būtu skaidrs, kāpēc automašīna atrodas Nirburgringā.

Nordšleifē parasti tiek testētas sporta un “supersport” kategorijas automašīnas, izveicīgi hečbeki un automašīnas ar dažādiem īpašiem uzlabojumiem. Kāpēc gan nedot iespēju krosoveram izbraukt pa leģendāro trasi? Izklausās pēc trakas idejas un ŠKODA nolēma to realizēt.

Lai sasniegtu maksimāli ātrāko iespējamo laiku, ŠKODA komanda izdarīja visu, lai nepieļautu nejaušības. Veiklai automašīnai nepieciešams veikls vadītājs, tāpēc pie šī sportiskā krosovera stūres kāpa sieviete – patiesa Nirburgringas tradīciju glabātāja. Tikai daži cilvēki var lepoties ar tik padziļinātām zināšanām par šo trasi, kā autosportiste Sabīne Šmita, līdz šim vienīgā sieviete, kas uzvarējusi Nirburgringas 24 stundu sacīkstēs un kopumā ar dažāda veida automašīnām paveikusi vairāk nekā 30 000 apļu šajā trasē.

“Nordšleifei ir tik daudz stāstu. Tā ir pārsteidzoša sacīkšu trase. Visi par to ir dzirdējuši. Tā ir tik slavena. Tik daudz dramatisku notikumu tajā ir piedzīvots – gan pozitīvu, gan negatīvu. Braukt šeit ar auto ir lieliski. Jūs cīnāties ar trasi un laikapstākļiem. Dažreiz tie ir saulaini, bet jau pēc 5 kilometriem mūs sagaida spēcīgas lietusgāzes. Esmu pat braukusi šeit pa sniegu. Trase ir ārkārtīgi gara un neparedzama. Tas ir īsts izaicinājums,” stāsta Šmita, aprakstot trasi.

Septiņvietīgais pilnpiedziņas krosovers nav aprīkots ar papildu īpaši šim rekorda mēģinājuma braucienam paredzētiem inženiertehniskajiem risinājumiem. Tā ir precīzi tāda pati versija, kas tiks atklāta oktobrī, kad sāksies arī šīs modifikācijas pārdošana.

“Automašīna izskatās sportiski, un arī braukšana ar to ir sportiska. Es nedomāju, ka septiņvietīgs krosovers var būt tik viegli vadāms, īpaši tik prasīgā trasē kā Nordšleife, tomēr automašīna mani patīkami pārsteidza. Tā mani apbūra. Šī ir auto ražošanas versija, un mēs neko tajā nemainījām. Domāju, ka, ja mēs pārspēsim trases rekordu, ir svarīgi, lai tā būtu automašīna, ko iespējams iegādāties. Citādāk tam nav nekādas jēgas. Es vēlos parādīt cilvēkiem, cik sportisku auto viņi var iegādāties,” skaidro Sabīne Šmita, stāstot par KODIAQ RS priekšrocībām.

Automašīnas kvalitāti apliecina Františeks Drabeks, kurš, būdams ražošanas līnijas vadītājs, zina katru rekorda braucienam sagatavotās ŠKODA KODIAQ RS centimetru. Františeks Drabeks sēdēs blakus Sabīnei Šmitai, jo nav neviena cita, kas būtu labāk piemērots priekšējā pasažiera lomai šajā rekorda uzstādīšanas mēģinājumā.

“RS nozīmē rally sport (rallija sports) un atspoguļo ŠKODA zīmola autosporta vēsturi. Aktīva dzīvesveida piekritēji iemīlēs KODIAQ RS. Viena un tā pati automašīna ļaus viņiem droši ceļot kopā ar ģimeni un arī braukt pa sacīkšu trasi kā šī,” īsumā raksturojot automašīnu, stāsta Drabeks.

“Nordšleife ir sarežģītākā sacīkšu trase pasaulē. Ir jāpieliek tik daudz pūļu, lai automašīna šeit uzrādītu labu rezultātu. Inženieri ir paveikuši pārsteidzoši labu darbu, liekot sērijveida automašīnai braukt tik ātri pa trasi. Jau no paša sākuma jutos ārkārtīgi ērti, ko es nebiju gaidījusi,” pirms sava rekorda brauciena atklāj Šmita. “Izstrādājot KODIAQ RS, tas tika testēts vairākās trasēs Eiropā. Tāpēc es neuztraucos,” piebilst Drabeks, izrādot savu neviltoto pārliecību par automašīnu.

Vieta, kas liek ikviena motorizēto transportlīdzekļu fanātiķa sirdij sisties straujāk, sagaidīja Sabīni Šmitu, Františeku Drabeku un ŠKODA KODIAQ RS ar laikapstākļiem, kas nav ierasti Nordšleifei – visu dienu skaidrs un saulains laiks.

Aptuveni divos pēcpusdienā bija pienācis laiks iedarbināt ŠKODA KODIAQ sirdi – jauno 2.0 BiTDI dzinēju ar 176 kW jeb 239 ZS jaudu, un Dynamic Sound Boost sistēmu, kas paspilgtina dzinēja rēcienu – gatavojoties cīņai par Nordšleifes rekordu.

Uz Nordšleifes starta līnijas, kur parasti sākas asu izjūtu cienītāju ceļš pa trasi – kad tie atbrauc uz trasi un samaksā par braukšanu pa to – bieži vien pārveidotās un pielāgotās automašīnās – stāv unikālā ŠKODA KODIAQ krosovera RS versija ar Sabīni Šmitu pie stūres un Františeku Drabeku priekšējā pasažiera krēslā. Divās rindās aiz viņiem vēl ir piecas sēdvietas.

“Mans stils? Es vienmēr cenšos būt cik vien iespējams ātra,” smaidot savu plānu atklāj Šmita. “Kāpēc ne? Man patīk izdarīt vairāk,” viņa skaidro atbildot uz jautājumu, kāpēc ir piekritusi sēsties pie stūres rekorda uzstādīšanas mēģinājumā. “Plāns – kā uzstādīt rekordu? Pilnu gāzi grīdā un palikt trasē,” smaidot viņa papildina savu stāstu par rekorda uzstādīšanu. “Bremzēt vajag cik vien iespējams vēlu pirms līkuma, un paātrināties cik vien drīz iespējams pēc tā,” jau nedaudz nopietnāk piebilst braucēja.

Sabīne Šmita ieslēdz sporta režīmu, no dzinēja pārsega tiek pacelts starta karogs, un ŠKODA KODIAQ RS sāk cilpot pa trasi. Sabīnei Šmitai nenāk ne prātā saudzēt automašīnu. Viņa brauc ar pilnībā izspiestu akseleratora pedāli, bremzējot tikai pēdējā brīdī. Viņa brauc pa ideālu ģeometrisku līniju, izbraucot līkumus, kas ļauj nezaudēt ātrumu. KODIAQ RS viegli stūrē, brauc augšup un lejā slīpumos. Starta finiša taisnē visa uzmanība tiek pievērsta taimerim, kurā krājas sekundes.

Sabīne Šmita pārliecinoši izbrauc ar auto caur sarežģītajām leģendārās trases sekcijām lielā ātrumā. KODIAQ RS traucas pa Fuchsröhre lapsas alu, Schwedenkreuz zviedru krustu, Laudas Corner Laudas līkumu un leģendāro Karussel karuseli. Sportiskais krosovers tiešām ir atlētisks. Tikmēr pie stūres Sabīne Šmita pilnībā izmanto tās spējas, sacenšoties ar laiku. Baltā kamuflāžā tērptais septiņvietīgais krosovers lido pa trasi finiša virzienā. Tas paveras skatam taisnes sākumā. Skatītāji izmisīgi vēlas uzzināt, vai tas uzstādīs rekordu. Visbeidzot, tieši tāpēc KODIAQ RS šeit ir ieradies.

Pie finiša līnijas nepacietīgi gaida komanda, kas gaida KODIAQ RS parādīšanos. Veroties horizontā un pamīšus taimerī, spriedze pieaug. Beidzot! Pie apvāršņa parādās krosovers un strauji tuvojas. Automašīna aizšaujas garām līnijai ar ievērojami lielāku ātrumu par 200 km/h.

Rūtainais karogs signalizē par apļa beigām. Visu komandas biedru skatieni spontāni seko automašīnai, kas palido garām. Tad viņi paskatās uz taimeri. Tā rādījums apstājies pie 9 minūtēm, 29 sekundēm un 84 sekundes simtdaļām. ŠKODA KODIAQ RS ir uzstādījis rekordu! Tas ir ātrākais septiņvietīgais krosovers Nordšleifes trasē!

“Tas tik bija piedzīvojums,” smaida Sabīne Šmita. “Tas bija ātri,” atzina Drabeks. “Automašīna bija pārsteidzoši stabila, bremzes strādāja perfekti. Mums gāja jautri,” piebilda vadītāja. “Es jutos droši visa brauciena garumā,” stāsta Drabeks, dziedot viņai slavas dziesmas. “Es tā ceru,” smejas Šmita.

Jaunais ŠKODA krosovers šajā leģendārajā trasē ir izcili piepildījis uz sevi liktās cerības, pierādot savu sportisko raksturu un parādot, ka ir virkne iemeslu gaidīt ŠKODA KODIAQ RS atklāšanu rudenī.

Sabīne Šmita
Sabīne Šmita ir profesionāla sacīkšu braucēja un Nordšleifes trases eksperte. Viņa ne tikai uzauga netālu no trases, bet arī ir vienīgā sieviete, kas uzvarējusi Nirburgringas 24 stundu sacīkstēs. Viņa ir kļuvusi par Vācijas automašīnu tematikas TV šovu vadītāju, un filmējusies arī BBC raidījumā Top Gear.

Nirburgringa – Nordšleife
Leģendāra sacīkšu trase, ko aptuveni trīs tūkstoši strādnieku cēla no 1925. līdz 1927. gadam netālu no Eifel kalnu grēdas Vācijas rietumos. Trase ir 20,832 kilometru gara, sastāv no 73 līkumiem, no kuriem 33 ir kreisie, un 40 ir labie pagriezieni. Kāpums starp zemāko un augstāko punktu trasē ir 300 metri. Pirmās formulas čempions Sers Džekijs Stjuarts iedeva tai nosaukumu “zaļā elle”. Auto ražotāji izmanto trasi saviem testiem, un tā ir atvērta arī publiskai satiksmei.

 
Visi komentāri
 
VAG 14.jūnijs 2018 12:11
1 0 Atbildēt

Vai tiešām 7vietīgs Q7 nebūtu ātrāks?

Rallists 14.jūnijs 2018 12:25
2 0 Atbildēt

Gan jau ka būtu, bet tad škoda savu varoņdarbu pārsautku par "ātrākais septiņvietīgais dīzeļa krosovers"

Q7 laikam skaitās pie SUV ne krosooveriem tā ka atrada brīvu nīsu un uztaisīja PR pasākumu

msh 15.jūnijs 2018 0:44
4 0 Atbildēt

Garš garš reklāmraksts, pēc kura izlasīšanas nākas secināt ka te ir tā, kā pēc eksperta teiktā ir ar "gada auto" - ja vajag uzstādīt rekordu, tad atliek tikai izdomāt jaunu kategoriju. Šoreiz kategorija ir "septiņvietīgs krosovers". Es gan nemaz nešaubos ka pirms kādiem 30 gadiem pa to pašu trasi dragāja cits, ne lēnāks, septiņvietīgs krosvers - saucās Audi 200 20v quattro avant - bet nu ja tagad mašīnas, kas spēj pārbraukt pāri tranšejai, sauc par "krosoveriem", tad tolaik tās sauca par "vieglajām mašīnām" - un tā nu Kodi? A ko? var uzstādīt rekordu pat bez rekorda.

Sasmējos vēl par to ka RS nozīmējot "rallye sport" - diez kādos rallijos ar pseidodžipu, dīzeli, var plūkt laurus?

viencexperc 15.jūnijs 2018 8:23
7 0 Atbildēt

Es saprstu, ka tas rekords ir starp škodu krosoveriem? Vai rekords starp sievietēm, kuras brauca ar krosoveriem?

Lēts mārketings VAG stilā.

Jo, piemēram jeep grand cherokee srt ( septiņas vietas plus bagažnieks, šo trasi veica 8:49. Bet te pāri 9 minūtēm.

as 15.jūnijs 2018 10:10
0 0 Atbildēt

Nu smuki, nav ne vainas!

Ko nozīmē šis: " iedarbināt dzinēju un ....

Dynamic Sound Boost sistēmu, kas paspilgtina dzinēja rēcienu"

Šim arī dzinēju nedzird, ja nav ieslēgts audiofails, kas pārraida ierakstītu eņņ, eņņ?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti