Interesantākā automobiļu grupa un īpaša nominācija “Latvijas Gada pikaps 2017” (+ video) 2

 
Latvijas Gada Auto | 1.decembris 2016 8:21

Nav iepējams prognozēt konkursa “Latvijas Gada auto 2017” uzvarētāju. Balsojuma rezultāti neapšaubāmi būs ļoti blīvi, jo spilgti izteikta pārsvara šogad nav. To visu mēs varēsim redz gan TV tiešraidē 9. decembrī plkst: 20:00 Re:TV kanālā visā Latvijā, gan internetā portālos Delfi, iAuto.lv un Tvnet.

Arī Tautas balsojumā līderu rezultāti ir ļoti līdzīgi. Par pirmo vietu cīnās pat 4 automobiļi. Tautas balsojums internetā notiek portālos Delfi.lv/latvijas-gada-auto un GadaAuto.iauto.lv vēl līdz 8. decembrim.

Puslīdz droši varam teikt, ka galveno titulu neiegūs neviens no pikapiem. Lai gan par interesantāko šo pretendentu trijotni sauc gandrīz visi.

Tātad – pirmo reizi mūsu “Gada auto” vēsturē klātienē sacenšas pikapi: “Nissan Navara”, “Mitsubishi L200” un “Toyota Hilux”. Universāli, Teksasas reindžeru un fermeru sen mīlēti prēriju kuģi. Cik tādiem piekritēju citur, cik Latvijā? Pasaulē ik gadus tiek pārdots ap 600 000 jaunu pikapu. Skaitlis aug ne tikai uz Amerikas, bet arī uz Eiropas rēķina - pērn par sešiem procentiem. Latvijā pirmskrīzes gados tika nopirkti ap 600 pikapi ik gadus. Pašalaik mazāk. Tomēr daži modeļi pārsniedz 100 gadā un tādēļ dīleriem būtiski. Populārākais Latvijas pikaps gandrīz nemainīgi ir “Toyota Hilux”. Seko “Mitsubishi L200” un “Volkswagen Amarok”, “Nissan Navara” un “Ford Ranger”. “L200” ir vienīgais, kuram izdevies “Hilux” pārspēt 2007. gadā.

Kāds būs turpinājums? “Gada auto” žūrijas priekšsēdētājs Atis Jansons ar smaidu, bet, šķiet, visai nopietni saka: “Ja Latvijai neizdosies straujš ekonomikas lēciens – šie ir mūsu nākotnes auto. Nebaidās nekādu ceļu (neceļu), ir pietiekami ātri, lai Latviju dienas laikā kaut divreiz šķērsotu, ir moderni, komfortabli, bet nav uzpūtīgām un, manuprāt, nevajadzīgām “fīčām” pārbāzti. Un spēj pa ceļam no Rīgas uz mājām kaut tonnu rītdienas darbam vajadzīgu materiālu līdzi paņemt.”

Kurš no trijotnes “labākais”? Tehniski – rezultāts praktiski neizšķirts. Izmēri, svars, celtspēja atšķiras vien par mata tiesu. Kravas kastes lielums arī. Un tās vājā vieta visiem kopīga – attālums starp riteņu arkām par mazu, lai “eiropaleti” (120x80 cm) liktu šķērsām, tuvāk kabīnei. Iznāk aizmugurējo tiltu slogot vairāk, padarot vadāmību tādu dīvainu. Svarīgākie bezceļa rādītāji gandrīz vienādi – klīrenss visiem gandrīz 30 cm bez kravas un paliek labu “krosoveru” līmenī (20 – 22 cm) pat ar pilnu slodzi. Ir pazeminātie pārnesumi, kuru nu jau vairs nav gandrīz nevienam “krosoveram”, ir mehāniskas vai elektroniskas aizmugurējā diferenciāla bloķēšanas iespējas. Rezultāts – Lilastes tanku ceļā kalngalu, kurā pirms tam “uz vēdera” sēdēja gandrīz divreiz dārgāks pilnpiedziņas limuzīns, šie “traktoriņi” visai viegli forsēja ne tikai pa “špūri”, bet arī demonstrēja spēju šķērsām vai pusmetru dziļajām risām apgriezties. Arī citos sniegotu kāpu eksperimentos pa retai kļūmītei gadījās vien pilotu (nepietiekams adaptācijas laiks, nepietiekamas iemaņas darbā ar manuālo kārbu – “Navarai” vienīgajai tāda bija) vainas dēļ.

Toyota Hilux

Šoseja. Viss Latvijā atļautais (un arī krietna daļa neatļautā) notiek gandrīz limuzīna klusumā. Degvielas patēriņš taupot – zem septiņi, niknāk uzvedoties – nesasniedz deviņi. Labs! Salāpīts asfalts šiem problēmas nerada. Braucējiem gan. Krata nepierasti un pēc garāka gabala jau nepatīkami. Vajadzēja visiem iekraut balastu. Kādus 300 kg. Diviem bija – tie ripoja tīkamāk.

Mitsubishi L200

Jānis Bite, AS "Latvijas valsts meži" Saimniecības pārvaldes vadītājs: “Veiksmīgo iepriekšējā modeļa risinājumu ar plašo otrās rindas sēdvietām jaunais modelis ir saglabājis un, ja ir kādam bieža nepieciešamība pārvadāt ne tikai sevi, bet arī līdzbraucējus – “Mitsubishi L200” būs pareizā izvēle!

Vadītāja darba vieta ir ieguvusi uzlabojumu - stūres regulēšanu dziļumā, bet diemžēl šī iespēja nav pieejama pamatkomplektācijas INVITE modifikācijai.

Pašmasa (1945 kg) un pilna masa (2900 kg) ir saglabājusies līdzīgos ciparos ar iepriekšējo modeli un tas var izrādīties būtiski ietekmējošs faktors nākamā gada pārdošanas apjomam, jo lielākajai daļai konkurentu pilnas masas vērtība pārsniedz 3000 kg un tas nozīmē ap 300 EUR gadā kā “papildus ieguldījums ceļu infrastruktūrā”.

Jau bez šī “bonusa” “Mitsubishi L200” ik gadu demonstrē labus pārdošanas apjomus un tam par iemeslu ir konkurētspējīga cena un pieņemamas servisa izmaksas. Braukšanas komforta ziņā “L200” man ir pieņemamāks par “Nissan” “cieto brāli”, bet Super Select nepārtrauktā mirgošana, pārslēdzot pilnpiedziņas režīmus, gan ir nedaudz kaitinoša, gluži tāpat kā motora skaņa pie lielas slodzes – tās būtu lietas, kas Mitsubishi inženieriem jānovērš!

Nissan Navara

Guntars Pulss, autožurnālists: “Samērā šaurajā pikapu segmentā konkurence izvērtusies visai nopietna, jo jaunus vai uzlabotus modeļus pēdējā laikā izlaiduši visi galvenie tirgus spēlētāji. “Navara” šajos apstākļos izskatās gana braši, jo piedāvā praktiski to pašu, ko citi mūsdienu pikipi - aprīkojumu, komfortu un braukšanas īpašības, kādas vēl nesen bija vidusmēra krosoveriem. Pikaps šodien vairs nav askētisks kravenieks, bet gan stilīgs darbīga cilvēka braucamais. Ja paskatās no praktiskās puses, tad potenciālais pircējs, piemēram, pārticis lauksaimnieks, vairāk skatīsies no izturības vai uzticamības viedokļa. Šajā ziņā “Nissan” izstrādājumiem ir diezgan laba slava, lai gan tas mēdz mainīties pat dažādiem viena ražotāja modeļiem un pat to paaudzēm. Skaidrs, ka pikapu tirgus pārliecinošā līdera “Toyota Hilux” panākumu pamatā ir tieši labā reputācija daudzu gadu garumā. “Navarai” šā trumpja nav, taču mašīna nenoliedzami ir laba visos parametros.”

Jānis Rapa, “Lattelecom” transporta daļas vadītājs: “”Navara” ir laba automašīna, ja to izmanto autoru paredzētajam mērķim. Ērts un ergonomisks salons. Laba pa sliktiem ceļiem un bezceļiem, bet ikdienā braukāt maršrutā Rīga - Liepāja varētu būt ne pārāk ērti.

Testos piedāvātais modelis ļoti labi aprīkots un palika sajūta, ka kartupeļu laukā sabristus zābakus kravas kastē iemest būtu žēl. Jaunā balstiekārta ar atsperēm mazliet traucēja ar to, ka auto visu laiku mazliet šūpojās, tā līdz "jūras slimībai" var nonākt. Domāju, ka, noslogotai ar kravu, automašīnai gaita būtu līganāka. Kopumā labs auto. “Nissan” savu varēšanu segmantā ir pierādījis. Aprīkojuma līmeni un tam atbilstošo cenu katrs klients var izvēlēties pēc nepieciešamības.”

Raimonds Volonts, “V4 motors” vadītājs: “Pašlaik, salīdzinot ar konkurentiem, “Navarai” ir visērtākais salons, ergonomika laba, sēdēšana vadītāja un blakus beņķos ērta. Runājot par apdari, tomēr gribējās, lai priekšējais panelis būtu mīkstais, nevis plastmasas, kurš laika gaitā varētu sākt grabēt, Šī auto izmantošanas specifika taču paredz, ka tas tiks izmantots arī pa grants un bezceļa segumiem.

Salons patīk, bet gaitas īpašības ne īpaši, arī bezceļa testā tā atpalika no saviem konkurentiem “Toyota Hilux” un “Mitsubishi L200”. Toties bija pārāka dizinā un salona ērtībā.

Jaudas īpašības bija gana , labas, bet jāņem vērā, ka mums tika nodots jaudīgākais šī modeļa eksemplārs ar divām turbīnām. Skaidrs, ka šī ir ļoti specifiska tirgus niša,bet spriežot pēc cenām, tas tiešām varētu būt pārtikuša lauksaimnieka vai arī cita biznesa darba auto. Ņemot vērā iepriekšējo nišas modeļu ekspluatācijas pieredzi jāsaka, ka “Navara” bija kaprīzāks par savu konkurentu “Toyota Hilux”, bet arī jāatzīst, ka lētāka. Kas zina, varbūt jaunais modelis ilgtermiņā uzrādīs labākus ekspluatācijas rezultātus.”

Atliek piebilst dažus vārdus par to, ko konkursa testos neredzējām, bet internetā varam atrast bagātā klāstā – papildus aksesuāru, dažādu pilnveidošanas un individualizācijas iespēju pikapiem ir vairāk nekā jebkurai citai auto grupai. Ne tikai ar vienkāršiem vākiem kravas kasti nosegt iespējams, vari kaut sedanu vai hečbeku no kravinieka izveidot. Interesanti, skaisti... Nākotnes auto?

 

Hilux

L200

Navara

Garums

526

494

512

Platums

176

170

179

Augstums

179,5

178

175

 

 

 

 

Rit. bāze

308,5

296

315

Špūre

151

148

155

 

 

 

 

Svars

2030

1750

1860

Pilna masa

3080

2830

2910

Treileris

2500

2200

3500

Izsvarojums ar kravu

 

1200/1800

1320/1750

 

 

 

 

Kaste gar/plat

154,5/151,5

136/147

175/156

Šaurākā vieta

110

113

113

Klīrenss

21,2

21,5

21,5

Pārkare, lenķis priekšā

89/30

 

87/32

Pārkare, lenķis aizmugurē

128,5/22

 

110/26

Kopumā konkursam “Latvijas Gada auto 2017” pieteikti 24 jaunākie auto modeļi: “Opel Astra”, “Opel Astra Sports Tourer”, “Opel Mokka X”, “Nissan Navara”, “Mazda MX-5”, “Ford Edge”, ”Ford Mustang”, ”BMW X1”, “Renault Megane”, “Renault Talisman Grandtour”, “KIA Sportage”, “Volkswagen Tiguan”, “Volvo S90”, “Volvo V90”, “Hyundai Ioniq”, “Mitsubishi L200”, “Audi Q2”, “Audi A5 Coupe”,  “Peugeot 3008”, “Peugeot Traveller”, “Toyota RAV4 Hybrid”, “Toyota Hilux”, “Lexus RX” un “Škoda Kodiaq”.

Atbalsta: Delfi, iAuto.lv, Latvijas Avīze, Tvnet, jauniauto.lv, Auto ziņas, garaza.lv, dzivoklis.lv, T/c Mols, Avalon Hotel, LAMB, KPMS & Partneri, Skrivanek, Intergaz, abi2, V4 motors.

Foto: Publicitātes attēls

 
Visi komentāri
 
seller 3.decembris 2016 17:20
0 0 Atbildēt

paldies par pikapu salīdzinājumu, ļot interesē tāds, tomēr, kā var būt 2017!!! gada pikapu nominācija bez potenciālā uzvarētāja Amarok V6 ?

varis 20.decembris 2016 20:27
0 0 Atbildēt

Diemžēl nekādu tādu salīdzinājumu, kuri būtu lietderīgi.

1) Nobraucam 300km pa parastu ceļu - kāds ir paātrinājums apdzenot, komforts, skaņa, reālais degv. patēriņš? Cilvēki ar šīm mašīnām visu dienu nebraukā pa tanku ceļiem.

2) Pieliekam piekabi vismaz 1,5 tonnas smagu, vēlams 2 asīgu. Kā bremzē, kāds patēriņš, kāda sasvere līkumos, kā šūpo aizmuguri? Zemnieki bieži valkā lopu piekabes, traktora riepas piekabēs, maisus tonīgos un ko tik vēl ne. Ne vārda par šo.

3) Ieliekat 500L ūdens boļu. Ko tad mašīnas dara, vai nesit cauri bedrēs.

4) Kas tas par bezceļu - kalni augšā lejā? Cik tādus esat LV redzējuši. Mežinieki un zemnieki nebraukā pa kalniem, bet izšķīdušiem zemes ceļiem, meža ceļiem un laukiem. Tuklāt atdzen Hiluxu ar citādām riepām, un Amaroku nepieaicina kaut vai salīdzināšanai.

Testa dalībnieki ir birojā sēdoši priekšnieki. Vai tad bija tik grūti pieaicināt kādu, kas ikdienā brauc ar šādiem auto - un ne jau Rīgā un iedot dienu pavizināties.

Lieliska iespēja garām palaista.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti