Uzsākta parakstu vākšana par velojoslu un sabiedriskā transporta joslu ierīkošanu Brīvības ielā 26

 

Foto: Publicitātes attēls

Māris Janovs | 16.jūnijs 2017 14:45

Apvienība «Pilsēta cilvēkiem» līdzdalības platformā manabalss.lv sākusi parakstu vākšanu par velojoslu un sabiedriskā transporta joslu ierīkošanu Brīvības ielā.

Brīvības ielā nupat sākušies vērienīgi remontdarbi, un ir pienācis īstais laiks veikt pozitīvas pārmaiņas ielas satiksmes organizācijas ziņā. Rīgas dome pirmos soļus jau ir paveikusi — pieņēmusi Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, Brīvības ielai visā tās garumā jau 2014. gadā detalizēti izstrādājusi sabiedriskā transporta un velojoslu ieviešanas projektu. Nu atlicis veikt svarīgāko soli – sākt īstenot ieceres, lai padarītu Rīgas pilsētvidi cilvēcīgāku — ar mierīgāku, ērtāku un drošāku satiksmi, tīrāku un klusāku vidi, kas būtu pievilcīgāka un patīkamāka iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Šobrīd aptuveni 80% cilvēku pa Brīvības ielu pārvietojas sabiedriskajā transportā, kājām un uz velosipēdiem, bet ielas telpa iekārtota domājot tikai par privātajā transportā braucošo ērtībām. Iniciatīvas ierosinātāji aicina Rīgas domes deputātus dot rīkojumu Rīgas domes Satiksmes departamentam, pabeidzot šogad veicamos remontus Brīvības ielā, ierīkot joslas sabiedriskajam transportam un riteņbraucējiem un atgādināt deputātiem Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā nospraustos mērķus — Rīgu padarīt gājējiem, velosipēdistiem un sabiedriskajam transportam draudzīgu un mazināt autotransporta intensitāti pilsētas kodolā, tādējādi samazinot gaisa un trokšņu piesārņojumu.

Pēdējās nedēļās atsevišķi politiķi un ierēdņi uzstājas ar runām un publicē rakstus, klāstot, ka velosipēdu un sabiedriskā transporta joslas Brīvības ielā nav iespējams ieviest bez ielas fundamentālas pārbūves, taču nesen notikusī akcija ar velojoslu uzkrāsošanu un pirms trim gadiem detalizēti izstrādātais projekts pierāda pretējo — jau šogad Brīvības iela var kļūt cilvēcīgāka, trūkst nevis ielas platuma, bet gan politiskās gribas un izlēmības.

Ierīkojot sabiedriskā transporta joslas Brīvības ielā tiks atvieglota pārvietošanās vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuri ik dienas pa Brīvības ielu brauc autobusos un trolejbusos un patlaban tiek kavēti sastrēgumos, bet velojoslas nepieciešamas, lai novērstu apdraudējumu gājējiem un cilvēkiem transporta pieturās, jo šobrīd vairums riteņbraucēju pārvietojas pa Brīvības ielas ietvēm, jo atrašanās uz brauktuves patlaban vairumam šķiet pārāk bīstama un tā arī traucē autotransportam. Pārdalot ielas telpu tiktu tiks sakārtota un nomierināta satiksme, padarot ielu drošāku un ērtāku visiem tās lietotājiem.

Iniciatīva jau pirmajās parakstīšanās stundās guvusi plašu atbalstu, to parakstījuši arī vairāki Rīgas domē ievēlētie deputāti un sabiedrībā pazīstamas personas.

 
26 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iJuris 16.jūnijs 2017 21:37
14 4 Atbildēt

Cik parakstus vajag, lai nodzēstu tās dīvainās joslas Elizabetes, Čaka un barona ielas gadijumā dīvaino bruģi nomainītu? Vai arī cik parakstus vajag, lai pieņemtu likumu ka velosipēdistus sodītu tāpat kā auto vadītājus un velo transportam būtu tadas pašas prasības kā auto transportam? Viņi visu laiku saka ka ir tādi paši.

:D 16.jūnijs 2017 15:31
9 5 Atbildēt

Var jau bū, bet vienalga nav skaidrs, kāpēc tiem +/- 200 velobraucējiem būtu lielākas privilēģijas (tai skaitā būt sabrauktiem) jādot uz +/- 2000-3000 transportlīfdzekļu rēķina, pilnu ar cilvēkiem saptransportu ieskaitot?

Ir taču Kr. Barona iela - braukt pa to var uz vella paraušanu! Kāpēc par visu vari jālien uz tās Brīvības ielas ar saviem velosipēdiem???

nano Duče 18.jūnijs 2017 12:32
6 1 Atbildēt

Un visus velo,kuri ziemā nebrauc pa šīm citiem atņemtajām ielu daļām,līdz pavasarim atšaut.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti