Pirms pērc, pārbaudi! LTAB mudina lietoto auto pircējus veikt spēkrata negadījumu vēstures pārbaudi 8

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

LTAB | 3.maijs 2024 11:33

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka 2023.gadā Latvijā biežāk reģistrētais vieglais auto bija vairāk nekā 10 gadus vecs (77% no reģistrēto vieglo auto skaita).

"Daļa, īpaši no ārvalstīm ievestie lietotie auto, ir pēc nopietniem ceļu satiksmes negadījumiem, un ir pamats bažām par to, ka šādi spēkrati var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus saviem jaunajiem īpašniekiem," stāsta Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk - LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Otrreizējā auto tirgū joprojām ir ne mazums gadījumu, kad par augstu cenu tiek mēģināts pārdot avarējušus un pēc tam vizuāli uzfrišinātus spēkratus vai automašīnas ar būtiskiem defektiem, kuri pirms pārdošanas tiek veikli nomaskēti. “Bieži dzirdam, ka, iegādājoties lietotu transportlīdzekli, tā pārdevējs nelabprāt sniedz informāciju par spēkrata patieso stāvokli un apgalvo, ka tam nav bijis bojājumu. Savukārt pircējs nereti aizmirst vai nezina, ka mūsdienās pastāv daudzas iespējas, kā pārliecināties par auto tehnisko stāvokli un veikt spēkrata vēstures pārbaudi uzticamos resursos,” skaidro J.Abāšins.

“Šāda pircēju rīcība var radīt draudus pašam autovadītājam un tā pasažieriem gadījumos, ja auto iekļūst ceļu satiksmes negadījumā. Tāpat pastāv risks, ka nepārbaudīta auto iegāde var radīt papildus izdevumus jaunajam īpašniekam, remontējot vai pat atjaunojot automašīnu, lai tā spētu pilnvērtīgi piedalīties ceļu satiksmē un veikt likumā noteiktās tehniskās apskates,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Lai informētu potenciālo lietoto auto pircējus par riskiem, kas iespējami nepietiekami izvērtējot spēkrata tehniskos un negadījumu vēstures datus, kā arī stāstītu par iespējām tos noskaidrot bez maksas, LTAB maijā īstenos informatīvo kampaņu “Pirms pērc - pārbaudi!”. Kampaņas laikā Modes un dzīvesstila tirdzniecības centrā “Spice” būs izvietota interaktīva ekspozīcija, kas potenciālajiem lietoto auto pircējiem skaidros, kur iespējams iegūt informāciju par iespējām bez maksas pārbaudīt spēkrata tehnisko un negadījumu vēstures pārbaudi. “Vienlaikus visu maiju, kopā ar satiksmes drošības ekspertiem, dažādos masu informācijas līdzekļos diskutēsim par situācijas problemātiku, un risinājumiem, kā panākt, lai iespējami lielāks skaits lietoto auto pircēju pirms spēkrata iegādes veic rūpīgu tā pārbaudi,” stāsta J.Abāšins.

Šobrīd ikvienam lietotā auto pircējam ir iespējams bez maksas veikt auto negadījumu vēstures pārbaudi par laiku, kad transportlīdzeklis bijis reģistrēts Latvijā LTAB mājas lapā vai mobilajā lietotnē LTAB OCTA, kā arī transportlīdzekļa tehniskās vēstures pārbaudi CSDD mājas lapā vai mobilajā lietotnē.

Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm. Kampaņu atbalsta Modes un dzīvesstila tirdzniecības centrs “Spice”. Vairāk par kampaņu: www.ltab.lv/ne

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Šoferis 3.maijs 2024 14:35
3 1 Atbildēt

Ja kāds    no parlamentāriešiem ...vēlētos sakārtot auto tirgu ar nolūku pilnīgi izslēgt odometru regulētājus...tad tas būtu izdarīts!

Pamēģiniet Arābu emirātos pārdot vieglo auto ar neatbilstošu nobraukumam odometra rādījumu....

Visi zin....bet ja kāds nezin....aizbrauciet un uzziniet kas un kā jādara un beidziet muldēt par kaut kādām prasībām,kuras jums iesaka auto tirdzniecības šeftmaņi ar juridiski gudriem prātojumiem,kuri ir BLEFS

A 3.maijs 2024 15:45
3 0 Atbildēt

LTAB varētu labāk pastāstīt, kāpēc tāda datu bāze vispār eksistē, ja jau apdrošinātājs atlīdzina (?) cietušajam radītos zaudējumus pēc avārijas. Vai nebūtu auto jāatjauno līdz stāvoklim, kāds bija pirms tam?

0pis 3.maijs 2024 16:13
3 1 Atbildēt

Kā tu no padzīvojušas sievietes, kas gājusi pa rokām, uztaisīsi jaunu meiteni? Aizmirsti par šo absurdu!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

100 vienībās - Range Rover Sport satīna versija

Britu autobūves uzņēmums iepriecinās savas tehnikas cienītājus ar krosovera Range Rover Sport īpašo versiju Satin Edition, kas paredzēta Eiropas tirgum un tiks saražota 100 eksemplāru skaitā. Lasīt vairāk

 

Tesla Cybertruck sānu “triecientests” reālos apstākļos (+ FOTO) 7

Spēcīgo sadursmi ar Ford Edge Tesla elektriskais pikaps pārdzīvojis ar salīdzinoši nebūtiskiem bojājumiem. Lasīt vairāk

 

44 505 eiro - Volkswagen Golf GTI pieejams pasūtīšanai 4

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen atklājis pieteikšanos modernizētā Golf sportiskā modeļa GTI iegādei. Cena par bāzes versiju – 44 505 eiro. Lasīt vairāk

 

0,013 procenti – kura Eiropas valsts no e-mobilitātes “turas pa gabalu” 23

Saskaņā ar Eurostat datiem vieglo elektriskās piedziņas transportlīdzekļu daļa Eiropā līdz 2022.gada beigām bija sasniegusi 0,7 procentus. Vācija ir starp līderiem, taču ir valstis, kur e-mobilitāte vēl nav tikusi pat līdz bērnu autiņiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti