Jūrmalas ielām šogad 3 reizes mazāk naudas, nekā pērn; Rīgā puse budžeta centra ielu remontam 4

 

Brīvības iela Rīgā Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 31.maijs 2017 17:54

Jūrmalas un Rīgas ielu tīklu garums atšķiras četras reizes, bet līdzekļu apjoms to uzturēšanai trīspadsmit reizes. iAuto pēta ceļiem paredzētā budžeta sadalījumu abās pilsētās.

Protams, salīdzinot abu pilsētu budžetus, jāņem vērā arī iedzīvotāju skaits, kas atšķiras 12 reizes. Tādējādi Rīgai ir iespēja novirzīt vairāk līdzekļus ceļu uzturēšanai, nekā Jūrmalai.  

Jūrmalā budžets ceļiem trīs reizes mazāks, nekā pagājušajā gadā

Šogad Jūrmalas budžetā ceļu, ielu, trotuāru infrastruktūras remontiem un asfalta seguma atjaunošanai publiskās teritorijās paredzēti 1 970 700 EUR, kas ir trīs reizes mazāk, nekā pērn. Ielu ietvju un zaļo zonu tīrīšanai paredzēti 1.5 milj. EUR.

Saskaņā ar Jūrmalas domes sniegto informāciju visvairāk līdzekļu – 800 000 EUR paredzēts izlietot ielu seguma kapitālā remonta veikšanai, un 242 700 EUR Dubultu satiksmes mezgla pārbūvei pie Slokas ielas. Par 171 700 EUR šogad Jūrmalā asfaltēs grantētās ielas, bet par 150 000 EUR atjaunos segumu un labiekārtos teritorijas pilsētu iekškvartālos.

Šobrīd pabeigti asfalta seguma atjaunošanas darbi Vikingu un Laivu ielās, kā arī autostāvvietu izbūve pie Jūrmalas teātra un iepretim Dzintaru koncertzālei. Ievērojamākie remontdarbi šobrīd notiek Viesītes ielā visā tās garumā.

Jūrmalas ceļu un ielu tīkla kopgarums ir gandrīz 300 km, tādējādi esošā finansējuma ietvaros katram kilometram piešķirti 6 569 EUR. Protams, ne visur remonts ir nepieciešams, bet  ir vairākas nozīmīgas ielas, kur nepieciešams remonts, piemēram, Asaru, Dubultu un Mellužu prospektos. Pēdējā gan tūlīt sāksies seguma atjaunošana - Mellužu prospektā joslā uz Kauguriem no Kadiķu ielas līdz Valtera prospektam.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības Būvniecības projektu vadības nodaļas būvinženieris Edgars Sarkanis skaidro, ka ielu kapitālā remonta un seguma atjaunošana ir pakļauta pazemes komunikāciju atjaunošanas darbiem. Ja komunikāciju turētāji plāno tos remontēt, tad ielu seguma atjaunošana vai kapitālais remonts var notikt tikai pēc šo darbu pabeigšanas. Tādējādi ielu atjaunošana var ievilkties un iedzīvotājiem jāsadzīvo ar ceļiem sliktā stāvoklī.

2016. gadā pilsētas domes sēdē tika apstiprināta Jūrmalas velosatiksmes attīstības koncepcija, kurā paredzēts, ka gar galvenajām pilsētas maģistrālajām ielām ārpus pilsētas centra tiks būvēti veloceļi. Arīdzan remontējot vai izveidojot ielas un labiekārtojot pilsētvidi, paredzēts īstenot koncepcijā noteiktos risinājumus par veloceļu un velojoslu izbūvei, velosipēdu novietņu izbūvei.

Diemžēl ne pagājušā, ne arī šī gada budžetā nav paredzētas atsevišķas pozīcijas veloceļu tīkla attīstībai, ja nu vienīgi kādi minimāli uzlabojumi, piem., velojoslu izveide, vietās, kur notiek ielu kapitālie remonti. Vairākās vietās gājēju zonas un ietves izveidotas ar divu krāsu bruģakmeni, kas maldina gan gājējus, gan velosipēdistus, jo nav citu zīmju un apzīmējumu, kas norādītu par veloceļa/velojoslas esamību. Tāpat regulāri rodas konfliktsituācijas starp velosipēdistiem un autovadītājiem, jo nav nepārprotamas infrastruktūras. Sarkanis stāsta, ka izstrādātās velosatiksmes attīstības koncepcijas realizēšanu bremzē gan ierobežotais finansējums, gan arī sarežģījumi saistībā ar īpašumu piederību.

Nākamajos divos gados Jūrmalas ielu un gājēju ceļu infrastruktūras remontiem provizoriski plānots piešķirt trīs reizes vairāk naudas – 2018. gadā 7.7 milj. EUR un 2019. gadā 9.7 milj. EUR. Tomēr finansējuma apjoms būs skaidri zināms vien pieņemot budžetu.

Ielu seguma atjaunošana Rīgas centrā izmaksās gandrīz pusi no šogad paredzētā budžeta

Rīgas Domes Satiksmes departamenta (RDSD) rīcībā 2017 gadā ir 25.3 miljoni EUR, no kuriem 22.8 miljoni EUR (2.92% no kopējā budžeta) paredzēti 1 178 km garā pilsētas ielu tīkla un citu transportbūvju uzturēšanai un remontiem. Tādējādi katram kilometram paredzēti apmēram 19 326 EUR. 2.5 miljoni EUR paredzēti RDSD darbības nodrošināšanai vien.

RDSD lielākie izdevumi šogad saistīti ar pilsētas transportbūvju uzturēšanu 19.1 milj. EUR apmērā.  Saskaņā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta informāciju, šogad plānots veikt ielu seguma periodiskās atjaunošanas darbus deviņās Rīgas centra ielās, kas kopā vien varētu izmaksāt ap 12 miljoniem EUR, bet Rīgā ir vairāki desmiti ielu, kurām nepieciešami nopietni remontdarbi.

Segums tiks atjaunots Brīvības ielā no Lāčplēša ielas līdz Gaisa tiltam, Krišjāņa Valdemāra ielā no Kronvalda bulvāra līdz Skanstes ielai, Duntes ielā no Skanstes līdz Laktas ielai, Elizabetes un Stabu ielās visā to garumā, Dzirnavu ielā no Gogoļa ielas līdz Tērbatas ielai, Merķeļa ielā no Marijas ielas līdz Brīvības bulvārim, kā arī Lenču un Ganu ielās.

1.2 miljoni EUR paredzēti pilsētas ceļu horizontālo apzīmējumu uzturēšanai, apmēram tikpat arī lietusūdens kanalizācijas sistēmas maģistrālo kolektoru un sūkņu staciju uzturēšanai. Ceļa zīmju uzturēšanai piešķirti 758 563 EUR, bet velotransporta attīstības programmas nodrošināšanai 236 865 EUR.

Papildus RDSD budžetam, Rīgas dome šogad atvēlējusi nepilnus 54 miljonus EUR Dienvidu tilta celtniecības izmaksu segšanai.

Lai gan abās pilsētās tiek piešķirti ievērojami līdzekļi transportbūvju uzturēšanai, ar tiem īsti nepietiek esošo būvju pilnvērtīgai uzturēšanai, nemaz nerunājot par satiksmes infrastruktūras pilnveidošanu un izbūvi. Aktuāls jautājums, vai ar finansējuma palielināšanu vien būs līdzēts? Darbu organizācija un izpildes kvalitāte ir vēl viens sāpīgs temats. Ne velti svaigi uzklāta asfalta uzlaušana, jo jālabo pazemes komunikācijas, ir jau kļuvusi par folklorizētu parādību.

 

 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
klucis 1.jūnijs 2017 8:32
4 0 Atbildēt

Kur tad ir tās Rīgas ielas ar tādu budžetu? Katru gadu ielu segums sabrūk vēl vairāk. Brīvības ielas projekts ir aptuveni vienas mazpilsētas līmenī, kur paliek pārējais? Jaunais Brīvības ielas segums jau arī paspējis sabrukt.

Xin 1.jūnijs 2017 23:54
2 0 Atbildēt

Kas ar Čaka ielas seguma atjaunošanu? Tranzīta iela... Vai mūsdienās nograuzt veco asfaltu un uzlikt uzreiz pa virsu jaunu vairs nenes pietiekamu "otkatu peļņā, ka neviens vairs to nedara?

gunbox 1.jūnijs 2017 9:25
2 0 Atbildēt

Ja viņš stāvētu nebrucis, tad Nilam nesanāktu "villa" Hoļivudā. Loģiski, ka saškas un saņas var darboties pašu būvfirmās par kapeikām, neuzdodot jautājumus kāds svars pārvietosies pa to ceļu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 3

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti