Policijas atbilde iAuto par konfliktsituāciju starp motobraucēju un fotoradara uzraugu (+ video) 114

 

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

Māris Ozoliņš, iAuto | 17.jūlijs 2017 14:58

Portālā iAuto.lv publicējām video "Policists-fotoradara uzraugs uzbrūk motociklistam (+ video)", kurā redzams konflikts starp pārvietojamo fotoradaru uzraugu un motobraucēju. Uz iAuto redakcijas jautājumu par video redzamo situāciju, saņēmām sekojošu Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciālistes Ances Rozītes atbildi:

"Ja ir pamats uzskatīt, ka policijas darbinieka rīcība nav bijusi korekta, ir tomēr citi mehānismi kā to darīt zināmu. Tādēļ Valsts policija atgādina, ka ir citi veidi, kā izteikt pretenzijas par policista darbu*2. Valsts policijas darbinieku rīcības ētiskumu pārbauda Valsts policijas Iekšējās kontroles birojs (IKB) un, ja persona uzskata, ka policijas darbinieks ir pārkāpis savas pilnvaras, tad ar iesniegumu var vērsties IKB.

Jāuzsver, ka šajā gadījumā jāņem vērā, ka konkrētajā video ierakstā nav redzams pilnīgs notikuma gaitas atainojums, līdz ar ko tas nav uzskatāms par objektīvu notikuma gaitas atspoguļojumu. Par šo faktu bija informēti gan IKB, gan Iekšējās drošības birojs (IDB) un tika uzsāktas pārbaudes, lai izvērtētu policista rīcību. Pārbaudes laikā no policijas darbinieka puses tika konstatēts pārkāpums, kas saistīts ar dienesta automašīnas novietošanu. Savukārt attiecībā par video atspoguļoto konfliktsituāciju starp iesniedzēju un policijas darbinieku, no policijas darbinieka puses likumpārkāpumi netika konstatēti. Šajā konfliktā, kuru izraisīja pats video filmētājs, tika pielietots fizisks spēks un speciālie līdzekļi atbilstoši likumam par policiju, un pārbaudes laikā no policijas darbinieka puses pārkāpumus nekonstatēja. Jāpiebilst, ka konkrētajā gadījumā motociklista rīcībā bija saskatāma agresija, kuru varēja uzskatīt par uzbrukumu policijas darbiniekam*1.

Tāpat jāpiemin, ka pret video redzamo motociklistu tika uzsākta administratīvā lietvedība par nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajām prasībām, kā arī uzsākta lietvedība par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, proti, transportlīdzekļa novietošana pretrunā ar Ceļu satiksmes noteikumiem.

Diemžēl policijas darbā šādi gadījumi, kad cilvēki apzināti provocē konfliktsituācijas ar likumsargiem, kuri veic ātrumu kontroli, nav retums. Tāpēc policijas darbinieku atrašanās tuvāk tehniskajiem līdzekļiem ir nepieciešama.

Tāpat jāpiebilst, ka konkrētajam motocikla vadītājam iepriekš bija sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par ātruma pārkāpumu, kas tika fiksēts ar fotoradaru*3, kuru vīrietis pārsūdzēja, taču tiesa pārsūdzību noraidīja. Iespējams, neapmierinātība par saņemto sodu, bija par iemeslu šādai motocikla vadītāja rīcībai."

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors: "*1 Valsts policijas skaidrojums rada vēl lielāku satraukumu. Ko nozīmē "saskatāma agresija".... Vai tiešām "saskatāma agresija" ir pietiekošs pamats, lai pielietotu speciālos līdzekļus? Tad jau jebkurā situācija, kurā nepiekrītam policijas darbībām vai aizrādām par tām, var traktēt, kā "saskatāmu agresiju" un pielietot ko? Arī šaujamieroci?

Māris Ozoliņš, iAuto.lv redaktors Foto: iAuto

*2 Protams, ka ir citi veidi kā aizrādīt, bet tajā pašā laikā policija aicina iedzīvotājus būt aktīvākiem, lai rūpētos par sabiedrisko kārtību. Kāpēc, lai attiecībā uz policijas darbinieku pārkāpumiem (tas esot konstatēts) būtu jārīkojas kā īpaši?

*3 Vai tad tiešām tas ir arguments?! Bija motocikla vadītājam viedoklis par šo metodiku un arī pamatotas pretenzijas - vai Valsts policija drīkst pārkāpjot noteikumus veikt citu transportlīdzekļu sodīšanu?

Video diezgan labi var redzēt, kā darbinieks Viktors Jurkovs uz jautājumu atbild ar fizisku uzbrukumu vai "aizstāvību". Un vienalga, kurš un kā tika nokaitināts pirms tam, video attiecīgajā vietā (no 0:40) ir bez montāžas un papildus jautājumus nerada. Valsts policija - KAS NOTIEK?

Lai arī no sākuma liekas nesvarīga konflikta situācija, tad tā tas tomēr nav. iAuto centīsies saņemt un publicēt arī motobraucēja viedokli un sekosim līdzi arī tālākai lietu virzībai! 

Te tas ir:

Ja arī Tev ir zināma Valsts policijas darbinieka(u) nelikumīgas darbības vai bezdarbības, piemēram, piesedzot "savējos", lūdzam rakstīt uz iAuto redakciju uz iAuto at iAuto .lv ar pēc iespējas detalizētāku notikuma aprakstu.

Lasi vēl portālā iAuto.lv:

 
114 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
EK 17.jūlijs 2017 15:44
71 18 Atbildēt

Pilnīgs "bezpriģels" no policijas darbinieka

650 17.jūlijs 2017 16:25
69 5 Atbildēt

Sakiet man Lūdzu- kā lai zinām, ka šāds te lisijs "Viķoks" ir Valsts Amatpersona? Viņa tērpam specPagonas ir, vai moška biksēm speciāls luminiscējošs Rāvēlslēdzējs vai vēl kas?

dsa 17.jūlijs 2017 15:03
37 93 Atbildēt

Policijai pilnīga taisnība. Tajos pašos, šeit viena biksēs čurātāja mīlētajos štatos, šādu filmētāju visticamāk uz vietas nošautu, labākajā gadījumā pielietotu elektrošoka pistoli un uzliktu roku dzelžus.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti