Džeriņš: Tiesa atzīst, ka CSDD izmēģinājuma eksāmena laikā par visu atbild instruktors 4

 

Foto: iAuto.lv

Edgars Džeriņš speciāli iAuto | 23.oktobris 2015 15:08

2015.gada februārī iesākām stāstu par CSDD iesaistīšanos ceļu satiksmes negadījuma videopierādījumu iznīcināšanā. Šajā stāstā strīds bija par to, kurš ir atbildīgs par ceļa satiksmes negadījuma izraisīšanu "izmēģinājuma eksāmena" ar CSDD automašīnu laikā. Šajā lietā izmēģinājuma eksāmena laikā CSDD instruktors saķēra automašīnas stūri, nospieda akseleratora pedāli, pēc kā CSDD automašīna VW Golf ietriecās pretējā virziena kustības joslā stāvošā kravas automašīnā, bojājot vēl divas vieglās automašīnas.

It kā diezgan pašsaprotami, ka mācību laikā par visu atbild instruktors. Taču CSDD un policijai šajā lietā bija cits viedoklis. Proti, policija par vainīgu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā atzina personu, kura mācās braukt un vēl nav ieguvusi vadīšanas tiesības. Policijas lēmums pamatots ar CSDD vēstuli un CSDD iekšējo reglamentu Nr.3.

Administratīvā procesa likuma 15.panta otrajā daļā noteikta ārējo normatīvo aktu juridiskā spēka hierarhija:

  1. Satversme;
  2. likums;
  3. Ministru kabineta noteikumi;
  4. pašvaldību saistošie noteikumi.

Administratīvā procesa likuma 16.panta pirmās daļas pēdējā teikumā teikts:“Privātpersonām iekšējais normatīvais akts nav saistošs.”

CSDD reglaments ir CSDD iekšējs akts un nav saistošs privātpersonām. Turklāt tas ir pretrunā ar Ceļu satiksmes noteikumu (kas ir Ministru kabineta noteikumi) 215.punktu, kurš nosaka: “Mācību braucieni pa ceļiem drīkst notikt tikai apmācītāja (transportlīdzekļa vadītāja) klātbūtnē [...]". Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieka nezināšana par to, ka CSDD iekšējais akts nevar grozīt Ministru kabineta noteikumus vai likuma prasības, patiesībā neizbrīna. Taču izbrīna pirmās instances tiesas - Jūrmalas pilsētas tiesas 2015.gada 23.marta spriedumā teiktais: "Tiesa piekrīt CSDD vēstulei par vadīšanas iemaņu pārbaudi, kas pievienota lietas materiāliem".

Ar Rīgas apgabaltiesas 2015.gada 18.septembra spriedumu pirmās instances tiesas spriedums un policijas lēmums tika atcelti (spriedums stājies spēkā). Par CSDD vēstules juridisko spēku spriedumā (5.lpp. 5. rindkopa) teikts: "Tiesu kolēģija pievienojas apelācijas sūdzībā izteiktajam viedoklim, ka personu, pretēji normatīvajos aktos noteiktajam, nevar atzīt par transportlīdzekļa vadītāju, balstoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas iekšējo reglamentu, un šis reglaments nav saistošs personām, kas nepieder pie šīs iestādes."

Rīgas apgabaltiesas spriedumā pamatoti konstatēts, ka izmēģinājuma eksāmens pēc savas būtības atbilst mācību braucienam, kura laikā transportlīdzekļa vadītājs ir apmācītājs (instruktors), jo nevienā normatīvajā aktā šim faktiskajam transportlīdzekļa vadītājam nav piešķirtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības izmēģinājuma eksāmena laikā (sprieduma 5.lpp. 6.rindkopa).

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
šoferis 24.oktobris 2015 12:10
10 0 Atbildēt

Loģisks tiesas spriedums un iznākums

LMT 23.oktobris 2015 16:49
4 9 Atbildēt

Mazāk vajag braukt dzērušam!

instruktors 26.oktobris 2015 13:20
1 0 Atbildēt

Varēja jau CSDD izmēģinājuma eksāmena laikā, saskaņā ar CSN prasībām, apzīmēt mācību automobili, kā to prasa minētie noteikumi. Bet nu laikam jau šie noteikumi attiecas tikai uz zemniekiem... Jupiters dara, kā pats vēlas... Kā tur bija, viens likums, viena taisnība visiem.....?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti