Ziema klāt! Ziemas auto trases, kur droši apgūt auto vadīšanu slidenos apstākļos (+ VIDEO) 2

 
iAuto | 14.janvāris 2017 11:32

Teju ik reizi, kad Latviju pārsteidz nokrišņi stipra lietus vai sniega veidā, satiksmē iestājas mērens haoss. Šī gada pirmais sniegputenis ir parūpējies par 118 reģistrētiem satiksmes negadījumiem, kā arī vēl simtiem negadījumu, kur autovadītāji varēja vienoties ar saskaņotā paziņojuma palīdzību.

Šādos gadījumos bieži publiski izskan frāze, ka ziema ir pārsteigusi nesagatavotus ceļu uzturētājus. Vai tiešām ceļu uzturētājus, vai tomēr pašus autovadītājus un citus satiksmes dalībniekus? Protams, šad tad par dažādām nebūšanām akmeņus var mest arī pirmo dārziņā, piemēram, par neizprotamu braukšanu ar paceltu šķūri, kur tas šķietami būtu vajadzīgs. Par pārsteigumu varam runāt tad, ja pie pozitīvas temperatūras uz ceļa tomēr ir izveidojies melnais ledus. Taču, ja īsā laikā sasnieg 10-15 cm sniega, ir skaidrs, ka slīdēs gandrīz visur.

Šāda negadījumu statistika drīzāk ir signāls tam, kāda ir vidējā autovadītāju sagatavotība braukšanai ekstrēmākos laika apstākļos. Šeit mēs varam uzdot jautājumus arī paši sev: Ko un cik sen mēs esam darījuši, lai uzlabotu un atsvaidzinātu savas braukšanas prasmes? Vai braucot pārbaudām, cik slidens ir segums un kādas ir automobiļa spējas apstāties? Un vai automobilis vispār ir sagatavots attiecīgiem laika apstākļiem?

Visas trases, kā arī rezervētie laiki ir ērti pārskatāmi iAuto.lv portālā speciālā sadaļā iAuto.lv/trases

Kā un kur uzlabot savas prasmes?

Uznākot sniegotam laikam arvien biežāk pamanām autovadītājus kuri mācās vai izklaidējas slidinoties pa veikalu stāvlaukumiem, nomaļākām ielām. Interesants skats ierasti vērojams autoceļa Ādaži – Āņi pārredzamajos līkumos (droši vien arī citviet Latvijā), kur pēc intensīvas snigšanas cilvēki solidarizējas pa tiem paslidināties. Līdzīgi kā bērnībā ejot uz kalna, tagad ragavas nomainot pret automobili.  No vienas puses tas ir apsveicami, ka tomēr iepazīstam savus spēkratus un kā tos kontrolēt, taču no otras puses jāņem vērā tas, ka šādi treniņi koplietošanas ceļos tomēr ir saistīti ar zināmu risku – kļūdas gadījumā sabojāt ne vien savu, bet arī cita īpašumu. Vai tā ir lielveikala ratiņu novietne, vai nomaļā ielā negaidīts cits satiksmes dalībnieks.

Drošākai braukšanai varam meklēt kādus nomaļākus laukumus un lidlaukus, pirms tam gan pārliecinoties, vai tie ir brīvi pieejami un zemes īpašnieki to atļaus izmantot. Vai arī par simbolisku samaksu un bez rūpēm iespējams doties uz kādu speciāli izveidotu ziemas trasi, kas Latvijā ir krietns pulks.  Šādas trases, kas tiek izmantotas lielāka un mazāka mēroga sacensībām Latvijā ir teju katrā reģionā.

Turpmāk rakstā uzskaitīsim ziemas trases, kas šoziem pieejamas ikvienam savu iemaņu vingrināšanai:

Foto: Atis Jansons

Biķernieku kompleksā sporta bāze

Biķernieku kompleksās sporta bāzes teritorijā gada aukstajos mēnešos atkarībā no laika apstākļiem ir atvērta ziemas trase. Tiesa, salīdzinot ar citām, šeit nāksies maksāt lielāko īres maksu, kas darba dienās līdz plkst. 17:00 ir 134,31 EUR/h par automašīnu. Trase ir pieejama laikos, kuri nav rezervēti, tādēļ pirms došanās ir jāielūkojas trases kalendārā, lai ierodoties nebūtu lieki pārsteigumi.  Biķernieku ziemas trasē aizliegts doties ar radžu riepām.

Tomēr Biķernieku ziemas trasi ar savu automašīnu ir iespējams izmantot arī par lētāku cenu. Piemēram, trasē regulāri notiek “Rīgas ziemas kauss”, kur drošos apstākļos sacensties uz laiku aicināts ikviens ar savu ikdienas auto. Piedaloties pasākumā dalības maksa ir vairs tikai 35 EUR.

Vairāk informācijas www.bksb.lv vai iAuto.lv/trases

Sporta komplekss “333”

Sporta komplekss “333” Foto: Publicitātes attēls

Sporta kompleksā “333” iespējams pieteikties drošas braukšanas kursiem 2,5 stundu garumā, lai profesionālu instruktoru pavadībā apgūtu nepieciešamās iemaņas drošai un pārliecinošai auto vadīšanai arī slidenos laika apstākļos. Šāda iespēja maksā 90 EUR. 

Taču iepriekš izziņotās dienās “333” trasē ir iespējams doties tāpat ar savu automašīnu. Periodiski tiek mainīta trases konfigurācija un iespējams uzņemt veiktā apļa laiku. Obligāta prasība ir bezradžu riepu un ķiveres lietošana.  Cena ir 13 EUR/h,  30 EUR/3h vai 45 EUR/5h. Ķiveres īre – 2 EUR.

Vairāk informācijas un aktualitātes www.333.lv vai iAuto.lv/trases

Ziemas autotrase “Ādiņas”

Tepat Rīgas pievārtē – Katlakalnā atrodama ziemas autotrase “Ādiņas”, kas izveidota uz zemes seguma un darbojas tad, kad zeme ir sasalusi. Cenas 7 EUR/h vai 30 EUR/dienā par automašīnu. Trases saimnieki piedāvā izīrēt arī visu trasi neierobežotam auto skaitam, kā arī apmācības pie ziemas braukšanas speciālistiem.

Vairāk informācijas pa tālruni 29479968  un trases “Facebook” lapā: https://www.facebook.com/adinasautotrase/about/ vai iAuto.lv/trases

Ziemas autotrase “Brīvkalni”

Ziemas autotrase “Brīvkalni”

Izbraucot no Rīgas Liepājas virzienā drīz aiz pagrieziena uz “Ložmetējkalnu” atrodas ziemas autotrase “Brīvkalni”.  Arī šī trase ir veidota uz zemes seguma un ir atvērta, ja tā ir sasalusi.  Trase izmantojama lietojot visu veidu ielas riepas, taču par sacīkšu riepu ar radzēm izmantošanu jāvienojas atsevišķi. Cena ar ielas automašīnu 10 EUR/h. Visas trases īre dienā (8h)  maksā 300 EUR brīvdienās, 200 EUR darba dienās.  Pēc vienošanās un par papildus samaksu atļauts trasē doties ar sacīkstēm paredzētām automašīnām, iespējams uzņemt apļa laikus, kā arī apgūt auto vadīšanu ziemas apstākļos speciālistu vadībā.

Vairāk informācijas pa tālruni 26565899 vai iAuto.lv/trases 

Ledus trase “Stūri”

Līdzīgā attālumā no Rīgas atrodas arī ledus trase “Stūri” – Baldones novadā, netālu no šosejas Rīga-Bauska 23. kilometra. Šī trase veidota uz pusmetru uzpludinātas pļavas. Tādējādi ledus prieki baudāmi, nebaidoties no ielūšanas, kā tas var gadīties slidinoties uz kādas dziļākas ūdenstilpes. Arī ledus trase “Stūri” paredzēta gan individuālas meistarības uzlabošanai, gan sacensību rīkošanai.

Stundas brauciens  vienai automašīna ar visa veida ielas riepām ir 10 EUR/h vai 40 EUR/dienā.  Trases īre brīvdienās 700 EUR, darba dienās 250 EUR. Iespējams izīrēt arī ar sporta radzēm aprīkotas automašīnas – “Audi Quattro” un “BMW 325”, kas maksās 75 EUR/30 min. 

Vairāk informācijas pa tālruni 29652449 vai iAuto.lv/trases

Krauķu autotrase “Ugāle”

Netālu no Rīga-Ventspils šosejas Ugālē atrodas sporta kluba “Krauķi” autotrase treniņiem un meistarības pilnveidošanai visa gada garumā.  Trasē iespējams doties gan ielai gan sacīkstēm paredzētām automašīnām.  Cena par trases izmantošanu 10-20 EUR, par laiku vienojoties atsevišķi. Sporta klubs “Krauķi” ir “Baltijas Amatieru Autorsporta Klubu Avpienības” biedrs.

Vairāk informācijas pa tālruni 22306575 un sporta kluba “Krauķi” mājaslapā: www.skkrauki.lv vai iAuto.lv/trases

Druvas lidlauks Saldū

Autosporta klubs “EVE Autosports” Saldū Ziemeļu pievārtē piedāvā doties lidlaukā izveidotā trasē meistarības un iemaņu nostiprināšanai. Trasi 1.4 km garumā klāj sniegs un ledus. Atļauts braukt arī ar radžu riepām. Cena sākot no 5 EUR/h.

Vairāk informācijas un pieteikšanās trases izmantošanai pa tālruni 27708511 vai e-pastā gatis@eveautosports.lv

www.eveautosports.lv  vai iAuto.lv/trases

Autotrase “Pelči RP”

Autoceļa Kuldīga – Skrunda 12. kilometrā atrodas ziemas autotrase “Pelči RP” kurā savu meistarību var pilnveidot arī ar savu ikdienas auto. Riepas var būt arī ar radzēm.  Cena darbdienās ir 4 EUR/h, brīvdienās 5 EUR h.  Pirms došanās uz trasi noskaidrojiet, vai tā būs pieejama, jo tajā notiek arī dažādi pasākumi un sacensības. 

Vairāk informācijas pa tālruni 20005301 vai autotrases “Facebook” lapā: https://www.facebook.com/Ziemas-autotrase-PELCI-RP-1713840275573717/?fref=ts vai vai iAuto.lv/trases

Vecpils autotrase

Liepājas pusē  netālu no Durbes atrodas Vecpils autotrase,  ko apsaimnieko sporta klubs “Vecpils”.   Trase atkarībā no laikapstākļiem un sacensību grafika ir pieejama arī iemaņu trenēšanai ar ielas auto. Tajā atļauts doties ar jebkāda veida ielas riepām – sporta radzes gan atļauts izmantot atkarībā no laika apstākļiem. Cena no 5 EUR/h.  Pirms dodieties uz trasi par tās pieejamību vaicājiet pa tālruni 26447426 vai iAuto.lv/trases

Priekules autotrase “Līgo”

Sporta klubs “Dienvidkurzeme” piedāvā doties trasē ar ielas auto gan individuāli, gan piedaloties autosprinta sacensībās. Tiesa, došanās Priekules autotrase “Līgo” ir visai atkarīga no laikapstākļiem, kas Kurzemē var būt diezgan mainīgi. Tādēļ pirms braukšanas uz trasi zvanīt pa tālruni 29165643, lai noskaidrotu, vai trase ir atvērta.  Arī par cenu un izmantošanas laiku trases apsaimniekotāji aicina vienoties telefoniski. Trasē atļauts doties ar ielas radzēm. iAuto.lv/trases

Sporta komplekss “Rullītis” Jelgavā

Vietu drošai iemaņu pilnveidošanai Jelgavā var meklēt sporta kompleksā “Rullītis”, Aku ceļā 1. Trase veidota uz kartingu trases bāzes un ziemas laikā atvērta ikvienam braukt gribētājam.  Trasē ļauts doties arī ar ielas radžu riepām.  Cena 10 EUR/h vai 20 EUR/dienā.  Pirms došanās uz trasi, ieteicams pārliecināties par tās pieejamību, zvanot pa tālruni 28285633.

Piedāvājumā arī kartingu īre, kā arī aizraujošas sacensības ar norakstītām ielas automašīnām par dalības maksu 50 EUR.

Vairāk informācijas mājaslapā: http://rullitis.lv/?page_id=87 vai iAuto.lv/trases

Sporta komplekss “Mūsa”

Bauskas pusē uz Lietuvas robežas pusi atrodas leģendārais autosporta komplekss Mūsa, kur iespējams veikt dažādas aktivitātes. Šeit pieejama rallijkrosa trase, treks, apvidus auto trase, kā arī asfaltēti laukumi. Par cenām un trases pieejamību zvanīt pa tālruni 29122346 vai iAuto.lv/trases

Sporta komplekss  “Teperis”

Doties trasē ar ielas auto iespējams arī sporta kompleksā “Teperis” Smiltenē, kurā atrodas kartinga, autokrosa un supersprinta trases. Cena 10 EUR neatkarīgi no laika, tomēr pirms braukšanas uz trasi, jāpārliecinās, ka tā pieejama – tālrunis 29125512. Trasē atļauts doties tikai ar bezradžu riepām. Noteiktos datumos notiek arī ziemas autosprints – dalības maksa 20 EUR.

Vairāk informācijas atrodama www.teperis.lv vai iAuto.lv/trases

Sporta komplekss “Pilskalni” Jēkabpils novadā

Kompleksā izveidota autokrosa trasē, kurā ar ielas auto drīkst doties tad, ja zeme ir sasalusi. Radžotas ielas riepas ir atļautas, taču par sporta riepu lietošanu jāvienojas iepriekš. Pirms došanās uz trasi jāpiesakās pa tālruni 26190050, par trases izmantošanu ar ielas auto nav jāmaksā.

Vairāk informācijas www.skpilskalni.lv un sporta kluba “Facebook” lapā:  https://www.facebook.com/skpilskalni/?fref=ts vai vai iAuto.lv/trases

Foto: Valsts policija

Par augstāk redzamo negadījumu lasi šeit >>>

Lasi vēl par šo tēmu portālā iAuto:

Pieraksties iAuto YouTube kanāla jaunumiem - abonē šeit >>> te video parādās ātrāk!

Ja Tev patika mūsu raksts un uzskati to par vērtīgu, tad iesaki to draugiem sociālajos tīklos, lai uzlabo savas braukšanas prasmes.

iAuto Latvijas ziemas trases ir šeit >>> iAuto.lv/Trases

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Drivers 16.janvāris 2017 9:50
3 0 Atbildēt

Ļoti labs raksts! Paldies!

JanisStrauss 15.janvāris 2018 17:14
1 0 Atbildēt

"Brīvkalni" sākuši 2018 gada sezonu.

Viss aktuālais info par trases stāvokli, darba laikiem un rezervācijām www.iauto.lv/trases/

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 31

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti