LMT jau ir gatavs līdzīgs risinājums tam, ko par 8,7 miljoniem eiro brīvo stāvvietu atrašanai vēlas ieviest Rīgā 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 7.septembris 2017 15:59

Mobilo sakaru operatoram "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) jau ir gatavs līdzīgs risinājums tam, ko par 8,7 miljoniem eiro brīvo stāvvietu atrašanai vēlas ieviest Rīgā, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma viceprezidents Ingmārs Pūķis.

"LMT ir jau gatavs līdzīgs risinājums, ko var ieviest gan privātajās, gan pašvaldību auto stāvvietās. Esam gatavi piedalīties iepirkumā ar konkurētspējīgu piedāvājumu. Aicinām sadarboties ar Latvijas uzņēmumiem un pētniekiem, lai veicinātu vietējo kompetenci un attīstu eksportspējīgus produktus," uzsvēra Pūķis.

LMT martā informēja, ka sadarbībā ar mašīnredzes tehnoloģiju uzņēmumu "4SmartStreets" izstrādājis mākslīgā intelekta stāvvietu meklēšanas risinājuma prototipu, kas ļauj autovadītājam tiešsaistē atrast brīvu stāvvietu pilsētvidē un nodrošina navigāciju uz to.

Piedāvātais risinājums ir mērogojams - ieviešams gan atsevišķā stāvvietā, piemēram, pie teātra, koncertzāles vai iepirkšanās centra, gan pilsētas centrā vai pat visā pilsētā, atkarībā no sadarbības partneru interesēm un vajadzībām. Tas tiek nodrošināts ar mašīnredzes palīdzību, kas no videokameras ieraksta, kas filmē stāvlaukumu, spēj noteikt, vai konkrētā stāvvieta ir brīva vai aizņemta.

Kā ziņots, lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā Eiropas Savienības (ES) vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" finansētajā projektā "Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai".

Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais saņēmējs ir pašvaldības SIA "Rīgas satiksme". Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība "Baltijas vides forums", SIA "Citintelly", Tallinas Tehnoloģiju universitāte un "Rīgas gaisma". Kopējais projekta budžets plānots 8 682 045 eiro. To veidos ES vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru pašu līdzekļi 989 454 eiro apmērā.

"Rīgas gaismai" projektā paredzēto aktivitāšu veikšanai nepieciešami 67 470 eiro.

Projekta ietvaros plānots ieviest viedo autostāvvietu sistēmu Rīgas pilsētas centrā, kas ļaus gan autovadītājiem mobilajā aplikācijā atrast tuvāko brīvo stāvvietu, gan veikt satiksmes plūsmas uzskaiti, gan veiks CO2 piesārņojuma uzskaiti, kas būs pamats turpmākiem lēmumiem satiksmes organizācijas uzlabošanā. Lai palielinātu uzticamību mobilajai aplikācijai, plānots radīt, pašapmācošu sistēmu, kas izmantojot uzkrātos datus, analizētu automašīnu aprites koeficientu, un informētu autovadītājus par iespējamību, cik ilgi konkrētā autostāvvietu zonā saglabāsies brīvas vietas.

Pašlaik pieejamie viedo autostāvvietu risinājumi balstīti galvenokārt uz asfaltā integrētiem sensoriem. Projekta ietvaros viedo autostāvvietu un satiksmes uzskaites sensori tiks integrēti Rīgas pilsētas ielu apgaismojuma gaismekļos. Šāds tehniskais risinājums ne tikai samazina sensoru uzstādīšanas izmaksas, bet arī būtiski atvieglo to apkopi. Gaismekļos integrētos sensorus neietekmē klimatiskie apstākļi, piemēram, ziemā asfaltā integrēto sensoru darbību apgrūtina sniegs un ledus. Gaismekļos integrētie sensori ir mazāk pakļauti vandālismam, jo tie nav redzami un viegli sasniedzami vandāļiem.

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
RLaguna 8.septembris 2017 19:53
4 0 Atbildēt

Mobilajā aplikācijā parādās brīva vieta nelielā attālumā-kamēr tiek līdz turienei kāds jau to vietiņu aizņēmis.Pilnīgi bezjēdzīgs projekts un naudas izplenderēšana vējā.

dsa 8.septembris 2017 14:23
1 0 Atbildēt

Drīzāk varēja ieviest iespēju iepriekš rezervēt stāvvietu konkrētā vietā, protams, par atsevišķu samaksu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 5

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti