NMP dienests sniedz komentāru par izsaukuma pieņemšanu pēc negadījuma Jaunpiebalgā uz Naudēļu ceļa (+ video) 20

 
Neatliekamās Medicīniskās Palīdzības Dienests | 31.marts 2017 15:59

Pieraksties iAuto YouTube kanāla jaunumiem - abonē šeit >>> te video parādās ātrāk!

Atsaucoties uz sociālajos tīklos publicēto audio ierakstu par izsaukuma pieteikšanu uz ceļa satiksmes negadījumu Jaunpiebalgas pagastā, informējam, ka esam identificējuši izsaukuma laiku un vietu un šobrīd uzsākuši iekšējo pārbaudi, lai izvērtētu dispečera rīcības atbilstību izsaukumu pieņemšanas algoritmam konkrētajā situācijā. Sākotnējā informācija liecina, ka zvana laikā dispečers ir identificējis notikuma vietu un līdz ar to nosūtījis brigādi uz izsaukumu - NMP brigāde ieradusies negadījuma vietā 9 minūšu laikā no zvana saņemšanas, sniegusi nepieciešamo palīdzību un nogādājusi cietušo slimnīcā.

Diemžēl Latvijā valstiskā līmenī pagaidām operatīvajiem dienestiem nav pieejams tāds tehnoloģiskais risinājums, kas zvana laikā automātiski kartē parāda zvanītāja atrašanās vietu, lai arī par šādu nepieciešamību diskutēts daudzu gadu garumā. Patlaban sadarbībā ar operatīvajiem dienestiem pie šāda risinājuma ieviešanas strādā Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Līdz ar to šobrīd, runājot ar zvanītāju, dispečers vienlaicīgi pēc dotajām norādēm meklē atrašanās vietu kartē vai citās programmās, kas ļauj meklēt pēc orientieriem (piemēram, tuvākās pieturvietas, veikala nosaukuma u.c.). Tāpēc ļoti svarīga ir dispečera un zvanītāja sadarbība izsaukuma pieņemšanas laikā. Dispečeram nepieciešams pēc iespējas precīzāk noskaidrot negadījuma vietu, lai nekļūdīgi nosūtītu izsaukumā tuvāko brigādi, kā arī tādēļ, ka vietējā brigāde var būt jau aizņemta sniedzot palīdzību citam pacientam un var nebūt brīva ilgāku laiku (piemēram, ja transportē kritiskā stāvoklī esošu pacientu uz reģionālo slimnīcu vai uz specializēto klīniku Rīgā, piemēram, ja nepieciešama mikroķirurgu palīdzība pacientam, kurš nozāģējis plaukstu). Tas nozīmē, ka uz izsaukumu būs jānosūta cita tuvākā brīvā brigāde, kura ikdienā nestrādā šajā teritorijā. Lai vieglāk orientētos arī mazāk zināmās vietās, katras brigādes mašīnā ir GPS ierīce, taču pirms tam dispečeram ir jācenšas pēc iespējas precīzāk noskaidrot notikuma vietu.

Ņemot vērā to, ka šobrīd zvana laikā dispečeriem kartē automātiski neparādās zvanītāja atrašanās vieta, aicinām iedzīvotājus savos tālruņos lejupielādēt un ārkārtas dienestu izsaukšanai izmantot Latvijā izstrādātās mobilās lietotnes, kas reizē ar zvanu ļauj nosūtīt arī atrašanās vietas koordinātes (piemēram, lietotne “eVeselībasPunkts” neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai, Valsts policijas lietotne “Mana drošība” visu ārkārtas dienestu izsaukšanai). Ja tālrunī ir funkcija, kas uzrāda atrašanās vietas GPS koordinātes, tad dispečeram iesakām nosaukt šos datus un viņš, tos ievadot kartē, var redzēt precīzu zvanītāja atrašanās vietu un nekavējoties nosūtīt brigādi.

iAuto jau rakstīja "Dramatisks video - Naudēļu ceļš... avārija, cietušais, steidzami, sūtiet ātros!!! (+ video)"

 

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Tusis 31.marts 2017 17:14
41 11 Atbildēt

Nē, "gudrīti", tev nebūs jānosprāgst, jo precīzāk izstāstīsi ceļu, jo ātrāk tevi izglābs. 113 izsūta mašīnu uzreiz pēc izsaukuma saņemšanas un dispečers runājot ar tādu kā tu, pa rāciju dod norādījumus brigādei precizējot maršrutu. Un pārējie jautājumi par cietušo ir domāti mediķiem, lai pēc iespējas labāk mediķi būtu informēti par to, kas viņus sagaida izsaukuma vietā.

Jā, arī vecumam un dzimumam ir liela nozīme, bet tā jau ir medicīna un fizioloģija (ja zini, kas tā tāda ir). Un lai to visu saprastu ir daudzi gadi jāpavada pie mācību grāmatām.

Tusis 31.marts 2017 17:18
35 6 Atbildēt

Starp citu, "3 stāvīgie" teksti aizņēma pārāk lielu sarunas laiku, kurā varēja mierīgi paskaidrot atrašanās vietu. Ir jau viegli vainot pārējos, bet vai izsaucēji paši izdarīja visu, ko varēja izdarīt? Izpildīja pienākumu - sniegt PIRMO palīdzību cietušajam?

Rufus 31.marts 2017 16:50
27 26 Atbildēt

Un ja man nav viedtālruņa,bet nokia 3310? Man ir jānosprāgst kamēr dispičers mekle nosaukto vietu amerikas kartē?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti