iAuto.lv lasītāji vērtē "Gada auto" pretendentus BMW X1, KIA Sportage un Nissan Navara (+ foto) 9

 

Konkursa "Latvijas Gada auto 2017" pretendenti Foto: iAuto.lv

Konuss speciāli iAuto.lv | 19.jūnijs 2016 9:27

Paldies par iespēju piedalīties lieliskā pasākumā un izbraukt ar dažādākā kalibra jauniem automobiļiem. Pievienoju savus iespaidus par visiem testa auto.

KIA Sportage

KIA ir viens no tiem auto, kas pēdējos gados pamatoti ir mainījis sabiedrības priekšstatus, kļūstot par iegādei nopietni apsveramu auto starp līdzšinējiem Eiropas un Japānas milžiem. Īpaši var uzsvērt uzlabojumus materiālu izvēlē un estētiski loģisku slēdžu izkārtojumu parādīšanos KIA modeļos pēdējā piecgadē – turklāt, tas viss ir godam nostrādāts. Tas viss piemīt arī testa automobilim - pilnpiedziņas KIA Sportage ar 1,6 litru 177ZS benzīna turbo motoru brangākajā komplektācijā, kura cena ir aptuveni 32 000 EUR. Lai arī no ārpuses Sportage liekas īss mazs un šaurs, iekāpjot salonā tas pārsteidz ar plašumu. Ļoti ērti var iekārtoties gan pie stūres, gan arī pasažieru sēdekļos priekšā un aizmugurē. Vienīgi, gara auguma cilvēkiem aizmugurē būs jāsadzīvo ar uzmācīgo jumtu, it īpaši versijās ar stikla panorāmas jumtu. Toties aukstā laikā arī aizmugurē sēdošie pasažieri varēs sildīties apsildāmā zvilnī. Sportage nelepojas ar milzīgu kravas telpu aizmugurē, taču četru cilvēku mantas nedēļas nogales izbraucienam tajā varēs ievietot, un elektriskā bagāžnieka vāka piedziņa ļaus palikt tīrām rokām.

KIA Sportage Foto: iAuto.lv

Aprīkojuma ziņā automobili varētu vērtēt ar atzīmi teicami – komforta un drošības aprīkojumu pārbagātība, tai skaitā arī autonomā avārijas bremzēšanas funkcija (to gan nenācās izmantot).  Līdz izcilam vērtējumam aprīkojumā pietrūkst mazas taču būtiskas lietas, kuras ikdienā tiek izmantotas visbiežāk - prasās kvalitatīvāka skaņas sistēma (skaņas iestatījumu maiņa un ekvalaizers īsti nepalīdzēja), kā arī dzidrāks multivides displejs, kurš pašlaik izskatās diezgan miglains. Arī atpakaļskata kameras attēls bija vāji attēlots.

Pie stūres atrast ērtu sēdpozīciju ir ātri un vienkārši – elektriskie sēdekļi piedāvā dažādas regulējumu kombinācijas, kā arī stūre regulējama gan augstumā, gan dziļumā, kas mūsdienās jau ir kļuvis par zināmu standartu. Tomēr, neskatoties uz komfortablo vadītāja vietu, KIA Sportage vadīšana liekas pārāk sintētiska – pietrūkst stūres precizitātes un sasaistes ar ceļu. Stūrei gan ir izteikts nulles punkts, taču pagriežot stūri ārpus tā, ceļu nākas nedaudz taustīt. Situāciju gan uzlabo sportiskas braukšanas režīms,  bet arī ne līdz galam. Gaitā KIA Sportage ir gana komfortabls, taču uz nelīdzenāka asfalta un grants ceļa uzvedas diezgan nervozi un drebelīgi. To iespējams var novērst, uzliekot mazāka izmēra diskus.  Motora jauda šai mašīnai ir pietiekoša – problēmas paātrināties un apdzīt dažādos ātrumos nebūs, tomēr automātiskā kārba nav no tām, kas reaģētu momentā. Patiesībā tā ir diezgan gausa. Vēl neizprotamāki ir pārnesumu pārslēgšanas sviras pie stūres, kas ātrumus pārslēdz vēl lēnāk, nekā tas notiek automātiski.

Foto: iAuto.lv

Rezumējot, jāsaka, ka KIA ir izdevies augstvērtīgs automobilis, kas ir gana plašs un komfortabls, turklāt simpātisks gan eksterjerā, gan interjerā. KIA Sportage ir variants, kurš noteikti ir jāapsver pirms jauna pilsētas SUV pirkšanas, tomēr domāju, ka tas nebūs īsti piemērots azartiskas vadāmības alkstošiem cilvēkiem.

BMW X1

Uzzinot, ka BMW X1 būs pieejams testa braucienā, nopriecājos par iespēju sēsties pie stūres automobilim, ko būvējis viens no pasaulē augstvērtīgāko auto ražotājiem. Iepriekš no jaunākajiem BMW modeļiem ir bijis gods braukt ar 5. sērijas F10 modeli, kas atstāja teju vai paša ideālākā auto iespaidus – tehnikas, komforta, funkcionalitātes.  50 000 EUR jeb tik, cik maksāja šis 5. sērijas modelis, maksā arī nule testētais BMW X1 ar 192 Zs spēcīgu 2 litru benzīna turbomotoru, Steptronic automātisko ātrumkārbu un četru riteņu piedziņu, kas sadalīta 40:60 attiecībā par labu aizmugurējai asij.

BMW X1 Foto: iAuto.lv

Jāsaka, ka no ārpuses automobilis izskatās ļoti elegants un dārgs – ieturēts lielo brāļu X5 un X6 stilā. Nenoliedzami jaunais X1 ir daudz simpātiskāks un ar lielāku premium sajūtu, kā iepriekšējās paaudzes modelis. Bet vai tas attaisnos savu cenu?

Salons ir gana plašs gan vadītājam, gan pasažieriem, un bagāžai atvēlēti visai iespaidīga 505 litru telpa, kuru var palielināt par līdzenu kravas nodalījumu, nolokot aizmugurējo dīvānu. To, ka BMW nes driver’s car tēlu, parāda tas, ka ērtākās sēdvietas ir priekšā. Aizmugurē garāki pasažieri varētu sūdzēties par ceļgalu duršanos priekšējo sēdekļu plastmasas apdarē un arī par pārāk līdzeno un cieto muguras atzveltni aizmugurējos sēdekļos. Taču šeit, atšķirībā no KIA, garu pasažieru galvas nedursies griestos. Tiesa, ādas apdare šķiet ļoti augstvērtīga un eleganta. Arī nepulēta koka apdare priekšējā panelī un durvīs liek atcerēties, ka auto tomēr ir no dārgā plaukta. Tomēr neliela darvas karote ir tikusi arī medainajā BMW salonā, proti, glāžu turētājs aizmugurējā elkoņu balstā ir veidots no nepiedodami lētas plastmasas, kas liek šaubīties par tā mehānisma ilgmūžību un pilnīgi lec ārā no kopainas.  Arī skaņas izolācija šai automašīnai ir vājāka, nekā lētākiem krosoveriem – šalkoņa no aizmugurējiem riteņiem ir stipri liela, kas visai negatīvi pārsteidz 50 000 EUR vērtā automobilī. Turklāt arī audiosistēmas skaņa varēja būt daudz baudāmāka – var jau būt, ka to nomāca troksnis no aizmugurējiem riteņiem.

Foto: iAuto.lv

Šajā automobilī pie stūres var iekārtoties ļoti ērti – uzteicami ir priekšējie sēdekļi, kas ir ļoti noturīgi arī veicot straujākus manevrus (atšķirībā no sēdvietām aizmugurē). Lieliskā informācijas un izklaides sistēmas ekrāna un tā novietojuma dēļ, nav nepieciešamības pēc vēl viena informācijas ekrāna starp ciparnīcām mērinstrumentu panelī – tur X1 uzrādās tikai lakoniska informācija par izvēlēto ātrumu, degvielas patēriņu, nobrauktajiem kilometriem. Pārējā detalizētā informācija pieejama centrālajā displejā, kuru var vadīt ar grozāmu slēdzi viduskonsolē. Tiesa gan, ar tā darbības principiem ir jāiepazīstas pirms braukšanas uzsākšanas, jo viss nenotiek tik intuitīvi, kā sākotnēji varētu šķist - var jau būt tāpēc, ka ikdienā ir pārāk pierasts pie bakstīšanās skārienjūtīgā ekrānā. Labi, ka daudzas funkcijas var veikt arī ar slēdžiem uz stūres.

Salīdzinot ar KIA Sportage automobilī pieejamo automātisko kārbu, BMW Steptronic reaģē zibenīgi un 192 zirgspēki ir uzreiz gatavi raut automobili uz priekšu. Stūre ir informatīva un precīza, tās jutību ir iespējams arī regulēt, izvēloties starp trīs braukšanas režīmiem – sport, comfort un eco. Tie maina ne vien stūres jutību, bet arī amortizatoru cietību un gāzes pedāļa reakciju. Sporta režīmā stūre kļūst cietāka un precīzāka, taču prātīgāk būtu izvēlēties komforta režīmu, kas arī piedāvā  gana precīzu stūres un gāzes pedāļa reakciju, bet mīkstāku un komfortablāku gaitu. Lai gan ar visu to, X1 ir visai ciets automobilis, kas Latvijas lāpītos asfalta ceļus uzņem ar krietnu automašīnā sēdošo papurināšanu – īpaši to sajutīs tie, kas sēž uz cietā aizmugures sola.

Noslēgumā jāsaka, ka jaunais X1 ir labāk izdevies par savu priekšgājēju, tomēr par šādu cenu es ieteiktu daudz rūpīgāk izvērtēt tā konkurentus. Viduvējs gaitas komforts un troksnis salonā ir vilšanās automobili, kas nāk no augstā plaukta. Varbūt to mainītu mazāka izmēra disku izvēle un atteikšanās no RunFlat riepām. Kopumā jāsaka, ka pat tehniskos parametros ekvivalents pirmās paaudzes VW Tiguan piedāvā vairāk komforta un braukšanas baudas augstvērtīgā ietvarā par daudz zemāku cenu, nekā jaunais X1. Arī tiešais X1 konkurents Audi Q3 atstāj labāku iespaidu un ir lētāks.

Nissan Navara

Bieži dzirdams teiciens par dažiem automobiļiem, ka ar to no bezceļiem var doties pa taisno uz operu.  To var attiecināt arī uz Nissan Navara pilnākajā komplektācijā – jeb auto ir iespaidīgs un gabarītos lielākais testa dalībnieks. Iesēžoties automašīnas ādas sēdekļos, pameta sajūta, ka būtu iekāpis bezceļu bobikā, kas galvenokārt paredzēts smagāku darbu veikšanai – kārtīgs luksuss ir skāris arī šķietamu darba zirgu. Arī aprīkojums tik pamatīgs, ka nopietni jāaizdomājas par to, kas vēl varētu pietrūkt  Ērtu sēdvietu var atrast ļoti ātri, un augstā sēdpozīcija un pārredzamība atgādina troni.

Nissan Navara Foto: iAuto.lv

Nissan Navara varbūt varētu dēvēt par bezceļu karali (to gan vēl pa īstam neizdevās notestēt), bet to nekādi nevarētu teikt par šoseju. Ar tukšu kravas kasti dūšīgais pikaps ir ļoti tūļīgs un drebelīgs. Arī 193 Zs 2,3l dīzeļdzinējs komplektā ar automātisko pārnesumkārbu intensīvas satiksmes apstākļos uz Ainažu šosejas lika kārtīgi apdomāt, vai uzsākt apdzīšanu, jo Navara ātrumu uzņēma samērā gausi.  Lielais spēks vairāk parādās zemākos ātrumos.

Viens ir skaidrs – ar šādu cenu (teju 40 000 EUR) un aprīkojumu Navara nekļūs par bieži sastopamu viesi Latvijas ārēs, lai gan turīgākiem zemniekiem, mežu īpašniekiem un aktīvas atpūtas cienītājiem tas būtu apsverams braucamrīks. Biežāk redzēsim vienkāršāk nokomplektētus pikapus.  Teorētiski tas ir ļoti piemērots arī dažādiem piedzīvojumu izbraucieniem, bet ne pārāk gariem, jo pasažieriem otrajā rindā jāsēž teju vai tupus.   

Sveiciens un ilga, radoša un uzticamu lasītāju bagāta mūža vēlējumi iAuto portālam jubilejā!

Latvijas Gada auto pretendenti viesu namā Rakari Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iAuto 19.jūnijs 2016 10:58
5 0 Atbildēt

Atgādinu, ka ikvienam iAuto foruma apmeklētajam ir iespēja piedalīties jaunāko automobiļa testa braucienos - nākošais brauciens tiek plānots 10.septembrī, seko līdzi diskusijai šeit un piesakies www.iauto.lv/forums/topic/...

kasinsh79 19.jūnijs 2016 10:21
4 0 Atbildēt

Par Bmw.

Uzskatu no pieredzes, ka Bmw automāti un piekares ir etalons citiem. Lai kā censtos citi, Bmw automāts pārslēdzas nemanāmi perfekti, citiem - pārslēgšanas ir jūtama un reakcija nav tik zibenīga.

Arī par Bmw vadāmību jāsaka tikai to labāko.

Visa cita autobūve būs OK, bet ne vairāk.

rt 19.jūnijs 2016 11:49
3 5 Atbildēt

Izbrauciet ar MB, zināsiet kas ir etalons! Par X1 - sliktākais ko bmw jebkad ir uzražojis. Izbraucu ar 1.8 dīzeli. Pilnīgs nīkulis. Līdz 200 ieskrienās vairāk kā 1,5 minūtē.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī?

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti