iAuto testē pavisam jauno "Škoda Karoq" (+ video) 29

 
iAuto.lv | 17.oktobris 2017 19:52

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Masu medijos lasot Volkswagen grupas paziņojumus par iespējamām sankcijām pret “Škoda”,  jo čehu auto ražotājam pārāk labi sokas, šķiet nedaudz ironiska jauna “Škoda” apvidus automobiļa nonākšana pie pircējiem. Runa ir par jauno “Škoda Karoq” – kompakto apvidus automobili, kas nupat ieradies Latvijā. Ir zināmas arī šī automobiļa cenas – tas maksā sākot no 18 600 EUR, tādējādi kļūstot par dadzi konkurentu acīs un pievilcīgu automobili pircējiem, it īpaši Latvijas tirgū, kur kompaktie un arī citu izmēru SUV ir lielā cieņā.

TEHNISKIE DATI

Dzinēji:

  • TSI benzīna dzinējs:  115 Zs pie 5000-5500 apgr./min., 200 Nm pie 2000-3500 apgr./min., CO2: 119 g/km, ar 6 pakāpju mehānisko vai septiņu pakāpju DSG automātisko pārnesumkārbu, ar priekšpiedziņu
  • 1.5 TSI benzīna dzinējs: 150 Zs pie 5000-6000 apgr./min., 250 Nm pie 1500-3500 apgr./min., CO2: 125 g/km, ar septiņu pakāpju DSG automātisko pārnesumkārbu, ar priekšpiedziņu
  • 1.6 TDI dīzeļdzinējs: 115 Zs pie 3250-4000 apgr./min., 250 Nm pie 1500-3200 apgr./min., CO2: 120 g/km, ar 6 pakāpju mehānisko pārnesumkārbu, ar priekšpiedziņu
  • 2.0 TDI dīzeļdzinējs: 150 Zs pie 3500-4000 apgr./min., 340 Nm pie 1750-3000 apgr./min., CO2: 130 g/km, ar 6 pakāpju mehānisko pārnesumkārbu vai septiņu pakāpju DSG automātisko pārnesumkārbu, ar priekšpiedziņu vai pilnpiedziņu
  • 2.0 TDI dīzeļdzinējs: 190 Zs pie 3500-4000 apgr./min., 400 Nm pie 1750-3250 apgr./min., CO2: 138 g/km, ar septiņu pakāpju DSG automātisko pārnesumkārbu un pilnpiedziņu

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Šobrīd pieejami 1.5 TSI, 1.6 TDI un 2.0 TDI (ar 150 Zs) dzinēji.  Jaudīgāko dīzeļdzinēju  būs iespējams iegūt no nākamā gada marta, bet viena litra benzīna dzinēju no nākamā gada jūlija.

Izmēri:

  • Garums:  4382 mm
  • Platums (bez sānu spoguļiem): 1841 mm
  • Augstums: 1603 mm
  • Riteņu bāze: 2638 mm
  • Klīrenss: 172 mm
  • Bagāžas tilpums: 521-1630 litri
  • Pašmasa: 1265-1591 kg

TESTA AUTO

iAuto.lv izmēģināja jauno “Škoda Karoq” ar 1.5 TSI benzīna dzinēju, kas aprīkots ar 7 pakāpju DSG pārnesumkārbu. Automobilim ir dārgākais – “Elegance” aprīkojuma līmenis ar sākuma cenu 25 500 EUR, taču testa automobilim papildaprīkojums kopējo cenu palielina līdz 30 340 EUR (ar PVN).  Aprīkojumā iekļauts:  metāliska krāsa, vieglmetāla 18” diski, dekoratīvas sliekšņu uzlikas priekšā un aizmugurējā, pārkošanās sensori priekšā un aizmugurē ar manevrēšanas asistentu, atpakaļskata kamera ar mazgāšanas sistēmu, maināmas krāsas salona apgaismojumā, trīsspieķu multifunkcionāla stūre ar pārnesumu pārslēgšanas lāpstiņām, ceļa zīmju atpazīšanas sistēma, asistentu paktone ar adaptīvo kruīza kontroli,  sadursmju novēršanas asistentu līdz 160 km/h, joslu uzturēšanas asistentu, aklās zonas asistentu, sastrēgumu un avārijas apstāšanās asistents, Bluetooth brīvroku sistēma ar WiFi, DAB radio uztvērējs, multimediju sistēma ar 9.2” krāsainu skārienjutīgu displeju un navigāciju, mākslīgās ādas apdare, atkritumu tvertne durvju kabatā.

Volkswagen Grupas papildaprīkojuma sarakstā ir ļoti viegli apjukt, jo atsevišķas pozīcijas nav iespējamas, ja nav pasūtīts kaut kas cits. Tādēļ iesakām vispirms iepazīties, vai ir pieejamas atsevišķas aprīkojuma pakotnes, kā šajā automobilī, piemēram – asistentu un ģimenes pakotnes.

Dizainā jau iepriekš redzēti elementi

Lai gan “Karoq” ir pavisam jauns modelis “Škoda” piedāvājumā, tā izskats uzreiz ļauj noprast, no kurienes tas cēlies un kurai autoražotāju grupai piederīgs. Ja nezinātu, ka acu priekšā stāv “Karoq”, var gadīties pie sevis uzdot jautājumu, vai tad “Kodiaq“ nebija drusku lielāks automobilis. Jā, “Karoq” ir ļoti līdzīgs savam lielajam brālim, nedaudz atšķiras automašīnas siluets profilā, lukturu forma, un, protams, izmēri – par 40 cm īsāks, 4 cm šaurāks un 5 cm zemāks.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Par daudz tuvāku radinieku jaunajam “Karoq” var uzskatīt “Seat Ateca”.  Abi automobiļi izmēros ir teju identiski un var arī saskatīt zināmu līdzību to dizainā. Ģimenē ir arī “Volkswagen Tiguan”, taču tas jau ir lielāks par šiem abiem.

Pirmo reizi ieraugot jauno “Karoq” pārņem neliels pārsteigums, jo dzīvē automobilis izskatās mazāks, nekā attēlos. “Karoq” priekšējie lukturi ir taisnstūra formā, uzreiz zem tiem trapecveida miglas lukturi.  Ja sākotnēji šāds risinājums šķita ērmots, tad tagad jau esam pieraduši, un tie organiski papildina priekšējo lukturu bloku.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Sānos visā garumā ievalcēta dekoratīva līnija, kas vizuāli padara automašīnu garāku. Automobiļa aizmugurē turpinās stūrainie dizaina elementi. Piektajās durvīs izveidots stūrainas trapeces ielaidums, kurā novietota numura zīmē, aizmugurējie lukturi veidoti kā bumerangi,  kuru augšējā mala ir veidota garāka, iestiepjoties arī piektajās durvīs.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Arī automobiļa salonā redzami “Kodiaq” vaibsti, jo līdzīgā manierē veidots priekšējais panelis. Vertikālas, bet nedaudz noapaļotākas ventilācijas atveres, liels skārienjutīgais infosistēmas displejs,  zem tā atrodas klimata kontroles vadības bloks.  “Elegance” aprīkojuma līmenī priekšējais panelis un centrālā konsole apdarināta ar klavieru melnas krāsas plastmasu, kas izskatās eleganti, bet ir ļoti nepraktiska, jo ātri uzkrāj putekļus un pirkstu nospiedumus. Autoražotāji varētu konsultēties ar mobilo tālruņu ražotājiem, par to kā veidot virsmas, kas atgrūž putekļus.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Apdares materiāli šķiet pat nedaudz mīkstāki, nekā “Kodiaq”, tomēr šur tur pavīd arī cietāka plastmasa, tomēr tas netraucē. Pievilcīga ekstra ir iespēja mainīt paneļu apgaismojuma krāsu un tā intensitāti, atkarībā no noskaņojuma. Apgaismojums un tā slēdži jumtā gan šķiet aizgūti no pirmās paaudzes “Tiguan”. Funkcionāli nav ne vainas, taču izskatās jau vecmodīgi.

Salonā ērti arī gariem pasažieriem

“Karoq” salonā ērti var sasēties četri gara auguma cilvēki, kā arī tas varētu būt ērts automobilis ģimenei ar diviem bērniem – nolikt aizmugurē trīs bērnu paliktņus gan būs sarežģīti. Sēdpozīcija drīzāk atgādina kompaktlases hečbeku, nevis apvidus automobili. No vienas puses, “Karoq” ir ērts auto tālākiem ceļojumiem, no otras puses ir daži sīkumi, kuru esamība automobilī ceļošanu varētu padarīt ērtāku. Piemēram, aizmugures atzveltnē nav elkoņu balsta un glāžu turētāju. Arīdzan priekšā glāžu novietošanai nav īsti ērtas vietas. Toties ir lietošanā neērts atkritumu trauciņš priekšējo durvju kabatā – pie durvju kabatas malas piestiprināts rāmītis, kurā ieliekams celofāna maisiņš – līdzīgi kā brīvdabas pasākumos – rāmis ar atkritumu maisu.  Lai atvērtu tā vāciņu, drīzāk sanāk izraut to pavisam.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Priekšējam pasažierim ceļgali var durties stūrainajā priekšējā paneļa izvirzījumā. Aizmugurējais sēdeklis nav bīdāms, taču “Karoq” gadījumā tas nav tik būtiski, jo ir pietiekoši daudz vietas gan pasažieriem aizmugurē, gan bagāžā. 521 litru lielais bagāžnieks izkārtots ar dažādiem plauktiņiem un tīkliņiem kravu nostiprināšanai, papildaprīkojumā pieejams arī gumijas paklājiņš.  Zem bagāžnieka grīdas paredzēta vieta plānajam rezerves ritenim, taču testa automobilī tur atradās vien remonta komplekts, kas jāizmanto ritenim esot pieskrūvētam pie ass, jo bagāžniekā neizdevās atrast ne domkratu, ne riteņa atslēgu. Toties rezerves riteņa vietā iespējams salikt dažādus citus retāk pielietojamus sīkumus, lai tie nemaisītos pa bagāžas telpu.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

“Škoda” automobiļos par firmas zīmi ir kļuvis lietussargs. “Karoq” tas atrodas priekšā zem pasažiera sēdekļa. Ja iepriekš par tāda esamību nav zināms, tad to ir grūti atklāt. Nav nekādu īpašu norāžu, un tas ievietots zem plastmasas vāka, tāpēc ziniet, ka te tāds ir!

COLUMBUS navigācijas sistēma, ar ko aprīkota testa automašīna, ir sīki detalizēta, taču brauciena laikā grūti uztverama tās krāsu shēmas dēļ – atrašanās vietas kursors pazūd detalizētajā kartē. Ja ikdienā tiek lietots Android tālrunis, tad droši vien ērtāk būs lietot Waze lietotni, izmantojot Android Auto funkciju. Apple Car Play diemžēl Waze lietotnes dublēšanu automobiļa displejā vēl nepiedāvā. Informācijas sistēma ir pazīstama jau no citiem “Škoda” un “Volkswagen” modeļiem. “Karoq” gadījumā gan pietrūka taustiņa, lai nonāktu soli atpakaļ, tādējādi došanās dažādu izvēļņu meklējumos katru reizi jāsāk no sākuma. Arī atpakaļskata kameras attēls varēja būt kvalitatīvāks, lielākā izšķirtspējā. Toties “Karoq” audiosistēma sniedz baudāmu skanējumu. Cimdu nodalījumā noslēpies DVD atskaņotājs un SD karšu lasītāji un 64 GB SSD cietais disks.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Žigla dzinēja un pārnesumkārbas sadarbība

150 ZS 1.5 litru TSI benzīna dzinējs ir jaunums Volkswagen grupā, kas aizstāj iepriekš populāro 1.4 TSI dzinēju, solot lielāku degvielas ekonomiju un mazākus izmešus – pēc ražotāja datiem vidējais patēriņš ir 5.4 litri uz 100 km. Degvielas patēriņš testa laikā uzrādīja 10-11 litrus/100 km pilsētas apstākļos, kas pēcāk nokrita līdz 8.6 l/100 km braucot pa šoseju. Protams, jāņem vērā, ka testa automobilis bija vien ar 500 km nobraukumu, kā arī automobilis biežāk tika izmantots ar komforta vai sporta uzstādījumiem, nevis ekonomiskajā režīmā. Ja ne vidējais degvielas patēriņš, tad vismaz uz šosejas 5.4 litri uz 100 km gan ir iespējami.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Līdzīgi kā 1.4 TSI, arī jaunais 1.5 TSI ļoti labi sader ar DSG pārnesumkārbu. Jaudas pietiek arī straujākiem manevriem. Paātrināšanās līdz 60 km/h notiek ļoti žigli, un arī līdz 100 km/h “Karoq” ieskrienas 8.6 sekundēs. Automobilim ir četri braukšanas režīmi (ECO, Comfort, Sport un Individual), kurus pārslēdzot tiek izmainīta gāzes pedāļa un pārnesumkārbas reakcija, stūres un balstiekārtas stingrība. Tomēr par lielu sportistu “Karoq” nevajadzētu uzskatīt.  Tā gaita un stūrēšana drīzāk ir tendēta uz komfortu pat sportiskākajā režīmā. Ja salīdzinām, tad “Seat Ateca” un “Volkswagen Tiguan” stūre ir stingrāka un informatīvāka.

Ielu nelīdzenumi pārsvarā paliek balstiekārtā, vien asāki sitieni ir izteikti jūtami salonā. Salīdzinoši īsās garenbāzes dēļ, “Karoq” vairāk būs jūtama diagonāla šūpošanās – piemēram, pārbraucot rises vai bedrēs uz grants ceļiem.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Start/Stop un automātiskās stāvbremzes funkcija “Karoq” izpildījumā gan šķita īpaši kaitinoša. Uzsākot braukšanu, dzinējs ieslēdzas nedaudz par vēlu, bet, lai to kompensētu, uzreiz ar lielu rāvienu uzsāk braukšanu. Līdzīgi notiek arī, ja ieslēgta automātiskā stāvbremze – tā līdz pēdējam tur riteņus nobloķētus. Lai kustību uzsāktu vienmērīgi, nākas šīs abas funkcijas izslēgt.

Ar 2.0 TDI dzinēju “Karoq” var iegūt arī pilnpiedziņu ar elektrohidraulisko daudzdisku sajūgu, kas nepārtraukti spēj novadīt jaudu starp asīm un atsevišķiem riteņiem. Sausa ceļa apstākļos 96% jaudas tiks novadīta priekšējai asij, slidenos apstākļos jauda tiek izlīdzināta vienādi starp visiem riteņiem. Savukārt, ja saķere pazudusi priekšējai asij, tad aizmugurējai asij tiek novadīti 90% jaudas,  īpaši smagos apstākļos 85% jaudas var tikt novadīti vienam ritenim.

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

PLUSI UN MĪNUSI

Kompaktie SUV Volkswagen grupā ir saauguši kā sēnes pēc lietus. No vienas puses rodas jautājums, vai šie modeļi nekonkurēs savā starpā –  iespējams, ka “Tiguan” pircējs izvēlēsies “Seat Ateca” vai jauno “Škoda Karoq”. Kādam citam būs svarīgs plašāks salons, ko piedāvā “Škoda Kodiaq”. No otras puses ar šādu modeļu gammu Volkswagen grupa ir izveidojusi daudzveidīgu piedāvājumu, lai pircējs neskatītos citu ražotāju virzienā. “Škoda” izplatītāju prezentācijā “Karoq” galvenie konkurenti ir minēti tādi automobiļi, kā “Hyundai Tucson”, “KIA Sportage”,  “Nissan Qashqai”,  “Renault Kadjar” un “Mitsubishi ASX”. Būtiskas ir nianses, kā dēļ pircēji var nosliekties par labu vienam vai otram automobilim. “Karoq” piedāvā mīkstāku-komfortablāku gaitu, atsaucīgu dzinēju un atraktīvāk iekārtotu salonu.

+ Dzinēja un pārnesumkārbas elastība

+ Plašs salons un liels bagāžnieks

+ Teicama audiosistēma

- Start/Stop un automātiskās stāvbremzes darbība

- Atpakaļskata kameras izšķirtspēja

- Daži sīkumi (glāžu turētāji, atkritumu tvertne  u.tml.) salona iekārtojumā varēja būt veiksmīgāk atrisināti

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

Jaunais "Škoda Karoq" Foto: iAuto.lv

 
29 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Conqueror 17.oktobris 2017 20:48
8 0 Atbildēt

gan jau ka būs pircēji

FONTESS 17.oktobris 2017 23:40
7 2 Atbildēt

nemaz nau tik slikts! un cena ar samera pienjemama!

es 18.oktobris 2017 11:31
6 5 Atbildēt

Tas ir VAG. Tajā "pieņemajamā cenā" ir auto ar vienu sēdekli, vienu logtīrītāju, bez opcijas jebkā nolaist logu un spoguļus jāregulē kā 1954. gada GAZ

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 3

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti