40 gadi bez kārtīga remonta: “Kur paliek mūsu ceļa nodoklis, ko maksājam?” Protests Rojā (+ VIDEO) 16

 
RE TV | 5.maijs 2024 7:34

Pēdējā administratīvi teritoriālā reforma Roju pievienoja Talsiem, rojniekiem solīja, ka uz novada centru tie varēs aizbraukt pa sakārtotu ceļu. Taču realitātē viņiem regulāri salauztas automašīnas, dārgi remonti. Viņuprāt, arī atpūtnieki izvēlas piejūras ciemam mest līkumu. Lai beidzot skaļāk pievērstu uzmanību nesakārtotajam ceļam, ap 250 automašīnu devās protesta braucienā.

Darba diena sāk tuvoties noslēgumam, viens pēc otra Rojas brīvdabas estrādē sāk pulcēties protesta dalībnieki. Automašīnas un motocikli – straume īsti neaptrūkst ne mirkli. Ironiski, bet pirms protesta brauciena rojnieks Uldis palicis kājām gājējos, galvenais vaininieks tieši ceļš Talsi-Roja. “Man pašreiz nav izieta apskate tikai ritošās daļas dēļ. Es to nevaru izdarīt arī finansiālā ziņā. Katru gadu es to remontēju. Ceļa nodoklis ar visu apskati man ir 140 eiro. It kā tas nav daudz, bet remonts uz 200 eiro katru gadu. Tas ir kā minimums.” “Ātrāk nevaru pabraukt, žēl mašīnas,” – tā vēsta viens no plakātiem.

Tā arī esot realitāte, kurā vienīgais variants pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus – vai nu braukt uz 110 km/h, kad nelīdzenumus jūt mazāk, vai, taupot automašīnu, braukt ap 60 km/h, tā bremzējot satiksmi. Protesta dalībnieks Uldis: “Man interesē jautājums valdībai – kur paliek mūsu ceļa nodoklis, ko maksājam? Vai tiešām nevar 40 gadu laikā sataisīt vienu ceļu, kaut kādus 20 km? Tur pat nav 20. No Rojupes līdz Valdemārpilij ir 17-18 km.”

Protesta braucienu organizē paši vietējie iedzīvotāji, lai demokrātiskā veidā parādītu, kas viņiem būtisks. Redzot pievienojamies dalībnieku simtus, viņi atzīst, ka sajūta pacilājoša – pat līdzīgi kā Baltijas ceļā. Viena no protesta brauciena organizatorēm Kristīne Maslovska: “Kad notika administratīvi teritoriālā reforma, mums apsolīja, ka sakārtos ceļu, lai uz pašvaldības ēku mēs patiešām arī varētu nokļūt. Trīs gadi pagāja, solījumi izgaisa un pat investīciju budžetā iekļautā nauda ir pazudusi.” Rakstot atbildīgajiem, atbildes garas, bet atbilde, ko rojnieki grib sagaidīt – kad tad visbeidzot sakārtots ceļš būs –, tā arī nav saņēmuši.

Maslovska: “Mēs esam tie, kas ikdienā pa šo ceļu brauc, un mums tas ir patiešām ļoti, ļoti svarīgi.” “Liela daļa cilvēku arī dzīvo Talsos un strādā Rojā vai otrādi. Iedomājieties, ja divreiz vai pat četrreiz dienā viņiem tur jābrauc… Ar tādu, kā saka, jau pabrauktu automašīn tas ir ļoti jūtams. Jaunai mašīnai tas varbūt nebūs tik jūtams, jo lielāks komforts tajās ir. Bet es jau teiktu, ka tas ceļa posms paliek riskants,” saka viens no protesta brauciena organizatoriem Dāvis Šteinbergs. Vienlaicīgi protesta brauciens sākās arī Valdemārpilī, kopā vienojot aptuveni 250 automašīnu.

Vaicājot, ja pēc šī protesta brauciena nekas nemainīsies, Maslovska atbild: “Jau ir mainījies. Mēs par to runājam, tas ir pirmais solis, lai mēs patiešām kaut ko panāktu. Es neticu, ka nekas nemainīsies. Darot mēs patiešām varam izdarīt” Protesta braucienā kolonnas veica vienu apli no Rojas līdz Valdemārpilij un atpakaļ, un tas ilga nepilnu stundu.

 
Visi komentāri
 
reformators 5.maijs 2024 8:04
4 1 Atbildēt

Toties Talsu domes darbiniekiem kosmiskas algas, "administratīvās reformas ieguvumi"....

Krotow 5.maijs 2024 15:00
3 0 Atbildēt

Atrodiet vai importējiet novada administrāciju, kuri strādās un nevilks savās kabatās. Domā ka ar 100+ mazajam pašvaldībam bija labāk? Kur pašvaldības darbinieku saraksts uz 3 A4 lapām ar maziem burtiem no abam pusēm? Un trešdaļa pašvaldības iedzīvotāju dzīvo no pāri palikušo, kuri kaut ko dara, nodokļiem.

ZZZZ 5.maijs 2024 8:12
1 0 Atbildēt

Visu ņemam uz.ar masu. Kritisko masu?! Gājēju, velosip, traktorsi, elektro, skolu, varavīksni, zemi, bigparma utt uc.

alberts 5.maijs 2024 8:15
9 0 Atbildēt

ceļa nodokļi aiziet valsts kopējā budžetā ,bet ceļa uzturēšanai atpakaļ iedod labi ja procentus 20 . tā ka ar  šādu politiku mēs būsim vēl dziļākā bedrē !!!!!

0pis 5.maijs 2024 10:29
10 1 Atbildēt

Starp citu. Vai lepno māju īpašnieki, kam tik dikten pattīk Kurzemes piekraste, ir deklarējušies tur vai viņu nodokļi tiek maksāti ziemas rezidences vietā, Rīgā?

Sergejs 7.maijs 2024 14:16
1 0 Atbildēt

Labs jautājums👍

Ir versija ka lepnajās villās gar piekrasti ir deklarētas un dzīvo omītes/sievasmātes ar 500eur penciju, kuras pie reizes pieskata saimniecību. Patiesais saimniecības īpašnieks, kā pieņemts, ir pliks un nabags. Tā, protams, ir tikai versija kas var stipri atšķirties no patiesības, balstīta uz to cik spics īpašnieks bija tai slavenai mājai-laivai.

imzz 5.maijs 2024 11:13
2 0 Atbildēt

Vispār, kādam vajadzēja apskatīties, cik daudz vai maz tas nodoklis ienes:

Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa ieņēmumi šogad pirmajos trijos mēnešos veidoja 29,1 miljonu eiro, Tātad, gadā apm. 120 miljonu.

Cik maksā ceļš ? Ziņa:  Ķekavas apvedceļš kopumā izmaksājis 250,123 miljonus eiro bez pievienotā nodokļa (PVN).

Tātad, vajag vairāk, nekā 2 gadu  TEN, lai ( teorētiski ) nofinansētu tikai šo objektu. Būtībā ieņēmumi no degvielu nodokļiem ir daudz lielāki, nekā reizi gadā maksājamais TEN.:  Tostarp akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem veidoja 135 miljonus eiro, 

www.1188.lv/zinas/nodoklu...-planota/30359

imzz 5.maijs 2024 11:58
0 0 Atbildēt

Varbūt nekorekti minēt jaunu objektu būvi TEN sakarā, bet tikai uzturēšanu. LVC 2020.gada dati, liecina, ka uzturēšanai izdoti 73 miljoni. Tātad, tikai valsts ceļu uzturēšanai TEN it kā pietiek un vēl pāri paliek. Bet vēl ir pašvaldību ceļi, kuru kilometrāža pārsniedz valsts ceļu garumu. Ja tajos LVC 73 miljonos NAV pašvaldību ceļu uzturēšana, tad kopā visu LV, valsts un pašvaldību ceļu uzturēšanas izdevumi varētu būt ap 140 miljonu, vairāk , nekā TEN, kurš ir ap 120 miljonu.

650 5.maijs 2024 15:38
1 0 Atbildēt

Te visdrīzāk ir vēl kāds zemteksts vēl bez paša tā ceļa. Administratīvi teritoriālā reforma ir veikta, taču no tās autoriem (no "tiem Dalbaēbiem"..) joprojām nav pienācīgi "uzprasīts".Iedzīvotājiem ir pamatoti "sakrājies", vadzis drīz lūzīs.

Kā arī interesanti, ka vienas valsts ietvaros pa dažādiem novadiem (nostūriem) mums ļoti būtiski atšķiras bedrīšu remontā izmantotā tehnoloģija. Dažās vietās tā ir (vai gluži nesen vēl bija) salīdzināma ar apzinātu kaitniecību, nebraucamo caurumu vietā izveidojot vēl nebraucamākus uzbērumus. Kurmji,tāteikt,(no)rok Latviju.

Conqueror 5.maijs 2024 21:39
2 0 Atbildēt

ir īstais laiks eksperimentam - pārbūvēt šo ceļu ar betona segumu, nevis asfaltbetona, bet tieši cementbetona, starp citu, bez šuvēm, ir jaunas izbūves tehnoloģijas.

ieguvums? Cementbetona ceļš kalpos 40 gadus. Asfaltbetona ceļam ir jāpārasfaltē ik pēc 2 - 5 gadiem virskārta. Starpība izmaksās ir milzīga un ne par labu asfaltbetonam.

0pis 6.maijs 2024 20:07
0 0 Atbildēt

Cements neputēs kā grantenieks? Viņam tā virskārta ir cietināta?

Kanibaals 6.maijs 2024 8:30
6 1 Atbildēt

Pāķiem nedrīkst dot labus ceļus, apsitīsies kā mušas.

wons 6.maijs 2024 11:23
0 0 Atbildēt

Lai cik tas nebūtu nepatīkami, bet tam ir jāpiekrīt, vismaz attiecība uz šo ceļu.

Xo 7.maijs 2024 9:06
1 0 Atbildēt

Šeit Tu kļudies, jo tad pusei Rīgas jau būtu bijis jābūt izsistai ... jo kā mēs zinām, tad uz Rīgu dodas laimi meklēt no visiem Latvijas pāķiem un kuri jau pēc pāris sezonām sevi lepni uzskata par rīdzeniekiem

Ābols 7.maijs 2024 16:03
9 0 Atbildēt

Visiem bļaustīkļiem iesaku pieaudzēt smadzeņu šūnas!

1. NAV tāds 'ceļa nodoklis' ( ir transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis)

2. Kāds sakars pirmajam punktam ar pašvaldību ceļiem?

Katra PAŠVALDĪBA PATI, ik gadu lemj par budžetu priekš ceļa uzturēšanas vai atjaunošanas savā teritorialajā pārziņā, tas ko tu csdd samaksā ejot skati nenozīmē, ka tā summa ies ceļu uzturesanā priekš 'tavām' darbs-mājas vajadzībām!

Nauda aiziet uz KOPĒJO valsts kasi, kur mūsu valsts deputāti ik gadu lemj kam iedot un kam noņemt!

 2024 gadā VALSTS ceļu finansejums atgriežas faktiski ierastajā un ir 112miljoni

Pieminēšu valstij no ES bija uzdevums steidzami uzlabot ceļu stāvokli, tādejādi iepriekšējos gados tam tika veltīts 2x lielāks finansējums no valsts(noņemts no citiem sektoriem) + ES ceļu nauda vēl.

Valsts finansejums

2023 gadā 221miljons

2022 gadā 272miljoni

2021 gadā 74miljoni(ar vēlāk papildu 23milj)

2020 gads 75milj.

Šis budzets 70-80% vispirms ir LVC pārvaldībā, lai atjaunotu un uzturētu galvenos A klases valsts ceļus! Nakamie 10-15% ir domāti lai uzturētu populārakos, otrās klases ceļus.

 Pārējais(atlikums) tiek sadalīts uz pašvaldību galviņām lai iedotu visādām to ielu vai piemāju ceļu uzturēšanas darbiem!

 Tādejādi pašvaldība un tās iedzīvotājiem PAŠIEM ir jālemj par savu ceļu likteni un nav vispirms jānolaiž un tad jāgaida lai 'valsts' tagad nobruģē!

Sakarīgāk būtu to ko katrs ielēja bākā lai veiktu šādu braucienu(30..40..50€), būtu noziedojuši pasvaldībai ar mērķi priekš konkrētā neapmierinošā ceļa, tā līdzfinansējot!

 MĪĪ UN ŽĒĒ TOTĀLĀKIE PĀĶU DUNDUKI!

Bet nu vieglāk jau ar tukšām smadzenēm pabļaustīties, ka laukos ceļš ir slikts!!!!! 😂

Sergejs 8.maijs 2024 11:33
0 0 Atbildēt

Skārbi bet gana objektīvi. Vēl jāpiebilst ka daudz kas atkarīgs kurš un attiecīgi kādā kvalitātē to ceļa uzturēšanu/remontu veic. 

 Piemērs no dzīves: P89 apendiks posmā Mežvidi-Baldone tika labots, ja nemaldos kad biju braucis vēl ar Megane, tātad ap 2005 gadu un joprojām ir teicamā stāvoklī. Kas tika novērots remonta laikā: 

 a)darbu vadītājs, kas apstaigāja to posmu nopvērojot kas un kā tur ir

 b)remontējamā seguma ārējo malu nostiprināšana ar asfalta kārtu

 c)gludas (un izrādās kvalitatīvas) pamatkārtas uzklāšana

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

100 vienībās - Range Rover Sport satīna versija 1

Britu autobūves uzņēmums iepriecinās savas tehnikas cienītājus ar krosovera Range Rover Sport īpašo versiju Satin Edition, kas paredzēta Eiropas tirgum un tiks saražota 100 eksemplāru skaitā. Lasīt vairāk

 

Tesla Cybertruck sānu “triecientests” reālos apstākļos (+ FOTO) 7

Spēcīgo sadursmi ar Ford Edge Tesla elektriskais pikaps pārdzīvojis ar salīdzinoši nebūtiskiem bojājumiem. Lasīt vairāk

 

44 505 eiro - Volkswagen Golf GTI pieejams pasūtīšanai 4

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen atklājis pieteikšanos modernizētā Golf sportiskā modeļa GTI iegādei. Cena par bāzes versiju – 44 505 eiro. Lasīt vairāk

 

0,013 procenti – kura Eiropas valsts no e-mobilitātes “turas pa gabalu” 23

Saskaņā ar Eurostat datiem vieglo elektriskās piedziņas transportlīdzekļu daļa Eiropā līdz 2022.gada beigām bija sasniegusi 0,7 procentus. Vācija ir starp līderiem, taču ir valstis, kur e-mobilitāte vēl nav tikusi pat līdz bērnu autiņiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti