Jocīgā CSDD atbilde uz jautājumu par CSN (+atbilde) 351

 
31.augusts 2005 0:00

Labdien! Situācija ir sekojoša. Tiem, kas interesējas par auto, braukšanu, noteikumiem, satiksmes organizācijas problēmām, normatīvajiem aktiem u.t.t. zina, ka daļai jautājumu, atbildi var rast apmeklējot CSDD mājas lapu, kas nereti ir arī kā šķirējtiesa dažādu strīdu risināšanā, kas saistīti ar Ceļu satiksmes noteikumiem.

Taču tie, kas seko visam notiekošajam, zina, ka CSDD mājas lapa nesen tika atjaunota un šķietami uzlabota, tikai jautājumu uzdošanas un atbilžu sniegšanas kārtība tika mainīta.

Tas nozīmē, to, ja jautājums neskar plašu auditoriju, tad atbildi uz to CSDD sniedz caur e-pastu individuāli jautātājam, tādējādi tiek liegta iespēja pārējiem sekot uzdotajiem jautājumiem, un CSDD amatpersonu atbildēm (publiskas atbildes sadaļā "Ceļu satiksme noteikumi" Viesu grāmatā ir tikai divas šā gada laikā, no kurām pēdējā ir fiksēta 22.04.2005 !).

Līdz ar to ir reāls piemērs tam, kā CSDD Rīgas nodaļas kvalifikācijas daļas speciālisti atbild uz iedzīvotāju uzdotajiem jautājumiem.

Kāda interesente nolūkā precizēt sev interesējošu jautājumu, ar interneta palīdzību, jautāja CSDD: Pēc kādiem noteikumiem būtu jāvadās vadītājam, kas braucot pa ceļu, kas apzīmēts ar 520. ceļa zīmi ("apdzīvotas vietas sākums" uz zila fona), nolemj nogriezties pa labi vai pa kreisi? Konkrēti interesē ātruma režīms, ja nav nekādas ceļa zīmes uz tā ceļa uz kuru nogriežas (skat. vēstuli). Saskaņā ar LR MK noteikumu Nr. 571, kas izdoti 2004. gada 29. jūnijā (lasīt "Ceļu satiksmes noteikumi"):

CSN 298.14. 520. zīme "Apdzīvotas vietas sākums". Nosaukums un sākums apdzīvotai vietai, kurā uz šī ceļa nav spēkā šo noteikumu prasības, kas nosaka ceļu satiksmes kārtību apdzīvotās vietās; (uz zila fona)

Savukārt 114. pants nosaka: apdzīvotās vietās visu transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 50 km/h, bet dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos, degvielas uzpildes staciju un stāvvietu teritorijās - 20 km/h;

Līdz ar to, nogriežoties no ceļa, kas bija apzīmēts ar 520. ceļa zīmi, ja nav nekādas citas ātruma režīmu regulējošas zīmes, jābrauc ar 50 km/h un jāievēro citas šo noteikumu prasības, kas nosaka ceļu satiksmes kārtību apdzīvotās vietās!

Taču CSDD Rīgas nodaļas kvalifikiācijas daļas speciāliste Inga Kudreņicka sniedza citu, absolūti, šādam amatam, nepieņemamu un absurdu atbildi, kas sastāvēja no vairākiem neloģiski veidotiem teikumiem bez jebkādām atsauksmēm uz normatīvajiem aktiem, kuros skaidroto atsakos komentēt, spriediet paši!



CSDD atbilde (skat. vēstuli): "520. ceļa zīmes BŪTĪBA ir pievērst vadītāja uzmanību PAR TO, ka NETĀLU NO CEĻA atrodas apdzīvota vieta. Ja vadītājs nogriežas no ceļa ŠĪS APDZĪVOTĀS VIETAS VIRZIENĀ, tad OBLIGĀTI jābūt 518. ceļa zīmei (apdzīvotas vietas sākums uz balta fona). JA 518. zīmes NAV, tad vadītājs DRĪKST(!!!!) turpināt braukt ar ārpus apdzīvotām vietām atļauto braukšanas ātrumu."

Šajā sakarā mulsina viens, ka šādi cilvēki sagatavo tematiskos uzdevumu krājumus gan topošo, gan esošo vadītāju teorētisko zināšanu pārbaudei, lūk tā konsultē ar interneta starpniecību, kā arī risina domstarpības, kas rodas praktiskās braukšanas eksāmenos!

Otrdien [30.08.2005.] saņēmām arī oficiālu CSDD atbildi:

Attiecībā uz CSDD iepriekš sniegto atbildi, paskaidrojam, ka tajā tika sniegta informācija pēc būtības un uzskatām, ka tā bija pietiekoši korekta, lai vadītājs saprastu, kā pareizi rīkoties jautājumā aprakstītajā situācijā.
Vienlaikus vēlamies paust CSDD viedokli par satiksmes organizēšanu iepriekšminētajās situācijās. Mūsuprāt vislabākais veids kā izvairīties no pārpratumiem ir attiecīgu ceļa zīmju uzstādīšana. Ceļa zīmēm jābūt uzstādītām tā, lai transportlīdzekļa vadītājam nepārprotami būtu skaidrs, ar kādu braukšanas ātrumu drīkst braukt attiecīgajā ceļa posmā. Ņemot vērā, ka standarts LVS 77-2:2002 „Ceļa zīmes. Uzstādīšanas noteikumi” neparedz konkrētu ceļa zīmju izvietošanas shēmu, uzskatām, ka vispareizākais veids ir uz ceļiem, uz kuriem var nogriezties no ceļa, kas apzīmēts ar 520. ceļa zīmi apdzīvotas vietas robežās, uzstādīt 518.ceļa zīmi. Ceļu satiksmes drošības direkcija neveic ceļa zīmju uzstādīšanu.
Ceļu satiksmes likuma 38.(2) pants nosaka: ” Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu (arī ceļa zīmju, luksoforu), uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojot ar Latvijas Valsts ceļiem”.
Gribētos vērst Jūsu uzmanību uz faktu, ka, ja uz uzdoto jautājumu skatās tikai no juridiskā viedokļa, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.571 „Ceļu satiksmes noteikumi” (turpmāk tekstā CSN) 298.14.apakšpunktu, vadītājam, kurš iebraucis apdzīvotā vietā nav jāpilda CSN 114. punkta prasība atrodoties tikai uz konkrētā ceļa. Nogriežoties no šī ceļa spēkā vairs nav CSN 298.14.apašpunkta atruna un vadītājam jāievēro CSN prasības, kas nosaka ceļu satiksmes kārtību apdzīvotās vietās.

Ar cieņu, iauto lasītājs
 
351 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
176355. viesis 25.augusts 2005 9:37
1 0 Atbildēt

a ko tu nesaprati??? zilā zīme ātruma režīmu neietekmē... varu vienīgi teikt, ka jautājums ir 100x debilāks par atbildi!

176358. viesis 25.augusts 2005 9:39
1 0 Atbildēt

Kas ar Jums notiek, kautkādi stulbi raksti pēdējā laikā parādās "I auto" portālā!

Viss skaidri un gaiši saprotams.

176360. viesis 25.augusts 2005 9:41
1 0 Atbildēt

vai kāds var paskaidrot, kas tur par nepilnību vai tml???? tiešām nesaprotu!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 14

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti