Modrību un plašu skatu! (+ video) 33

 

Foto: iAuto.lv

Atis Jansons, iAuto | 31.augusts 2015 16:01

Turpinām un turpināsim vēl, jo nav jau cita veida, kā mēģināt vismaz kādu avāriju novērst.Visus ceļus par daudzjoslu maģistrālēm pārbūvēt nespēsim – tik daudz naudas Latvijā nav. Katrā krustojumā pa policistam arī nekad nebūs. Autoskolās vairākgadu analītiskas programas ieviest arī nespēsim. Tādēļ – šodien un visu mūžu - kolēģu neveiksmes ir jāpēta, par tām jādomā,  jārunā un savas turpmākās rīcības algoritmus šādi jāveido.

Oskars Irbītis, valsts tiesu eksperts: "Pirms kāda laika nācās strādāt ar vienu ceļu satiksmes negadījumu, kas speciālistu (un ne tikai) vidū raisīja diskusijas par to, kurš tad īsti ir vainīgs notikušajā ceļu satiksmes negadījumā. Kurš ir vainīgs un kura rīcība ir saistāma ar CSNg rezultātā gūtajiem zaudējumiem? Strīdējās  gan tie, kam bija jālemj par sodu likšanu, gan tie, kuriem bija jāatlīdzina zaudējumi.

CSNg tika nofilmēts no novērošanas kameras, tāpēc arī viss ir sīki zināms. Sarkanais BMW kādā no Rīgas guļamrajoniem brauca ar pārsniegtu atļauto kustības ātrumu un intensīvi manevrēja auto plūsmā. Zilā Ford vadītājs redzot to visu, nolēma pēc iespējas ātrāk atbrīvot brauktuvi (iespējams, redzot, ka BMW pārvietojas daļēji pa pretējo kustības joslu), un veica kreisā pagrieziena manevru. Automobiļa VW vadītājs nolēma izbraukt uz galvenā ceļa Ford aizsegā. Rezultātā notika automobiļa BMW un VW sadursme.

Ja ir vēlēšanās, tad CSN pārkāpumus var saskatīt visu iesaistīto transportlīdzekļu vadītāju rīcībā."

Ziedonis Lazda, CSDDCeļu drošības audita daļas priekšnieks: "Tiešām – visi šeit grēko. Zaļā auto vadītājs ir pārāk neuzmanīgs – pirms manevra vajadzēja vēlreiz pārliecināties, vai no kreisās puses (pa to laiku kamēr zilais auto nogriežas) nav parādījies kāds auto (jo nedaudz redzamību ierobežo sabiedriskā transporta pieturvietā stāvošie mikriņi);

Sarkanais auto varēja piebremzēt, lai pārliecinātos par drošību. Izskatās, ka šis redz, ka priekšā  veic kreiso pagriezienu un tādēļ pieņem lēmumu ātrumu nesamazinot iebraukt nedaudz pretim brauktuves joslā;

Zilais auto varēja neveikt tik asu manevru, bet pagaidīt, kamēr sarkanais auto aizbrauc taisni, pabrauc viņam garām, un tikai tad veikt kreiso pagriezienu."

Ivars Caune Foto: Publicitātes attēls

Ivars Caune, vairākkārtējs valsts čempions rallijā: "No pirmā skata – „pilnīgs sviests”... Visi kā akli... Bet tāda jau tā „modernā satiksme” ir. Un – ja gribi izdzīvot – citu aklumu jāspēj kompensēt ar savu modrību un plašu skatu. Tā mēs savulaik mācījām „Kurzemes rallija skolā” un „Auto akadēmijā”. Diemžēl laikam tikai dažiem esam iemācījuši.

„Skaties divreiz!!!” Šie CSDD plakāti vēl tagad šur tur redzami. Moču sezonas pavasarim tie bija veltīti. Bet arī šim vasaras gadījumam (bez močiem) sauklis pilnīgi atbilstošs. Nu nevar, nedrīkst vienreiz paskatīties pa kreisi un tad visu uzmanību pārslēgt tikai uz skaidri redzamo traucēkli no labās puses. Paskaties pa kreisi vēlreiz!!! Un nebūs jāmeklē formāli vainīgo. Bet, šādi peldot, „zaļais” varēja būt arī beigts. Ja sarkanais trāpītu viņa durvīs..."

Atis Jansons Foto: iAuto.lv

Atis Jansons, autožurnālists: "Bez BMW nelikumīgajām „aktivitātēm” šī negadījuma, protams, nebūtu. Bet – šādu lidotāju Latvijā ir daudz (un kļūst aizvien vairāk). Tādēļ diemžēl par pārlieku optimismu kļūst paļaušanās uz CSN sesto punktu – „Katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.” Tieši tā darīja „zaļais”. Uzskatīja, ka attālums līdz stāvošajiem mikriņiem ir pietiekami liels, lai pat kāds no to aizsega izbraukušais nebūtu viņa trajektorijā vēl sekundes 10. Vismaz. Ja šis brauktu kā likums nosaka kādus 12- 15 m/sek... Bet pie mums pat pilsētā mēdz braukt divreiz ātrāk. Un vājš mierinājums ir – viņš vainīgs!!! Vēl vairāk – formāli iespējams vainot arī „zaļo”, jo abu sadursme notika šim izbraucot uz galvenā ceļa, uz kura nepārtrauktas ass līnijas šeit nav.

Tādēļ mana rekomendācija sev un jums – labāk jau uzvedīsimies kā angļi, kuri savu noteikumu līdzīgu punktu papildinājuši ar piebildi par to, ka tiesības un formālas priekšrocības nebūt nav obligāti izmanojamas, ka drošs braucējs ir tas, kurš vienmēr atceras – cilvēki mēdz grēkot un kļūdīties..."

 

Pieraksties uz mūsu jaunumiem YouTube kanālā un abonē to šeit >>>

 
33 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Palaidniex 1.septembris 2015 16:55
33 3 Atbildēt

Vernon, ievērojot atļautos ātrumus, nebūtu iespējami 80% avārijas situaciju. Diemžēl tā ir... Izgriežot uz galvenā ceļa pa to braucošo ātrumi būtu paredzami, apdzīšanas teju nevajadzīgas utt... Līdz ar to brīdī, kā sāc stāstīt par absurdiem manevriem, paskaties iesākumā spidometrā. Divreiz!

Pļurkt 2.septembris 2015 9:35
23 0 Atbildēt

Ieēd biezpienu!! Citādi tev ar atmiņu ir tā dikti pašvaki!!!

Vēl PIECUS POSTUS AUGSTĀK dziedāji diametrāli pretējo dziesmu!

A vēl labāk aizveries vispār!!

Padomāsim 1.septembris 2015 13:09
19 1 Atbildēt

Ja jau nevar paļauties ka visi ievēros noteikumus,tad kam viņi vispār rakstīti,tikai bailīgajiem? Tādas divdomīgas situācijas rodas neskaitāmas. Piemēram izbrauc uz galvenā ceļa ar labo pagriezienu. Pretī rinda tr. līdzekļu bet viņa josla it kā brīva.Tomēr tai pašā laikā izlec drosmīgs lidotājs lai visus apdzītu. Kurš būs vainīgais var strīdēties līdz bezgalībai.Nonākot līdz tam ka droši var izbraukt tikai uz pilnīgi tukšas brauktuves. Kamēr netiks pieteikts karš bīstamajiem apdzinējiem šādi momenti būs arvien vairāk.Jāatgriežas pie senākā formulējuma- KATEGORISKI aizliegts apdzīt tr. līdzekli kurš rāda kreisā pagr. signālu. Ja priekšā braucošais samazina ātrumu padomā kāpēc nevis akli triecies garām utt. Visatļautība pārņem mūsu satiksmi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 6

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 10

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Rīgas dome ārkārtas sēdē lems par 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma atjaunošanai 4

Šodien izsludināta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā deputāti lems par vairāk nekā 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma remontiem, liecina ārkārtas sēdes darba kārtība. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 2

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti