Bezvadu skaļruņi - modes lieta vai noderīgi aksesuāri? iAuto izmēģina Sony kompaktos skaļruņus 5

 

"Sony SRS-XB10" un "SRS-XB40" bezvadu skaļruņi Foto: iAuto

iAuto.lv | 23.jūnijs 2017 8:15

Bluetooth bezvadu skaļruņi neizceļas ar ļoti augstvērtīgu skanējumu, taču ar tiem ērti var nodrošināt pieņemamu mūzikas skanējumu jebkuros apstākļos. iAuto izmēģina kompaktos "Sony SRS-XB10" un "SRS-XB40".

Kaut “Bluetooth” tehnoloģijas aizsākumi meklējami 1989. gadā un ar šādu – 10. gadsimta Dānija karaļa Haralda “Zilzobja” Gormsona vārdu pazīstams no 1997. gada, tādu īstenu šī savienojuma uzplaukumu jūtam vien pēdējos gados. Ja agrāk to visbiežāk izmantoja tālruņa savienošanai ar bezvadu austiņu, tad šobrīd ar “Bluetooth” tiek savienotas daudz un dažādas ierīces – datori, viedtālruņi, viedpulksteņi, telefoni, automašīnas u.t.t. 

Taču joprojām ir populāri izmantot šo tehnoloģiju mūzikas atskaņošanai, it īpaši tādēļ, ka par galveno mūzikas ierakstu glabātuvi/atskaņotāju ir kļuvis viedtālrunis. Lai arī viedtālruņi ir ērti mūzikas ierakstu atskaņošanai un organizēšanai, to kompaktais izmērs fiziski nepieļauj tajos iebūvēt pietiekoši lielus skaļruņus skaņas atskaņošanai plašākā spektrā – pārsvarā no mūzikas dzirdēsim augšējās un vidējās frekvences.

Protams, viedtālruņus ir iespējams savienot arī ar jaudīgiem mūzikas centriem, taču tad tas vairs nebūs kompakti un ērti transportējams. It īpaši šobrīd, vasaras sezonā, kad gribas aktīvi atpūsties brīvdabā. Šajā gadījumā visnoderīgākie kļūst “Bluetooth” skaļruņi, kas skanēs daudz labāk par tālrunī iebūvētajiem un spēs nodrošināt ilgstošu mūzikas klausīšanos.

Portāla iAuto.lv rīcībā ir nonākuši divi “Sony” bezvadu skaļruņu modeļi – kompaktais “SRS-XB10” un prāvais “SRS-XB40”. Abas ierīces ir pieejamas košās krāsās, ir ūdens un putekļu izturīgas (IPX5), kas nozīmē, ka nav jāuztraucas tās atstāt lietū vai ņemt līdzi dušā. Taču nokļūšana zem lielāka apjoma ūdens – iekrītot vannā, spainī vai ezerā, ir risks skaļruņus sabojāt. 

 Granātas izmēra SRS-XB10 viegli paslēpjams rokassomiņās

"Sony SRS-XB10" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

SRS-XB10 ir patiešām mazs skaļrunītis, taču atstāj kapitālu iespaidu. Cilindriskās formas ierīce sver 322 gramus un pieejama sarkanā, zilā, baltā un melnā krāsā. Korpuss nostrādāts ar gumijotu materiālu, kā dēļ to viegli noturēt rokās un arīdzan tas būs stabils un neslīdēs pa virsmu, uz kuras tas atstāts.

Cilindra augšpusē novietots 4.6 cm liels augsto un vidējo frekvenču skaļrunis, savukārt apakšā novietots skaļrunis, kas atbild par zemo frekvenču atskaņošanu. Sānos atrodas virsmā iestrādāti taustiņi ieslēgšanai, atskaņošanai, skaļuma regulēšanai un ierīču pievienošanai. Blakus tiem ar gumijas vāciņu noslēpta microUSB ligzda lādēšanai un 3.5 mm AUX ieeja. Pie korpusa piestiprināts gumijots riņķis, lai nepieciešamības gadījumā skaļruni varētu pakarināt uz āķīša vannasistabā vai uz zara pludmalē. Tas arī kalpo par pamatiņu, uz kā skaļruni uzlikt guļus stāvoklī.

"Sony SRS-XB10" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

"Sony SRS-XB10" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

Savienošanai ar citām ierīcēm kalpo “Bluetooth 4.2.” vai NFC savienojumi. Kad tas pirmo reizi ir izdarīts, atkārtota došanās uz “Bluetooth” uzstādījumiem nav nepieciešama, jo “SRS-XB10” skanēs, tiklīdz tas tiks ieslēgts. Ir iespējams savienot divus šādus skaļruņus, tādējādi iegūstot stereo skaņu.

Skaņa ir nesalīdzināmi labāka par telefonu skaļruņiem. Uz iepakojuma ir norādīts “Extra Bass”, kas ir arī dzirdams. Pat pārsteidzoši, ka šāda neliela ierīce spēj pienācīgi atskaņot basa skaņas. Tomēr šī skaļruņa gadījumā ir arī otrs grāvis – basa frekvences pārlieku nomāc augstās skaņas. Tas netraucē, ja apkārt nav pārāk skaļš citu trokšņu fons. Piemēram, skaļrunis nespēja iznest augstās frekvences pāri dušas strūklas čaloņai, tādējādi dzirdams vien zemās frekvences, radot sajūtu, ka skaļrunis atrodas aiz durvīm.

Šajā skaļrunī labāk izklausīsies akustiskie skaņdarbi, kuri nav piesātināti ar dažādiem tembriem, kā arī patīkami klausīties audiogrāmatas un podkāstus. Maksimālajā skaļumā basa skaļrunis veido pārāk lielu burkšķi. To iespējams arī izmantot, kā telefona klausuli – ļoti ērti, lai, tikko izlienot no ezera, nebūtu slapjām rokām jāmeklē telefons krastā atstātajās drēbēs. Vienīgi sarunu biedrs otrā galā dzirdēs savu atbalsi.

"Sony SRS-XB10" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

VERDIKTS

Skaļrunis ir ļoti parocīgs, lai ērti nodrošinātu pieņemamu mūzikas skanējumu fonā – vai tas ir pikniks, neliela dārza ballīte, gozēšanās pludmalē vai istabas remonts, taču no šādas ierīces nevajadzētu sagaidīt izcilu muzikālo baudījumu.

Cenas Latvijas interneta veikalos sākas no 45 EUR, un droši vien ir iespējams atrast lētākus konkurentus. Bet vai tiem būs tikpat kvalitatīvs korpuss un vai tie spēj atskaņot mūziku ilgāk par 16 stundām? “SRS-XB10” to spēj!

+ Ļoti kompakts – ietilpst pat kabatā

+ Patīkami un kvalitatīvi nostrādāts

+ Ilgstoša darbība bez uzlādes

- Basa skaņu dēļ pazūd augšējās

- Lielākā skaļumā skaņa sāk kropļoties

SRS-XB40 – pārnēsājama diskotēka ar neizsīkstošu akumulatoru

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

Šis skaļrunis ir četras reizes lielāks un sver apmēram pusotru kilogramu. Pieejams sarkanā, zilā un melnā krāsā. Korpuss atgādina ķieģeli – tā priekšpusē atrodas divi 6.35 cm zemo frekvenču skaļruņi un viens skaļrunis vidējām un augšējām frekvencēm.

“Ķieģeļa” augšpusē septiņu pogu rinda ieslēgšanai, skaļuma regulēšanai, ierīču pievienošanai, atskaņošanai, tālruņa pacelšanai un “extra bass” funkcijas ieslēgšanai/izslēgšanai. Korpuss arī veidots no gumijota materiāli, ar cietāku plastmasu apdarīti vien ierīces sāni.

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

Aizmugurē zem vāciņa noslēpta fizisko savienojumu sadaļa – 9.5 V strāvas un USB porti lādēšanai, 3.5 mm AUX ieeja un restartēšanas slēdzis. Arī aizmugurē novietots viens zemo frekvenču skaļrunis, kas sāk rībēt, ja “extra bass” funkcija ir ieslēgta.  

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļrunis Foto: iAuto

Ieslēdzot šo skaļruni, tas sāk spilgti mirgot dažādās krāsās. Mirgošana notiek dziesmas pavadījumos un ir simpātisks akcents šim skaļrunim. Efekts īpaši iespaidīgs tumsā. Romantikas cienītāji un spilgto gaismu apžilbinātie šo funkciju arī var izslēgt.

"Sony SRS-XB40" bezvadu skaļruņa gaismu efekti Foto: iAuto

Ja salīdzina ar mazāko brāli, skaņa šķiet daudz sabalansētāka un kvalitatīvāka. Tas gan ir pašsaprotami, ņemot vērā to, ka ierīce maksā nedaudz zem 160 EUR. “Extra bass” funkcija piešķir dziļu basa skanējumu, taču arī te zemās frekvences brīžam dominē par daudz. Situāciju glābj ierīces atbalstītie skaņas ekvalaizeri, kas lejupielādējami “Apple Store” un “Google Play” veikalos. Arī šis skaļrunis ir saslēdzams ķēdē ar citiem šīs sērijas skaļruņiem, ja nepieciešams aptvert lielāku telpu.

Maksimālajā skaļumā skaņa nedaudz kropļojas augstajās frekvencēs, taču ne tik ievērojami. Un reti būs tie gadījumi, kad šo skaļruni darbinās pilnā skaļumā – kārtīgas disenes rīkošanai tomēr jāizvēlas citi verķi.

Apbrīnojamākā šīs ierīces īpašība ir tās darbības laiks ar vienu uzlādi. Uz iepakojuma un specifikācijā norādīts, ka ierīci bez uzlādes var izmantot līdz pat 24 stundām. Minētais laiks jau sen kā pagājis, jau pārsniedzot trīsdesmito stundu, bet no enerģijas trūkuma pazīmēm nav ne miņas. Vai šeit iebūvēts kāds mūžīgais dzinējs, vai arī skaļrunis darbojas uz kodolenerģiju? Tiešām pārsteidzoši!

VERDIKTS

Neskatoties uz saviem salīdzinoši kompaktajiem izmēriem “SRS-XB40” piedāvā baudāmu skanējumu pat augsta citu fona trokšņu apstākļos. Protams, arī šī ierīce nav paredzēta augstvērtīgai mūzikas baudīšanai, bet ar nedaudz lielākiem skaļruņiem, tam jau būtu gana tuvu. Taču tad zustu šīs ierīces praktiskās īpašības, piemēram, iespēja to viegli iemest pludmales tašā, lai uzliktu fona mūziku pludmales volejbola spēlei ar draugiem.

+ Ierīce nodrošina patīkamu skanējumu arī lielākā skaļumā

+ Darbības laiks bez uzlādes pārspēj ražotāja prognozēto

- 160 EUR cena mudina pārliecināties, vai ir kāda līdzvērtīga lētāka ierīce

 Ja sākotnēji šķita, ka šādas ierīces drīzāk ir modes lieta bez īpašas praktiskās vērtības, tad, ilgāku laiku ikdienā klausoties mūziku ar šādiem skaļruņiem, domas mainās. Ņemot vērā to, ka arī vairums cilvēku mūziku klausās digitāli un nav vairs nepieciešamība pēc disku vai kasešu atskaņošanas, šādas vienkāršas kastītes bez vadiem ir praktiskākas. Var gan turēt mājās, gan fiksi paņemt līdzi, plus atvieglojums, ka nav vairs vadu mudžekļu. Arī skaņa ir labāka (piemēram, SRS-XB40), nekā agrāk populārajiem magnetafoniem. Tomēr, ja auss prasa izmeklētāku skanējumu, tad jebkurā gadījumā jālūko pēc krietni dārgākām sistēmām.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 23.jūnijs 2017 20:46
3 1 Atbildēt

Par 160 eiro labāk paņemt īsto ķīnieti, nevis brendavo firmu, kurai puse cenas tu maksā par krutu uzrakstu, piemēram, "sony".

Ķīnietis par 160 eiro būs īsts prēmiums.

P.s.

Par tādu cenu var nopirkt "bose" skaļruņus.

Ugo 23.jūnijs 2017 20:36
1 0 Atbildēt

Šie visu ,kuri te redzami ,ir ""ķīnieši"".

Labākā skaņa no maziņa ""spīkera"" ko pagaidām esmu dzirdējis--nāk no UE mobile boombox.

iAuto 22.decembris 2017 21:44
1 0 Atbildēt

Te raksts no šīs pašas sērijas, bet par lielāku aparātu www.iauto.lv/zinas/testi/2...-gtk-xb60-foto

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti