Sony ZV-1M2 - vlogošanai paredzētās kompaktkameras apskats - 1. daļa (+ VIDEO) 5

 
iAuto.lv | 6.janvāris 2024 19:25

Sony ZV-1M2 video kamera Foto: iAuto.lv

Lai kā būtu attīstījušās foto un video uzņemšanas tehnoloģijas viedtālruņos, fiziku tomēr neapmānīsim. Lielāks sensors un lielāks objektīvs nodrošina kvalitatīvāku attēlu. Tāpēc Sony 2020. gadā laida klajā vlogeriem paredzētu viedtālruņa alternatīvu - kompakto kameru Sony ZV-1. Savukārt pagājušā gada vidū tika izlaista šīs kameras otrā paaudze ZV-1M2, kas nu ir nonākusi mūsu rokās.

ZV-1M2 izmērus plānuma ziņā gan nevar salīdzināt ar viedtālruni, taču kamerai ir tiešām kompakti izmēri - 6x10.5x4.7cm, un tā sver 292 gramus. Tādējādi to tāpat var viegli iebāzt kabatā un paņemt līdzi. Kameras cena ir 1000 EUR, kas ir samērīga, salīdzinot ar jaudīgu viedtālruni.

Skaties, kāpēc iAuto.lv studijā tiks izmantota Sony ZV-1M2 kamera. 

ZV-1M2 ir aprīkots ar 1 collas vairākslāņu Exmor RS CMOS sensoru ar 21 Megapikseļa izšķirtspēju un 18-50 mm objektīvu ar f1.8-f4 lēcas atvērumu. Taču otrās paaudzes kamerā vairs nav optiskā attēla stabilizatora. Ir elektronisks stabilizators, taču tad attēla platums tiek samazināts ekvivalenti līdz apmēram 21 mm. Kamera spēj uzņemt 4K video ar ātrumu līdz 30 kadriem sekundē un 1080p video līdz 120 kadriem sekundē. Video ieraksta formāts ir XAVC S. Runājot par fotoattēliem, ZV-1M2 var nepārtraukti uzņemt līdz 24 kadriem sekundē gan JPEG, gan RAW formātā. Bufera ietilpība ir 800 kadri JPEG formātā. 

Bet šo video mēs filmējām ar viedtālruni Samsung Galaxy S23 Ultra

Kamerai ir fāzes nobīdes (315 punkti) un kontrasta noteikšanas autofokuss, kā arī acs atpazīšanas fokuss (cilvēku, dzīvnieku). Baterija nodrošina ap 290 attēlu uzņemšanu vai arī iespēju filmēt 75 minūtes pārtrauktā režīmā, vai 45 minūtes filmējot nepārtraukti. ZV-1M2 ir aprīkots arī ar 3 kapsulu mikrofonu, kam gan manuāli var uzstādīt skaņas uztveršanas virzienu, gan tas arī automātiski spēj atpazīt skaņas avota atrašanās vietu, kas lieti noder, piemēram, filmējot intervijas. Komplektā ir iekļauts arī vēja aizsargs, kas iestiprināms multi interface shoe pieslēgvietā. Tāpat ir arī 3.5 mm audio ligzda mikrofonam. Tomēr, filmējot izmantojot iebūvēto mikrofonu, ieteicams izvairīties no lēcas fokusa attāluma mainīšanas, jo ierakstā būs dzirdama objektīva motoriņa skaņa. Sony klāstā ir arī dažādi ārējie mikrofoni, tomēr dīvainā kārtā ne visus šī kamera atbalsta. Mums to izdevās sapārot tikai ar 2 kanālu bezvadu mikrofonu sistēmu Sony ECM-W3. Bet par mikrofoniem varēsiet izlasīt atsevišķā rakstā. 

Kameras vadība notiek galvenokārt ar funkciju ziņā uzlabotu skārienjutīgo ekrānu, lai gan ir arī fiziski vadības taustiņi. Tomēr Sony lietotāja saskarne joprojām šķiet ļoti neintuitīva. Ekrānam ir 176 grādu atvēršanas leņķis un 270 grādu rotācija. Kamera atbalsta SD(UHS-1) un Memory Stick Duo atmiņas kartes.

Sony ZV-1M2 video kamera Foto: iAuto.lv

Pārsteidzoši, ka ZV-1M2 kamera momentā ieslēdzas un ir gatava filmēšanai, un to var ieslēgt 3 dažādos veidos - ar ieslēgšanas pogu, ar ieraksta pogu vai atvāžot ekrānu. Arī pārslēgšanās starp filmēšanas, slow-motion un fotografēšanas režīmiem notiek ar atsevišķu pogu. Ja pierasts pie foto kameru fiziskiem slēdžiem dažādu parametru uzstādīšanai, tad ZV-1M2 tas nenotiek tik raiti. Arī viedtālruņos tas mēdz būt vieglāk izdarāms, toties diez vai visos viedtālruņos uzreiz ir iespējams regulēt lēcas atvērumu, slēdža ātrumu un sensora jutību. 

Sony ZV-1M2 ir iebūvētais ND filtrs un iespēja uzņemt S-Log2 vai S-Log3 (lai gan tikai 8 bitu formātā). Būtiski ir arī tas, ka šai kamerai nav mehāniska slēdža. Vairākslāņu CMOS sensora ātrā nolasīšana padara to mazāk problemātisku īsai ekspozīcijai un nav jāuztraucas par nevēlamā rolling shutter efekta klātbūtni jeb to, ka brīdī, kad filmējot kamera tiek kustināta, attēls viļņojas. Taču tas iespējams ierobežos foto entuziastus, jo ilgākais slēdža atvērums ir tikai 1/4 sekundes. Ja orientējaties vairāk uz fotografēšanu nevis video filmēšanu, labāk gan izvēlēties citu, piemēram, kādu no RX100 sērijas modeļiem. 

Sony kamerā ZV-1M2 ir iekļāvis dažādus specializētus uzņemšanas un fokusa režīmus, kas īpaši izstrādāti vlogeriem. Tas, papildus trīs kapsulu mikrofonam, atšķir to no daudzpusīgākām kamerām, piemēram, RX100 VII. Tādā ziņā RX100 VII aizvieto mikrofonu ar elektronisko skatu meklētāju un nodrošina plašāku 24-200 mm tālummaiņas diapazonu, apmierinot plašāku auditoriju.

Sony ZV-1M2 video kamera Foto: iAuto.lv

Pēc noklusējuma ZV-1M2 autofokusa un mērīšanas sistēma ir ieprogrammēta, lai identificētu un fokusētu sejas un acis. Turklāt ekspozīcijas mērītājs ir precīzi noregulēts, lai piešķirtu sejām prioritāti, nodrošinot to, ka filmētā seja paliek pareizi eksponēta pat pārejot no labi apgaismotām un ēnainām zonām. Autofokuss parasti saglabā spēcīgu fokusu un neuzrāda nekādas novirzes uz fonu. Tomēr šī īpašība var radīt izaicinājumu vlogeriem, kuri veido produktu apskatus. Tāpēc šādam saturam ir paredzēta produktu demonstrēšanas jeb product showcase funkcija. Šis autofokusa režīms pārsvarā balstās uz sejas un acu noteikšanu, bet arī piešķir prioritāti priekšplāna objektiem. Novietojot produktu sev priekšā, kamera to atpazīst. Pēc tam pārvietojot produktu uz sāniem, tā koncentrējas atpakaļ uz seju.

Pieredzējuši fotogrāfi un video veidotāji saprot, ka, paplašinot objektīvu līdz maksimālajam atvērumam, fons ir izplūdis, savukārt sašaurināšanās palielina lauka dziļumu. Tomēr personām, kas pāriet no viedtālruņiem, lēcas atvērums var būt izaicinājums. Lai to atrisinātu, Sony ir iekļāvusi pogu fona defokuss, kas ļauj lietotājiem bez piepūles pārslēgties starp mīkstu vai asi fokusētu fonu. 

ZV-1M2 ir ieviests arī CineVlog režīms. Šis režīms apgriež jūsu kadru uz plašāku 2,35:1 malu attiecību, veidojot platekrāna kadru ar melnajām horizonālajām malām kā kinofilmās. To ir vērts izpētīt, ja savos vlogos tiecaties pēc kinematogrāfiska izskata, piedāvājot filmai līdzīgus krāsu profilus (Classic, Clean, Chic, Fresh, Mono) un krāsu atveidojumus (zelts, okeāns, mežs), kas nav pieejami citos režīmos. Turklāt CineVlog automātiski iestata kadru ātrumu uz 24 kadriem sekundē un palēnina fokusa pārejas. 

Sony piedāvā šo kameru savienot ar viedtālruni, izmantojot Sony Creators' App lietotni. Tā sniedz iespēju gan pārvaldīt un pārsūtīt attēlus un video, gan arī attālināti vadīt kameru. Jāteic, ka lietotnē iespējams ērti un plaši regulēt kameras iestatījumus.

Ekrānšāviņi no Sony Creators' App Foto: iAuto.lv

PLUSI UN MĪNUSI

+ VIDEO kvalitāte arī "piezūmojot" - 1 collas sensors

+ Salīdzinoši kompakts izmērs

+ Ātrs ieslēgšanās laiks

+/- Laba iebūvētā mikrofona skaņa, taču dzirdams troksnis, ja maina fokusa attālumu

- Neintuitīva saskarne, pat novecojis attiecībā pret viedtālruni

- Ieraksta laikā nav pauzes funkcija

- 4K izšķirtspēja līdz 30 kadriem sekundē

- Nav optiskā stabilizatora

- Gribētos spēcīgāku bateriju

 

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 6.janvāris 2024 22:28
2 0 Atbildēt

Čaļi, kas reāli testējuši, saka ka nevajadzīgs liels un lieks hlams

iAuto 7.janvāris 2024 2:20
2 0 Atbildēt

Ļoti labs video, viss tieši tā, kā ir minēts arī manā video.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 1

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Liepājā ražos lidmašīnas ar ūdeņraža dzinēju (+ VIDEO) 2

Liepājā pēc dažiem gadiem tiks ražotas lidmašīnas. Uzņēmums “Fokker Next Gen” Liepājas Speciālajā ekonomiskajā zonā veidos ūdeņraža lidmašīnu ražošanas un testēšanas rūpnīcu, kā arī plāno inženierzinātņu centra izveidi. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti