iAuto.lv par lietota auto iegādi; kur un kādi dokumenti vajadzīgi 4. daļa 7

 
iAuto | 21.jūnijs 2016 16:58

Pērkot lietotu auto ir svarīgi zināt kur un kādi dokumenti ir jāiesniedz, lai veiktu auto īpašnieku maiņu. Latvijā tas jau bija vienkārši, bet tagad ir vēl vieglāk un ātrāk!

Jauniegādātā auto reģistrācija ir svarīga formalitāte un to veicot ir jāņem vērā daži nosacījumi. Jaunākās izmaiņas šajā sakarā ir tās, ka īpašnieka maiņu tagad var veikt ne tikai abām iesaistītajām pusēm ierodoties Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Arī Bigbank ir atvieglojis auto līzinga saņemšanas kārtību, likvidējot nevajadzīgos birokrātiskos procesus. Lai saņemtu aizdevumu klientam ir jāaizpilda tikai pieteikuma forma (https://lv.bigbank.lv), pēc kuras seko kredītvēstures pārbaude un pēdējo 4 mēnešu laikā gūto ienākumu pārbaude. Līdz ar to vienīgais dokuments, kas vairākumam klientu būs jāiesniedz ir algas konta pārskats vai VSAA izziņa. To ar klienta atļauju var pieprasīt arī Bigbank darbinieki. Parakstot līgumu bankā vai Pasta nodaļā, klientam ir nepieciešams personas apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

“Bigbank vienmēr ir strādājusi pie tā, lai klientiem atvieglotu dokumentu iesniegšanu, līdz ar to mēs neprasām auto raksturojumus, izvērtēšanu un citu papīru iesniegšanu – Bigbank bankā dodam klientam 30 dienas pēc līguma noslēgšanas brīža, lai viņš var brīvi iegādītes auto Latvijā vai ārvalstīs. Beidzoties termiņam, veicam pārbaudi CSDD, vai aizdevums tika iztērēts tam paredzētajiem mērķim,” atzīmē Bigbank AS Latvija filiāles vadītājs Artis Bērziņš.

Bet CSDD no 2016. gada 1. aprīļa piedāvā ērtu un drošu transportlīdzekļu īpašnieku maiņu e-vidē (https://e.csdd.lv), ko var izmantot gan juridiskas, gan fiziskas personas. Līdz ar to kā īpašnieka maiņu apliecinošs dokuments vairs nav derīgs juridiskas personas izsniegts pieņemšanas – nodošanas akts, kas sastādīts pēc 1. aprīļa. Šīs izmaiņas nosaka grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Jaunā kārtība samazina iesniedzamo dokumentu skaitu, ietaupa laiku un izskauž iespēju pārreģistrēt transportlīdzekli ar viltotiem dokumentiem, kā arī precīzi nosaks īpašuma tiesību maiņas brīdi.

Foto: iAuto.lv

Lai īpašnieka maiņu reģistrētu e-vidē, vispirms reģistrētajam auto īpašniekam (pārdevējam) ir jānoņem transportlīdzeklis no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Tādēļ CSDD elektroniskajā vidē tiek piedāvāts jauns pakalpojums: “TL noņemšana no uzskaites atsavināšanai LR”. Šai darbībai seko pircēja izdarīta atzīme reģistrā par to, ka viņš vēlas iegādāties konkrēto transportlīdzekli. Savukārt pārdevējs piecu dienu laikā apstiprina īpašnieku maiņu. Abas atzīmes izdarāmas e-pakalpojumos. Reģistrācijas procedūra pilnībā tiek pabeigta CSDD nodaļā, kad transportlīdzekļa ieguvējs saņem reģistrācijas apliecību.

Īpašuma tiesību maiņa un atbildība tiek fiksēta brīdī, kad pārdevējs reģistrā ir apstiprinājis īpašnieka maiņu. Tas nozīmē, ka ar šo brīdi pircējs iegūst īpašuma tiesības uz konkrēto transportlīdzekli un beidzas pārdevēja obligātā civiltiesiskā atbildība par konkrēto auto. Savukārt pircējs, par pamatu ņemot atzīmi reģistrā, var iegādāties OCTA polisi. Jaunais īpašnieks no tā brīža arī atbild par izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Protams, transportlīdzekļu īpašnieku maiņu, kā līdz šim, var reģistrēt arī CSDD nodaļās vai izmantojot tirdzniecības uzņēmumus.

Reģistrācijai CSDD nepieciešams iesniegt:

  • Izziņu par transportlīdzekļa numuru salīdzināšanu. Ja dokumentu iesniedzējs ir pārliecinājies par transportlīdzekļa datu atbilstību, no salīdzināšanas var atteikties. Salīdzināšana ir obligāta, ja transportlīdzeklim nav identifikācijas numura vai arī tam ir vai tiks reģistrētas identifikācijas numura izmaiņas, kā arī, ja transportlīdzeklis ir izslēgts no reģistra;
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību;
  • Personu apliecinošu dokumentu (personas pasi, LR izsniegtu vadītāja apliecību vai LR izsniegtu mācību braukšanas atļauju) gan īpašniekam, gan turētājam;
  • Juridiskās personas statusu apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu, ja transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs ir juridiska persona. Dokuments nav jāiesniedz, ja juridiskā persona reģistrēta Uzņēmumu reģistrā vai tās juridiskais statuss ir noteikts ar likumu.

Viss nokārtots un brauc mājās ar savu auto Foto: iAuto.lv

Veicamie maksājumi:

  • CSDD pakalpojumi: 12,28 eiro par reģistrāciju un reģistrācijas apliecību; 1,20 eiro par katra nodokļa iekasēšanu.
  • Valsts noteiktie nodokļi (transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis).

Transportlīdzekļa īpašniekam ir iespēja reģistrēt transportlīdzekļa faktisko lietotāju, norādot viņu kā turētāju reģistrācijas apliecībā, kā arī nomainīt reģistrēto turētāju uz citu. Šo darbību var veikt CSDD transportlīdzekļa īpašnieka un turētāja (turētāja maiņas gadījumā – no jauna norādāmā turētāja) vai pilnvarotu personu klātbūtnē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu (personas pasi, LR izsniegtu vadītāja apliecību vai LR izsniegtu mācību braukšanas atļauju).

Dzēšot reģistrācijas apliecībā ierakstu par turētāju, turētāja klātbūtne nav nepieciešama.

Ja kā transportlīdzekļa turētājs netiek norādīta kāda cita persona, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā kā turētāju norāda transportlīdzekļa īpašnieku.

Veicot transportlīdzekļu reģistrāciju, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norāda turētāja deklarēto dzīvesvietu, bet gadījumā, ja transportlīdzekļa īpašnieks ir arī tā turētājs – transportlīdzekļa īpašnieka deklarēto dzīvesvietu.

iAuto rakstu sērija par lietotu auto iegādi:

  1. Ja plāno pirkt lietotu auto, kas būtu jāievēro un no kā uzmanīties 1. daļa
  2. Kā un kur pārbaudīt lietota auto nobraukuma vēsturi un diagnostika pirms iegādes - iAuto 2. daļa (+ foto)
  3. iAuto: Lietota auto vizuālā pārbaude pirms pirkšanas paša spēkiem; krāsas mērītājs 3.daļa
  4. iAuto.lv par lietota auto iegādi; kur un kādi dokumenti vajadzīgi 4. daļa
  5. KOPSAVILKUMS - 9 padomi

Lietots 2012. gada Lamborghini Galardo maksā ap 140 000 EUR Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
AI 19.jūnijs 2016 15:02
4 0 Atbildēt

Tas, ka šito visu var nokārtot attālināti ir baigi labi!

iAuto 19.jūnijs 2016 22:00
3 0 Atbildēt

Tāpēc, ka raksts tapis sadarbībā ar Bigbank un attiecīgi marķēts.

Uggga 20.jūnijs 2016 21:46
3 0 Atbildēt

Pievienojos :) Pats tikko izmantoju, priecē, ka vairs nav jātērē laiks, braucot uz CSDD, lai pārdotu mašīnu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 26

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti