SM rosinās Latvijā sākt starptautiska parauga autovadītāja apliecību izsniegšanu 1

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 12.novembris 2018 15:56

Satiksmes ministrija (SM) rosinās Latvijā sākt starptautiska parauga autovadītāju apliecību izsniegšanu, liecina izstrādes stadijā esošie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtību.

SM skaidro, ka pēdējā laikā palielinās to Latvijas vadītāja apliecības turētāju skaits, kas privāti vai darba vajadzībām vēlas tās izmantot ārvalstīs, tai skaitā tālās un eksotiskās valstīs. Latvijas vadītāja apliecības pilnībā atbilst gan 1968.gada Vīnes Konvencijai par ceļu satiksmi, gan Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu prasībām, tomēr atsevišķās valstīs tiek prasīts uzrādīt starptautiskā parauga vadītāja apliecības, tāpēc CSDD ir vērsušās personas ar aicinājumu uzsākt šādu vadītāja apliecību izsniegšanu.

Lai atvieglotu personām Latvijas vadītāja apliecību izmantošanu ārvalstīs, noteikumu grozījumos ir paredzēts sākt izsniegt starptautiskā parauga vadītāja apliecības, kuru saņemšana būtu brīvprātīga un kas tiktu izsniegtas papildus esošā, nacionālā parauga vadītāja apliecībām.

Noteikumu grozījumu projekts paredz, ka starptautiskā vadītāja apliecība būs no papīra izgatavots A6 formāta dokuments (grāmatiņa), kuru atbilstoši 1968.gada Vīnes konvenciju par ceļu satiksmi izsniegs papildus vadītāja apliecībai. Tās plānots sākt izdot no 2020.gada 1.janvāra.

Turklāt noteikumu grozījumi paredz izslēgt punktus, kas nosaka, ka CSDD ir jāiesniedz autoskolas beigšanu apliecinošu dokumentu, jo ir pilnībā ieviesta elektroniska informācijas apmaiņa starp autoskolām un CSDD par apmācību pabeigušajām personām.

Lai pilnībā novērstu iespēju, ka personas Latvijā varētu apmainīt viltotu vai lietošanai nederīgu ārvalsts vadītāja apliecību, ir pilnveidota norma, kas nosaka ārvalstīs izdotu apliecību pārbaudes kārtību. Tāpat ir precizētas normas, kas nosaka vadītāja tiesību atjaunošanas kārtību gadījumos, kad cilvēkam ir bijis noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

SM skaidro, ka CSDD ir vērsušās personas, kas vēlas kārtot transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanas eksāmenu ar četrriteņu mopēdiem, tāpēc noteikumu grozījumos ir ietverta iespēja nodalīt prasības eksāmeniem atkarībā no mopēda veida. Vienlaikus, ņemot vērā ka četrriteņu mopēdu vadīšanai nepieciešamās prasmes atšķiras no divriteņu mopēdu vadīšanai nepieciešamajām, noteikumu grozījumos ir paredzēts papildus kods, ar kuru vadītāja apliecībātiktu norādīts, ka šim cilvēkam atļauts vadīt tikai četrriteņu mopēdus.

Ņemot vērā vadīšanas eksāmenu laikā notikušos negadījumus, kā arī lai rosinātu mopēdu un motociklu vadītājus lietot atbilstošu apģērbu un apavus, noteikumu projektā ir ietverta prasība eksāmena laikā lietot speciālu apģērbu, kā arī cimdus un piemērotus apavus. Šāda prakse pastāv lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu.

Savukārt velosipēdu vadītāja tiesību iegūšanas eksāmenu varēs pieņemt izglītības iestādēs.

 

 
Visi komentāri
 
as 13.novembris 2018 10:42
0 0 Atbildēt

Jāteic, ka ņemot vērā pēdējā laika praksi, kad ielās parādās 1, 2, 3 un 4 riteņu mehāniskie transportlīdzekļi, noteikumus tiešām prasās pilnveidot. Pašreiz ir pa vienkāršo velo, mopēdi, moči, traktori un auto, bet pārāk sīks (tiesību) iedalījums arī nav vēlams, jo sadārdzina procesu, kad par katru sūdu, ko paņem nomā vai ko nopērc bērnam, būs vajadzīga sava kategorija!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti