Kas notiek Sanderlendā, britu auto flagmanī?

Pašlaik lielākā rūpnīca Apvienotajā Karalistē strādā ar 50% noslodzi un ir slēgusi vienu rūpnīcas līniju. Gadā šeit var saražot pat 600 tūkst. auto.

Zemāk redzamajā linkā mēs varam lasīt, kā Nissan strauji samazina savus zaudējumus un ar 2027. gadu sāks ķīniešu Cherry montāžu. Tas gan nenozīmē, ka Nissan ir ko pārdevis ķīniešiem, jo darbinieki tiks nolīgti ar Nissan palīdzību. Tādā veidā ķīnieši bez lieliem ieguldījumiem šeit varēs ražot līdz 300 tūkst. autiņu un Nissan saglabās ražotni un strauji pacels savus ienākumus. Win-win situācija. Ko eksperti saka?

www.independent.co.uk/life-style/motoring/nissan-chery-sunderland-factory-omoda-jaecoo-b2988986.html

Tieši var paskatīties Omoda apskatu. Nezinu, vai tieši Sanderlendā to ražos. Gan jau būs kādi lētāki, vienkāršāki modeļi.

iauto.lv/zinas/testi/53067-izmers-atsver-visu-kads-ir-krosovers-omoda-9-video

Man šis izskatās pēc diezgan loģiska, pragmatiska risinājuma abām pusēm. Sunderland rūpnīcas teorētiskā jauda ir ap 600 000 auto gadā, bet 2025. gadā tur saražoja tikai ap 273 000, tātad neizmantotā kapacitāte ir ļoti liela.

Tāpēc Nissan gadījumā es to vairāk uztvertu nevis kā “ķīnieši pārņem Nissan snake game rūpnīcu”, bet kā mēģinājumu nopelnīt ar aktīviem, kas citādi stāvētu dīkstāvē. Svarīgi arī, ka pagaidām runa ir par neobligātu memorandu par iespējamu līgumražošanu, nevis pabeigtu darījumu.

Chery savukārt iegūst kaut ko ļoti vērtīgu — ražošanu Lielbritānijā, jau esošu infrastruktūru un pieredzējušu ražotni, nevis jābūvē jauna rūpnīca no nulles. Ja tas tiešām realizēsies, es arī šo sauktu par diezgan klasisku win-win situāciju. Interesantākais būs tas, cik ātri Omoda, Jaecoo un Chery spēs palielināt savu tirgus daļu Lielbritānijā.

Loģisks lēmums Nissans nav tas pirktākais auto un arī nebūs, Vairākārt ir mēģinājis apvienoties ar citu ražotāju, bet tas nab bijis īpāsi veiksmīgi.

Bet, vai? Ak vai tur, un citur, nesāks iebraukt, arī strādniki no pašas vecākās pasaules impērijas? Žīdains ceļš.

Tas pats, kas citur Eiropā auto ražošanas nozarē. Ak vai, zaudējam "ķīniešu spēlē", piem. neprotam taisīt baterijas. Jautājums, kāpēc vispār vajag spēlēt "ķīniešu spēli". Pie tam vēl to sponsorēt ar nodokļu maksātāju naudu. Es šeit domāju subsīdijas EV.

Ķīnieši jau neražo tikai EV vai BEV… Ir arī benzīni un HEVi. 

Bet par subsīdijām - tu re, ka tās aktīvi izmanto ⅓ naudiņas jau vairs nav. Nozarē prognozē, ka līdz nākamā gada beigām būs viss, nekādu tur 2029. gadu nesagaidīs.

Lasītākie raksti

Jaunie raksti