Elektroenerģijas cena aprīlī samazinājusies līdz zemākajam līmenim pēdējos trīs gados 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 8.maijs 2024 10:45

Elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 12% mazāk nekā martā un par 9% mazāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Lietuvā elektroenerģijas cenu līmenis aprīlī bija identisks Latvijai, bet Igaunijā mēneša vidējā cena bija nedaudz augstāka - 60,39 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu kritumu sekmējusi augsta saules, vēja un hidroelektrostaciju izstrāde, kā arī siltāki laikapstākļi, kas veicināja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu. Mēneša pirmajās nedēļās Baltijas un Ziemeļvalstīs bija novērojama arī negatīva elektroenerģijas cena lielas saules, vēja un hidroģenerācijas prognozes dēļ.

Apskatā teikts, ka Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos aprīlī bija vērojamas atšķirīgas tendences attiecībā pret vidējo elektroenerģijas cenu, tostarp Somijā cena samazinājās par 18% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi un par 19,2% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aprīli un bija 48,92 eiro par MWh. Zviedrijas ceturtajā apgabalā elektroenerģijas cena bija 53,79 eiro par MWh, kas ir par 4% mazāk nekā martā un par 17,4% mazāk nekā 2023.gada aprīlī. Savukārt Polijā elektroenerģijas cena bija 80,87 eiro par MWh, kas ir par 7% vairāk nekā martā un par 33,8% mazāk nekā 2023.gada aprīlī.

Aprīlī salīdzinājumā ar martu elektroenerģijas imports uz Baltijas valstīm samazinājies par 2,5%, bet salīdzinājumā ar 2023.gada aprīli imports pieaudzis par 1,9%. Imports no Polijas palielinājies par 1,3% salīdzinājumā ar martu un 11 reizes salīdzinājumā ar 2023.gada aprīli. Imports no Somijas aprīlī bija par 19,1% lielāks nekā martā un par 45,7% mazāks nekā 2023.gada aprīlī. Imports no Zviedrijas ceturtās cenu zonas aprīlī bija par 12,7% mazāks nekā martā, bet par 25,7% lielāks nekā gadu iepriekš.

Jau ziņots, ka 26.janvārī bojājuma dēļ neplānoti tika atslēgts "EstLink 2" elektroenerģijas savienojums starp Somiju un Igauniju, tādējādi pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 megavatiem (MW). Vienlaikus kopējā pārvades jauda samazinājusies līdz 350 MW, ko nodrošina "Estlink 1".

Latvijas energosistēmas ģenerējošās jaudas ir pietiekamas, lai nosegtu Latvijas patēriņu, kā arī eksportētu elektroenerģiju uz Lietuvu un Igauniju. Papildus tam, atslēgums nav ietekmējis "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cenas, un tās turpina būt stabilas. Patlaban tiek prognozēts, ka starpsavienojuma remonts varētu ilgt līdz 2024.gada augusta beigām.
 

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 8.maijs 2024 10:52
0 0 Atbildēt

Jā LT jau rāmināja propelleru ģenerāciju.

BMW 9.maijs 2024 9:09
0 0 Atbildēt

Tāpat dārgi, ja salīdzina ar gāzes cenu par MWh

Kanibaals 9.maijs 2024 14:23
0 0 Atbildēt

Nu kurš lohs noslēdza ar fiksēto tarifu?

BMW 10.maijs 2024 8:29
0 0 Atbildēt

Nu ja tev ir savi paneļi, tad labāk fiksētais par 9 centiem! Cik nodod tik paņem un ja pietrūkst, tad piepērc un jau zini kāds būs rēķins mēneša beigās. Ar biržu parasti ziemā ir dārgāk un vasarā lētāk, līdz ar to ziemā pirkt par 20 centiem nav gudri.

Bet tie kas noslēdza fiksētos līgumus par 35 centiem gan nav gudri, tur gan jau līgumsodu samaksāt un nolauzt līgumu ir prātīgāk.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Fisker Ocean – par gandrīz 70 000 dolāru pirkto elektroauto noraksta neliela negadījuma dēļ 6

Elektriskā Fisker Ocean redzama neliela skramba, taču automašīnu salabot nevar un 69 000 dolāru vērtais pirkums jānoraksta. Lasīt vairāk

 

Kāpēc brauciens ar jauno elektrovilcienu daudziem izrādījies sāpīgs vai pat neiespējams? (+ VIDEO) 8

Vilcieni ir, peronu nav - ziemā pieredzētās grūtības nav vienīgais ar ko nākas saskarties tiem pasažieriem, kas vēlas izmantot jaunos vilcienus. Lasīt vairāk

 

Militāro mācību laikā vakar ceļu satiksmes negadījumā miris karavīrs 3

16. maijā, militāro mācību laikā ceļu satiksmes negadījumā, gūstot traumas, kas nav savietojamas ar dzīvību, miris Nacionālo bruņoto spēku karavīrs. Uz notikuma vietu nekavējoties izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts policija un Militārā policija. Pēc Nacionālo bruņoto spēku komandiera pavēles konkrēto militāro mācību norise pārtraukta. Lasīt vairāk

 

Arī elektrību. Rīgā atklāta pirmā Neste elektroauto uzlādes stacija (+VIDEO) 3

Latvijā vadošais degvielas tirgotājs Neste paplašina piedāvājumu un atklāj pirmo 100% atjaunojamās elektrības uzlādes staciju Neste My Renewable Charge Rīgā, Lucavsalas degvielas uzpildes stacijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti