Neziņojot par notriektu meža zvēru, tiek pārkāpts likums 18

 
10.marts 2010 10:50

Apdrošināšanas sabiedrības ERGO un Valsts meža dienesta (VMD) apkopotā informācija liecina, ka pērn visā valsts teritorijā aptuveni 1000 ceļu satiksmes negadījumi notikuši pēc sadursmes ar meža zvēriem.

Kopš šī gada sākuma oficiāli ziņots vien par pāris desmitiem šāda veida negadījumiem.

Kā norāda ERGO speciālisti, lielāko daļu no reģistrētajiem pieteikumiem ir veikuši tieši KASKO polišu īpašnieki, jo OCTA polise šādos gadījumos nedarbojas.

Kopumā VMD speciālistu ikdienas novērojumi liecina par daudz lielāku ceļu satiksmes negadījumos ievainoto un bojā gājušo meža zvēru skaitu, un oficiāla statistika ir pieejama tikai par mazāko meža zvēru notriekšanas gadījumu skaitu.

Tāpat VMD pārstāvji norāda, ka līdz ar sniega nokušanu, uzlabojoties braukšanas apstākļiem un palielinoties braukšanas ātrumam, prognozējams būtisks šādu negadījumu skaita pieaugums. 

Vidējā KASKO atlīdzība pēc sadursmes ar meža zvēru – 900 LVL

Latvijā sadursmes ar meža zvēriem notiek bieži, īpaši tumšajā rudens un ziemas laikā, kad ātri satumst un ceļa redzamība ir apgrūtināta. Tādēļ risks notriekt meža zvēru ietverts apdrošinātāju KASKO polisēs.

Lilita Čudare, „ERGO Latvija” Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas un zaudējumu regulēšanas departamenta direktore: „Ja notikusi sadursme ar meža zvēru, KASKO īpašniekiem ir tiesības iesniegt atlīdzības pieteikumu – to paredz arī ERGO KASKO polises noteikumi. Saskaņā ar ERGO statistiku, vidējais KASKO atlīdzības apjoms, kas izmaksāts pēc sadursmes ar meža zvēru, ir 900 latu. Visbiežāk šādi ceļu satiksmes negadījumi notiek notriecot stirnas. Savukārt pēc sadursmes ar lielākiem dzīvniekiem kā alnis vai meža cūka, bojājumi nereti ir ļoti smagi, un pasažieriem tie var būt bīstami vai pat letāli.”

Kopumā negadījumi notriecot meža zvērus visbiežāk notiek vakara stundās, kad šosejas ir visnoslogotākās, kad cilvēki dodas mājup pēc darba. Diemžēl tieši šajā laikā arī meža dzīvnieki dodas barības meklējumos, jo pa dienu pārsvarā visi meža dzīvnieki guļ. Tāpat ziemā meža dzīvnieki ir spiesti doties barības meklējumos un šķērsot braucamās daļas, uz ceļa iet laizīt sāli, ar ko, kā zināms, Latvijā kaisa ceļus.

Neziņojot par notriektu meža zvēru, tiek pārkāpts likums

Nobraukto dzīvnieku skaits valstī ir daudz lielāks, nekā to atspoguļo oficiālā statistka. Kā liecina MVD pārstāvju novērojumi, pārsvarā visu izšķir tas, vai autovadītājiem ir KASKO apdrošināšana un vai viņi ir ieinteresēti pieteikt negadījumu.

Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta Medību nodaļas vadītāja vietnieks: „Par daudzām sadursmēm VMD uzzina nevis no negadījumā iesaistītā autovadītāja, bet no negadījuma liecībām, piemēram, asins peļķes, pamesta dzīvnieka līķa utt. Tomēr atgādinu, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.760 (Medību noteikumi) 82.punktu ikvienam ir pienākums ziņot VMD par ievainotiem vai bojā gājušiem medījamiem dzīvniekiem. Tāpat notriekto zvēru nedrīkst vest līdzi – arī tas ir Medību noteikumu pārkāpums (83.punkts), par kuru var piemērot sodu 20 – 250 latu apmērā.”
  

Kas jādara, ja notikusi sadursme ar meža zvēru?

•    Ja negadījumā cietuši cilvēki, ja transportlīdzeklis saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem nevar turpināt ceļu, autovadītājam jāziņo Ceļu policijai, kas savukārt informēs Valsts meža dienesta attiecīgos pārstāvjus.

•    Ja nav cietušo (vadītājs, pasažieri) un transportlīdzeklis ir braukšanas kārtībā, Ceļu policija nav jāsauc. Taču jāinformē par notikumu VMD, ka notikusi sadursme ar meža zvēru.

•    Notriekto dzīvnieku nedrīkst vest mājās. Tā ir pretlikumīga rīcība – Medību noteikumu pārkāpums, par kuru var piemērot naudu sodu 20 – 250 latu apmērā.

•    Lai saņemtu KASKO atlīdzību, jāiesniedz apdrošinātājam atlīdzības pieteikuma iesniegums ar Ceļu policijas protokolu, ja tāds nepieciešams, saskaņā ar apdrošinātāja noteikumiem.

 
18 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
275393. viesis 10.marts 2010 11:50
1 0 Atbildēt

Un tagad visi zvanīsim uz VMD un informēsim par nobrauktiem seskiem un lapsām. Te būs Ozoliņa telefons un e-pasts - 67212776, janis.ozolins@vmd.gov.lv

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti