Auto: Nacionālās īpatnības. Polija. 24

 
20.decembris 2004 0:04

Kaut arī dzīvojam vienā "savienībā", tomēr daudz kas atšķiras. Piedāvājam iepazīties ar dažādiem novērojumiem par Polijas "nacionālajām īpatnībām".

Interesantā īpatnība
Droši vien katrs, kas kaut reizi ir braucis cauri Polijai, ir ievērojis, ka ļoti daudzām automašīnām ir uzstādīti režģi, kas atdala bagāžnieku no salona. Bet ne visi zina, kapēc tas tā ir...

Lieta ir tāda, ka pēc Polijas likumiem, ar šādu metāla režģi aprīkots auto, tiek uzskatīts par komerc/kravas auto, un to var iegādāties par 20% lētāk. Atkārtošu vēlreiz - par 20% lētāk! Tā rezultātā nākas redzēt dažādus brīnumus, kad par 'kravas auto' tiek pārtaisīti Fiat Punto, Panda (kam bagāžnieks jau tā ir kurpju kastes lielumā), Alfa Romeo, BMW...
Par 'kravas auto' var pārtaisīt jebkuru hečbeku vai universālu. Ieskaitot džipus un minivanus.


Dažādi 'kravas auto'.

Protams ir arī 'āķis'. Pirmkārt, lai šādu auto nopirktu, īpašniekam ir jābūt reģistrētam komercdarbībā. Otrkārt, un tas laikam ir sāpīgākais, uzstādot šo metāla režģi, tiek nofiksēta aizmugurējā sēdekļa atzveltne un to vairs nekad nevarēs nolaist. Tātad rodas smaga dilemma - normāli funkcionējošs bagāžnieks jeb ietaupīti 20% no auto cenas.

Protams režģi drīkst vēlāk nomontēt, bet, attiecīgi atmaksājot ietaupīto summu. Nelegāli noņemt režģi arī nevarēs, jo auto tehniskajā pasē ir ierakstīts - kravas auto, un ja policists neatradīš režģi - jārēķinās ar bargu jo bargu sodu.

Recepte uzņēmumam - pērkam Lexus džipu, aprīkojam ar kravas režģi, un par ietaupītajiem 20% nopērkam 'parasto' auto darbiniekiem.

Eksotiskākie 'kravas auto' ko esmu redzējis ir Mercedes kupeja un Toyota Celica.

Patīkamā īpatnība
Tramvajs šeit nav dieva vietā, kā tas ir pie mums. Automašīnas šeit drīkst braukt pa tramvaja sliedēm. Un ne tikai drīkst, bet vajag, jo bieži vien pa tramvaja sliedēm iet atsevišķa braukšanas josla. Ja ir nepieciešams - tramvajs gaida rindā pie kurstojuma kā visi pārējie, nevis nelabi zvanīdams mēģina nostumt malā visus apkārtējos...


Josla pa tramvaja sliedēm.

Nepatīkamā īpatnība
Arī pie viņiem ceļu policija strādā. Par laimi, ne tik cītīgi kā pie mums. Taču jāuzmanās ir. Parasti policija ar radaru gaida mazpilsētās, kur neviens nesamazina braukšanas ātrumu. Taču ir arī nesmukas lietas. Šur tur ir izvietotas policijas butaforijas. Kartona policijas auto, kas pirmajā reizē 'nostrādā' uz katru autobraucēju. Taču vēlāk, mēs jau iegaumējam, kur tie atrodas un vienkārši to ignorējam. Tapēc bezkaunīgais poļu policists... paslēpjas aiz kartona policista.


Makets un aiz tā arī reāls policijas auto.

Tādās vietās var stopēt vai katru autobraucēju, taču atšķirībā no mūsu policijas, poļi aptur tikai pa vienam, nevis visus ko nu spēj saķert...


Otra nepatīkamā lieta ir fotoradari. Tie kļūst arvien populārāki un bieži vien pārsteidz mūs nesagatavotus. Parasti tiek uzstādīti pilsētās un vietās, kur ir ātruma ierobežojums līdz 70km/h.


Tāds izskatās fotoradars.

Nav gan vēl skaidrs, vai viņi var sūtīt soda kvītis arī uz latviju (jeb aizturēt uz robežas), taču labāk neriskēt, brauciet prātīgi!


Ļoti, ļoti sliktā īpatnība
Autoservisi. Jūsu jaunais auto būs jauns tikai līdz pirmajai tehniskajai apkopei. Jo regulārās apkopes laikā, tam tiks nomainītas visas jaunās detaļas, ko vien var paspēt noskrūvēt un samainīt pret vecām. Tapēc nav nekāds brīnums, ja pēc apkopes kaut kas sāk grabēt, auto sāk vilkt uz vienu pusi, vai uzrodas kādas nebūt citas nebūšanas.

Šī ir ļoti, ļoti liela problēma visā Polijā. Un nav svarīgi, vai tas ir kaktu kantoris, jeb oficiāls serviss. Toyota, Nissan, Fiat, Opel, vienalga. Neviens nav pasargāts. Kā ar to cīnīties? Laikam nekā, ja vien tu nevari pierādīt, ka tavas detaļas tiešam ir nomainītas. Iemarķēt ar ultravioleto krāsu?



Tapēc esiet īpaši uzmanīgi, ja gadās ķibeles ar auto polijā. Labāk nemeklēt autorizēto servisu, jo tie kategoriski aizliedz ieiet servisa telpās un apskatīt auto.

Jealousy

 
24 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
152172. viesis 20.decembris 2004 8:39
2 0 Atbildēt

Labais raksts! Šādus vaidzetu uzrakstit par visām valstīm.

152178. viesis 20.decembris 2004 9:53
1 0 Atbildēt

Tur ne tikai stacionārie fotoradari bet arī pani nēsājas ar auto un filmē.Pēctam video uzaicina noskatīties.Neesot gan lēts,tas videoseanss,bet sarunāt var.Filmu arī nedod līdznešanai.Posmā no Elblagas līdz Walčai jāuzmanās no jaunās Astras-ķiršu krāsā,brūnas škoda Fabijas un jaunā ford Mondeo-sudraba krāsā.Auto ir bez nekādām pazīšanas zīmēm,iekšā gan sēž pani ar papagaiļu vestēm.

152180. viesis 20.decembris 2004 9:54
1 0 Atbildēt

Kļūda-nevis Astras,bet Vektras:)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti