Ar radzēm vai bez radzēm? (+ VIDEO) 28

 
iAuto | 22.janvāris 2018 12:17

Video tiek diskutēts par Krievijā (mums tas vairs nav aktuāli) joprojām uzturēto prasību zīmei "radzes", taču ne tikai - tiek salīdzināts radžoto un ziemas riepu bremzēšanas ceļš, turklāt divos izpildījumos - variantā, kad tās uzmontētas mūsdienīgam auto ar ABS un padomjlaiku automobilim Volga bez ABS.

Pie mums jau 2004.gadā tika nolemts, ka uz automobiļiem vairs nav jābūt uzlīmei, kas brīdina, ka automobilis aprīkots ar radžu riepām.

Šai uzlīmei bija nozīme laikā, kad Latvijā nebija noteikts ziemas periodā obligāti izmantot tikai ziemas apstākļiem paredzētas riepas. 

Uzlīmes mērķis bija brīdināt citus vadītājus, ka konkrētā auto bremzēšanas ceļš var būt īsāks, nekā tiem auto, kas aprīkoti ar vasaras riepām. 

Kopš Latvijā noteikts laika periods, kad transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas braukšanai paredzētām riepām, uzlīme zaudējusi savu nozīmi, jo ziemas un radžotu riepu bremzēšanas ceļš ir gandrīz vienāds. Šī iemesla dēļ uzlīmes sniegtā informācija citiem autovadītājiem ir kļuvusi mazsvarīga un piedaloties ar auto ceļu satiksmē tā vairs nav jāizmanto.

Tajā pašā laikā radžotās riepas tiek tirgotas un daudzi autovadītāji tās arī uzstāda saviem spēkratiem. Video var pārliecināties, ka uz ledus klātas virsmas tām ir priekšrocības, taču, cik bieži mēs ar tādiem braukšanas apstākļiem sastopamies? 

Žurnālistu tests pierādīja, ka mūsdienu automobilis ar ABS uz ledus klātas virsmas no ātruma 40 km/h līdz 0 km/h apstājas pēc 43 metriem (radzes) un 47 metriem (ziemas riepas), bet Volga - pēc 46 un 51 m. 

Otrā gadījumā tika pārbaudīts, kā abi automobiļi uzvedīsies, bremzējot uz auksta sausa asfalta. Izrādījās, ka no ātruma 60 km/h līdz pilnīgai apstāšanās mūsdienu automobilim vajag 12 m (radzes) un 11 m (ziemas riepas), bet Volga: 13 un 11 metrus.

Beigās žurnālisti secina, ka galvenais nav uzlīme, kam it kā būtu jābrīdina aiz sevis braucošais transportlīdzeklis, ka, bremzējot "es" varu apstāties ātrāk, bet gan braukšanas apstākļu izvērtēšana ikvienā situācijā, pareizā ātruma un distances ievērošana. 

 
28 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 22.janvāris 2018 13:56
9 6 Atbildēt

Tas bremzēšanas ceļu nesamazina!

anonimikis 22.janvāris 2018 12:33
8 14 Atbildēt

Latvijā būtu laiks Rīgā radžu izmantošanu aizliegt. Atļaut tikai ar īpašu uzlīmi 50 eur sezonā.

N 22.janvāris 2018 14:18
7 5 Atbildēt

Šoziem tie, kas lielākoties pārvietojas par pilsētu, ir nošāvuši garām, ja izvēlējušies radzes vai mīkstā sastāva ziemas riepas.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti