Lasītājs jautā: vai likums visiem viens? 82

 
24.novembris 2005 10:10

Vēlos pastāstīt par atgadījumu, kurš notika pagājušo ceturtdien ap plkst. 11.00 pirms izbraukšanas uz Mūkusalas loka, virzienā no Ķekavas.

Situācija bija sekojoša: pirms lokveida kustības stāvēja jaunais Audi A3, kuram pa pēcpusi bija uzsitis kravas automobilis ar lietuviešu numuriem.



Tikai pēc ilgākas situācijas aplūkošanas, kā arī ņemot vērā bezgaumīgās uzlīmes uz Audi A3 sāniem sapratu, ka tas ir CSDD „B” kategorijas iegūšanai paredzētais eksaminācijas transportlīdzeklis.





Uzreiz radās jautājums: kā gan lietuvietis varēja iedomāties, ka priekšā braucošajā transportlīdzeklī notiek praktiskās braukšanas eksāmens?

Šīs situācijas tiesiskie aspekti:

1) „Satiksmes likums”

20. panta „Transportlīdzekļu īpašnieku, valdītāju un turētāju pienākumi un tiesības”
(3) punkts „Transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecības, izņemot gadījumus, kad Ceļu satiksmes noteikumos paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude”.

2) „Ceļu satiksmes noteikumi”

21. nodaļa „Mācību braukšana”

216. punkts „Mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kurus lieto mācību braukšanai, jābūt pazīšanas zīmei atbilstoši šo noteikumu 260.,261., un 262. punktā minētajām prasībām”.

26.nodaļa „Transportlīdzekļu pazīšanas zīmes, brīdināšanas ierīces un apzīmējumi”

260. punkts „Mehāniskajiem transportlīdzekļiem (arī to piekabēm), kurus lieto mācību braukšanai, jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei – baltam vienādmalu trijstūrim (malas garums no 200 līdz 300 mm – atkarībā no transportlīdzekļa veida) ar sarkanu apmali (apmales platums – 1/10 no malas garuma), uz kura ir melns „M” burts.

261. punkts „Izgaismota 260. punktā minētā pazīšanas zīme jānovieto uz kabīnes vai salona jumta (autobusiem apgaismotu pazīšanas zīmi atļauts novietot aiz priekšējā stikla vai maršruta plāksnes vietā). Autobusiem, kravas automobiļiem un to piekabēm aizmugurē jābūt piestiprinātai papildu pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla”.

262. punkts „Automobiļiem, kurus izmanto individuālai mācību braukšanai, šo noteikumu 260. punktā minētās pazīšanas zīmes atļauts piestiprināt tikai iekšpusē pie priekšējā un aizmugures stikla. Motocikliem priekšā un aizmugurē jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla”.

Eksāmens vai „iemaņu pārbaude” ir mācību procesa sastāvdaļa, kuras rezultātā tiek vērtētas, apmācības programmā iekļautās, cilvēka teorētiskās zināšanas vai praktiskās iemaņas.

Pēc šāda eksāmena vai praktisko „iemaņu pārbaudes” cilvēks saņem dokumentu, licenci vai, šajā gadījumā, vadītāja apliecību, kas apliecina konkrētā cilvēka spējas vadīt auto.


Vai spējat atšķirt - vai pie stūres ir cilvēks ar tiesībām vadīt auto?

Eksāmena rezultāts tiek uzskatīts par negatīvu, ja cilvēks nespēj izpildīt eksāmenā izvirzītās prasības (bieži vien tās ir arī rupjas un bīstamas kļūdas, piemēram, distances un intervāla neievērošana, strauja bremzēšana, un ar vadīšanas tehniku saistītās kļūdas, kuras diemžēl eksāmenā vērtētas netiek u.c.).

Tieši šī iemesla dēļ, šiem automobiļiem ir jābūt apzīmētiem ar „M” burtiņu, saskaņā ar „Ceļu satiksmes noteikumiem”.

Pretējā gadījumā, ja CSDD uzskata, ka auto vadīšanas „iemaņu pārbaude” nav mācību procesa sastāvdaļa, kuras laikā auto var neapzīmēt, tad rodas šādi jautājumi:

1) Vai kārtojot autoskolā skolas eksāmenu praktiskajā braukšanā, arī instruktors savu auto VAR NEAPZĪMĒT ar „M” burtiņu, tādējādi pielīdzinot skolas eksāmenu reālajiem apstākļiem, tieši tā, kā to dara CSDD?!?

2) Vai individuālās apmācības laikā, piemēram, vīram apmācot sievu un vēlāk veicot tās „iemaņu pārbaudi” vadīt auto, tas NAV jāapzīmē ar „M” burtiņu?!?

3) CSDD reklāma uz auto, var būt, tas ir labi, taču tas nekādā gadījumā nav droši, jo kā gan, lai, piemēram, citu valstu autovadītāji iedomājas, ka priekšā vai pretī braucošajā transportlīdzeklī pie stūres atrodas persona BEZ vadītāja apliecības, no kuras var sagaidīt visu?

4) Kā ir ar apdrošināšanu? Vai tad, ja pie stūres atrodas vadītājs bez vadītāja apliecības un nav tiesisku pazīmju par to, ka šis ir mācību auto mācību procesā, apdrošināšana tiks izmaksāta?

Ļoti gan gribētos dzirdēt sakarīgu, likumiem un noteikumiem pamatotu, CSDD atbildi uz šiem jautājumiem!

Pirms rūpēties par satiksmes drošību, pašiem būtu jāievēro saistošie likumi un noteikumi, kuru neievērošana šajā sakarā, ĻOTI NEGATĪVI ietekmē satiksmes drošību!!!

Ar cieņu, iAuto lasītājs

Redakcijas piebilde:
šis raksts ar jautājumiem tiek nosūtīts arī uz CSDD - ceram uz atbildi, kuru publicēsim šeit pat.
 
Visi komentāri
 
186343. viesis 24.novembris 2005 10:12
2 0 Atbildēt

?

kur ideja?

ja jau likums visiem viens, tad distance jāievēro jebkurā gadījumā - vai pa priekšu brauc mācībnieks vai edzulis ar bmw ...

186346. viesis 24.novembris 2005 10:23
0 0 Atbildēt

Taisniiba vien autoram shkjiet ir!

186347. viesis 24.novembris 2005 10:25
0 0 Atbildēt

autors protams paarspiilee, bet nu dazhi aspekti tieshaam ir apsprieshanas veerti.

186348. viesis 24.novembris 2005 10:30
0 0 Atbildēt

Eksāmenā, vadot auto dokumenti kuri atrodas pie inspektora ir arī vienas dienas tiesiibas, taatad ir uskataams ka vadiitaajs kur liek eksaamenu, vienlaiciigi ir arii autovadiitaajs, jau no eksaamena saakssanaas briizza. eksaamenu mees kaadreiz vareejaam kaartot ne obligaati ar instruktora auto, vareeja blaksus seedeet vecmaaminja un braukt ar vecmaaminjas zapinju- ja vien vecmaaminja pareizi var nosaukt visus marsruta pagriezienus

186350. viesis 24.novembris 2005 10:35
0 0 Atbildēt

Tad beidzot kāds vēl ir pamanījis, ka CSDD darboņi paši visrupjākajā veidā pārkāpj CSN un liek to darīt kursantiem. Reāli saskaņā ar CSN, ja auto nav apzīmēts ar mācību zīmi, tad tā nav uzskatāma par mācību braukšanu - ar izrietošajām sekām - auto stāvvietā un vadītājam sods 200-300 Ls. Tur var kaut 10 instruktori, vai eksaminatori sēdēt iekšā, tas neko negroza.

186351. viesis 24.novembris 2005 10:38
0 0 Atbildēt

A, CSDD tā pat vienalga, ja "Jums" vajag, tad par nodokļu maksātāju naudiņu par 1000 Ls gabalā aprīkosim visas CSDD mācību mašīnas ar "M"burtiņiem, vēl par 500 Ls apgaismosim un par 50 Ls dienā algosim apkopēju , kura nepārtraukti ar lupatiņu izgaismoto burtiņu tīrīs, ko gan par nodokļu maksātāju naudiņu caur savu radinieku uzņēmumiem neizbīdīsim, paši "Jūs" taču to vēlaties :)

186352. viesis 24.novembris 2005 10:39
0 0 Atbildēt

iet runa par to, ka shis gadiijums tika lika aizdomaaties, cik likumiiga shaada braukshana bez M burtija ir vispaar... pasham gadiijumam nav noziimes.... jo likumu paarkaap lielaakie blaaveeji, un ciniitaaji par satiksmes droshiibu...

186358. viesis 24.novembris 2005 10:49
0 0 Atbildēt

Kārlis:

Tās zīmes eksāmenu laikā noņēma tādēļ, ka pret mācībniekiem ir īpaša attieksme, ne vienmēr šo vārdu labākajā nozīmē. Visiem patīk pasmieties par to, cik dumji paši bija kādreiz un cik gudri nu ir tagad. Ikdienā tas tikai izraibina mācībnieku dzīvi, bet eksāmenu nenolikt tikai kāda izlecēja dēļ būtu muļķīgi, eksāmenam ir jānotiek tieši tā, tikā mācībnieks brauktu ar savu autovadītāja apliecību, lai neviens viņu nebaksta tikai par to, ka ir mācībnieks.

186359. viesis 24.novembris 2005 10:52
0 0 Atbildēt

Bet viņš tač nav mācībnieks (tas auto) tas ir eksāmena pieņemšanas auto un tam ar mācībnieku nav galīgi nekāda sakara, ja jau ieejam galējībās..

186360. viesis 24.novembris 2005 10:55
0 0 Atbildēt

Nē, nu toč L......... ar lielo burtu, gribētu to aprobežoto subjektu redzēt, kuram pilnīgi nav ko darīt, lai abšaubītu CSDD vadīšanas eksāmena juridisko pamatojumu. Ceru, ka Tu, raksta autor, netērē manus nodokļa maksātāja līdzekļus un darba laikā strādā nevis izdomā pēdējās muļķības. Vajag pašam izlasīt to ko pats citē - tur runa iet par mācību braucienu !!!!!!!!!!! Eksāmes nav mācību brauciens :(

186361. viesis 24.novembris 2005 10:56
0 0 Atbildēt

Tieshi taa.. Savaa laikaa kad man nebija tiesiibas - veel pavisam nesen (kaut kad martaa) - braukaaju ar gjimenes auto un man blakus seedeeja porsona kurai ir vairaak kaa 6 gadi tiesiibas vadiit auto.. Viss itkaa likumiigi.. tikai "M" burtinju nebija logos.. ! :( Un par to uzlika 20 Ls lielu sodu.. punkts kaads preciizi bija neatceros.. bet nu saistiits ar to ka auto nav apriikots ar paziishanaas ziimeem.. !

Taatad sanaak ka zaljajiem cilveecinjiem nu ir labs kumoss.. lai tik kjer visus eksaamena laikaa un liek sodinjus pa 20 Ls no katra.. :)))))

Redaktors 24.novembris 2005 10:58
0 1 Atbildēt

CSDD jau gatavo atbildi. Kolīdz saņemsim, pievienošu arī to.

186363. viesis 24.novembris 2005 11:01
0 0 Atbildēt

Šaubos vai tas mācībnieks bruaca atpakaļgaitā. Nu neesi naivs, neieskrēja viņam pakaļā tāpēc, ka M burts uz jumta nebija. Kaut ga tā burta nebūšana protams ir diskutējama.

186365. viesis 24.novembris 2005 11:16
0 0 Atbildēt

Mk noteikumi "Transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība"

48.punkts Vadīšanas eksāmenu B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanai kārto ar CSDD īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli (izņemot gadījumus, ja personai saskaņā ar medicīnisko uzziņu atļauts vadīt attiecīgi pielāgotus transportlīdzekļus). Transportlīdzekli citu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas vadīšanas eksāmena kārtošanai nodrošina CSDD, izmantojot tās īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli vai autoapmācības iestādes transportlīdzekli, vai braukšanas mācību instruktora transportlīdzekli. A1, A un B1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenu, pamatojoties uz vienošanos starp CSDD un pretendentu, var kārtot ar pretendenta transportlīdzekli. Transportlīdzekļiem jāatbilst prasībām, kas noteiktas mācību transportlīdzekļiem normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu (izņemot prasību par pazīšanas zīmi). B, C1, C, D1 un D kategorijas transportlīdzekļiem jābūt reģistrētiem kā mācību automobiļiem transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

186366. viesis 24.novembris 2005 11:18
0 0 Atbildēt

tos csdd autinjus tak tikpat var it viegli atpaziit. zinot kraasu un modeli un numuru seerijas. diezgan ticami var pateikt - vienkaarshi mashiina vai csdd mashiina. un veel viena paziime ir dubultie spogulji - parasti mashiinaam ir pa vienam spogulim katraa saanaa, csdd mashiinaam ir pa 2.

lai gan patiesiibaa - kaada shkjirba, kas pa priekshu brauc? distanci tikpat jaaieveero!

186368. viesis 24.novembris 2005 11:20
0 0 Atbildēt

Tātad jebkurā gadījumā tas ir mācību transportlīdzeklis un persona, kas kārto eskāmenu nav vadītājs. Taču kā izriet no MK noteikumiem pazīšanas zīmi uzstādīt nevajag.

/Ainārs/

186369. viesis 24.novembris 2005 11:20
0 0 Atbildēt

Vadītāja apliecību saņēmu augustā, tad vēl eksāmenu liku ar instruktora mašīnu un tā pēc CSN bija trafarēta, nekādu īpašu un nelabvēlīgu, izlecošu attieksmi no pārējiem autovadītājiem neizjutu.Neviens nekādas nelietības nestrādāja un mani nebakstīja.Mašīna ar M-burtiņu tieši dara vadītājus uzmanīgus, ka brauc mācībnieks un var visu ko sagaidīt.Pieļauju domu, ka arī distances tiek ievērotas attiecībā pret mācībnieku.

Arī nekāda vienas dienas vadītāja apliecība uz eksāmenu man netika izsniegta, braucu ar tām pašām baltajām tiesībām un čeku no CSD par nomaksātu eksāmenu, kas dod tiesības vadīt auto tikai trafarētā mašīnā un pieredzējuša autovadītāja klātbūtnē. Raksta autors ir uzrakstījis ļoti pareizi saistībā ar CSN.Šajā situācijā atbildību par CSN (ir vai nav vainīgs), nes CSDD inspektors, jo instruktora jau eksāmenā klāt nav un pēc CSN automašīnas vadītājs ir ne jau audzēknis...... Vadītājs ir tikai tad, kad esi saņēmis APLIECĪBU!!!Līdz tam-sorry-tikai audzēknis, kā pirms, tā arī eksāmena laikā.

186370. viesis 24.novembris 2005 11:23
0 0 Atbildēt

par to vai eksāmenes ir mācību braukšana vai nē. reāli tas, kas vada auto, nav saņēmis tiesības(nav novērtēts), tātad no viņa var sagaidīt da jebko, pie tam, šobrīd nemaz nevajag saskaņot ar pašu autoskolu. man liekas, ka tomēr vaidzēt viņus atpazīt, lai tomēr uzmanītos un pievērstu īpašu uzmanību uz ceļa. te paveicās, zaudējums ir tikai lampiņa, bet varēja būt arī smagākas sekas :(

186374. viesis 24.novembris 2005 11:36
0 0 Atbildēt

Nu, audjikiem ir numuri FM-12X ...., bet TOYOYAAM FL... nu Uzmanieties no TOYOTĀM un AUDJIKIEM :) It kā jau eksāmena laikā vajadzētu mācēt braukt ar auto, tikai, cik pēc pieredzes - man 19gadu un esmu braucis aptuveni ar 20 mašīnām un jāatzīs, ka stundas laikā apgūt svešu auto ir stipri apgrūtinoši - par taisniem gabaliem nerunāsim, bet gan par to parkošanos. Ar 3-o golfu iebraukt kabatā - elementāri, bet ar tādu audjiku... Svaigākā izlaiduma mašīnām vispār ir apgrūtinoši noparkoties, jo tie spoguļi rāda pavisam šķībi. Kaut vai OPEL VECTRA 1996 - spoguļi nenormāli mazi, skatoties pār par plecu redz to, kas ir tālumā, nevis aizmugurējā auto motora pārsegu - man 1,87m augums. ... Kādam ir zināms, kāda ir examenu statistika ar jaunajiem auto.

186375. viesis 24.novembris 2005 11:36
0 0 Atbildēt

sory, man nevis 19 gadu pieredze, bet man pašam ir 19 gadu. Ārkārtīgi atvainojos!

186376. viesis 24.novembris 2005 11:39
0 0 Atbildēt

normālam auto ārējie spoguļi ir elektroniski regulējami kā tev ērtāk

186379. viesis 24.novembris 2005 11:45
0 0 Atbildēt

Vai tad galvenais nav satiksmes drošība? Gluži kā agrāk ar atstarotājiem, nonesi večiņu tumšā lietainā naktī i pats vainīgs.

186380. viesis 24.novembris 2005 11:46
0 0 Atbildēt

Jaa ir tikai viens bet - jaunajiem auto ljooti biezji naak tie nolaadeetie sfeerskie spogulji, bet ja tu jauns "gurkjis" buudams esi "pieradis" pie parastajiem, tad ar shiem izliektajiem var ne vienu vien purnu iebakstiit.

186381. viesis 24.novembris 2005 11:54
0 0 Atbildēt

Distances neievērošana un nepareiza braukšanas ātruma izvēle. Viss.

186382. viesis 24.novembris 2005 11:57
0 0 Atbildēt

Kaadreiz, likums gluzhi tas nebija, bet ieteikums pakaljeejaa logaa ieliimeet uzliimi ar zalju lapinju (?) - tjipo, veel juutos zaljsh, nedroshs, nebaidi mani, a to varu sataisiit suudus;-)

Shajaa gadiijumaa LT shoferiic vainiiks, tak ja tas "M" buutu bijis kaut OOOO stiklaa ieliimeec, domaaju, buutu bijis piesardziigaax, distanci lielaaku ietureejis. Sagatavojies kaadam paarsteigumam.

Pie katra auto jaapieshaujas - varbuut shitam OOOO bremzes "njeema" jau pashaa pedaalja augshaa - uz ko nebija gatavs ne toposhais shoferiic, ne leitis.

186384. viesis 24.novembris 2005 11:59
0 0 Atbildēt

jociigi saistiit kaut kaadus personiigaas apmaaciibas M burtu likumus ar to, ka smaigais iebraucis citam auto pakaljaa. Smagajam VIENALGA jaabremzee, vai priekshaa auto ar maaciibnieku pie stuures, ar pensionaaru, kam sirdstrieka, vai vispaar bez vadiitaaja pie stuures.

186385. viesis 24.novembris 2005 12:01
0 0 Atbildēt

nezinu mosh kaac jau to mineeja bet aceros ka tad kad ieviesa jaunaas CSDD mashiinas bija teikt ka taas ir bez taam ziimeem jo cilveeks kas liek eksaamenu ir sagatavots tam lai to arii noliktu un taadaa veidaa neatshirtos no paareejiem satiksmes daliibniekiem, daudziem tas M burts tikai izraisa veelmi vinjus apdziit utt. bet varbuut me vienkaarshi kautko nesaprot :P

186386. viesis 24.novembris 2005 12:04
0 0 Atbildēt

Tas, ko kāds teica, nav zināms visiem... It sevišķi lietuvietim.

186387. viesis 24.novembris 2005 12:06
0 0 Atbildēt

Spams ne raxts....

186388. viesis 24.novembris 2005 12:10
0 0 Atbildēt

nu zinaams varbuut nav bet shitaa situaacija uz celja ir katru dienu un tas ka taa notika tieshi ar lietuvieti un maaciibnieku tam nav sakara jo tas ka tu ieliec kaadam peecpusee ir tikai distances neieveeroshana, neuzmaniibu un tam sekojoshaas sekas. man taa vismaz domaat :P domaaju ka ja tajaa ieliktu fuura ar LV numuru tam neviens uzmaniibu nepieveerstu, bet situaacija buutu tieshi taada pati ar atshkiriibu nummura ziimee

186389. viesis 24.novembris 2005 12:12
0 0 Atbildēt

Noteikti, ka mācībnieks pēdējā brīdī savā galviņā aprēķināja, ka tomēr nepaspēs un STRAUJI nobremzēja un dabūja pakaļā.

186393. viesis 24.novembris 2005 12:19
0 0 Atbildēt

nezinu gan vai tas ir atkariigs no taa vai tas paaugstinaats vai nee, paskaties kautvai mukusalas uzbrauktuvi uz akmens tilta tur katru otro dienu kaac kaadam iebuhnjii, tas noziimee ka liela dalja to kas tur brauc ir paaugstinaatas riska grupas autovadiitaaji?

186394. viesis 24.novembris 2005 12:20
0 0 Atbildēt

vajag izlasīt pašus svaigākos noteikumus par CSDD mašīnām

186395. viesis 24.novembris 2005 12:21
0 0 Atbildēt

Diez vai CSDD eeksaminācijas inspektori paši piekritīs šos auto aprīkot ar stacionāriem "mācībauto" atribūtiem. Labākajā gadījumā varbūt magnētiskos uzliks , lai vajadzības gadījumā var tos noņemt. Esmu ievērojis, ka šie auto tiek izmantoti arī vakara stundās. Vienu to jauno CSDD A3 itin bieži vakaros redzu Zolitūdē, cits instruktors-eksaminētājs savukārt komplektā ar ģimeni itin bieži vēlos vakaros manāms ulmaņgatves Sky bodes stāvvietā... Nesenajos svētkos kāds no tiem CSDD eksāmenauto bija pamanāms arī kauguru Rimi stāvvietā.

186397. viesis 24.novembris 2005 12:28
0 0 Atbildēt

Šodien kārto eksāmenu ar Mocekļa zīmi, rīt iesēžas autiņā bez tās! Jūs gribat teikt, ka pēc eksāmena nokātošanas baruktprasme tiek ielādēta kā datorā programma. Es neredzu šeit atšķirību. Vienkārši skatīties vajag kur brauc!

186399. viesis 24.novembris 2005 12:42
0 0 Atbildēt

Tas, ka priekšā brauc ar "M" tiešām liek vairāk uzmanīties, bet tas, ka izbraikšana uz apli vai galveno ceļu daudziem ar tiesībām arī ir problēma - arī fakts. Iemesli var būt visdažādākie: maza pieredze, pie sveša auto stūres, pirmo reizi pa konkrēto maršrutu .... .

Pāris reizes pats tā esmu iekritis automātiski braucot pa ikdienas maršrutu pie uzbraukšanas uz galveno ceļu stāvot kā otrais, jo visa uzmanība tiek veltīta auto straumei no kreisās puses un tikko jūti, ka ir vieta kur iepraukties, min grīdā, bet ... tas kas stāv tev priekšā izrādās bailīgs, neuzmanīgs, neatmodies vai velns zin kas... Paldies Dievam - ir izdevies sabremzēties. Tādad runa nav tikai par distanci, bet jāsaprot, ka citi varbūt nav tādi asi un ne visiem autiņiem ir normāls uzrāviens.

186400. viesis 24.novembris 2005 12:50
0 0 Atbildēt

To 186397. viesis

Šodien kārto eksāmenu ar Mocekļa zīmi, rīt iesēžas autiņā bez tās! Jūs gribat teikt, ka pēc eksāmena nokātošanas baruktprasme tiek ielādēta kā datorā programma. Es neredzu šeit atšķirību. Vienkārši skatīties vajag kur brauc!

Neviens jau nesaka ka taa prasme tiek ielaadeeta kaa datoraa.. bet paziishanaas ziimeem buutu jaabuut.. jo ne jau vienmeer tam autinjam eksaamena laikaa seedees cilveeks kursh ir pilniigi gatavs ieguut tiesiibas.. ! Seez jau arii taadi kuri neieguus tiesiibas, jo nav pietiekami sagatavoti un taisa visaadus pigotus uz celja.. ! Un tam kas maacees braukt pietiekoshi labi.. tam netrauceesa rii tas "M" burts .. jo reakcijai ir jaabuut noveerteet arii taadu situaaciju kur kaads trakais gribeedams paazeet ar "M" burtu braucosho.. Un ja taadu situaaciju pareizi nocveertee un izdari atieciigas darbiibas.. tad tieshaam esi gatavs sanjemt tiesiibas vadiit auto..

186402. viesis 24.novembris 2005 12:56
0 0 Atbildēt

Tos kas grib paāzet mācībniekus aiz neko darīt, vajag nošaut uz vietas!

Brauktuve nav tā vieta kur tīši pigorus taisīt!

186404. viesis 24.novembris 2005 13:14
0 0 Atbildēt

Kopš kura laika tad eksāmens ir mācību brauciens?

186405. viesis 24.novembris 2005 13:14
0 0 Atbildēt

Un leitis pats vainīgs, ka nejēdz distanci ieturēt un ātrumu novērtēt. Kaza nav lops - leitis nav cilvēks! Vot tā.

186406. viesis 24.novembris 2005 13:15
0 0 Atbildēt

Eu veči bet eksāmens tak nav mācību braukšana, tas tak ir cilvēks, kas jau ir autovadītājs, kas jau ir visu apguvis un tikai pierāda savas prasmes!

186412. viesis 24.novembris 2005 13:31
0 0 Atbildēt

To viesim 186406: nēesmu gan vecis, bet savs viedoklis ir arī man: eksāmens nav mācību brauciens, bet ir mācību novērtējuma brauciens, respektīvi pie stūres sēž nevis VADĪTĀJS, bet māceklis. Jebkurš eksāmens rada papildu spriedzi mūsu nervu sistēmai, līdz ar to tas, ko un kā tu rīkojies un reaģē ikdienā, nav attiecināms uz īpašām situācijām.Mācoties braukt, mēs pierodam pie konkrētās vides, pie konkrētā instruktora un viss ir it kā OK!Bet neviens nevar pateikt, kāda būs mūsu reakcija eksāmena laikā, var notikt visādi brīnumi uz kuriem arī inspektors-vērtētājs var nepaspēt atreaģēt, tālab ne jau visi, kas kārto eksāmenu, to nokārto uzreiz un iegūst vad.apliecību, tad kālab pārējiem satiksmes dalībniekiem būtu jāliedz iespēja atpazīt šos topošos?????

186415. viesis 24.novembris 2005 13:56
0 0 Atbildēt

es, kaa cilveeks ar svaigu rozaa plastikaata gabalinju, varu teikt - taas bremzes visiem CSDD auto saak straadaat augshaa.

[instruktors par to laiciigi briidinaaja - jo vinja mashiinai veelu saak straadaat - gan sajuugs, gan bremzes.] un arii inspektors - veel pirms iekaapshanas mashiinaa briidinaaja par bremzeem.

tas nepilnaas stundas laikaa var paguut pierast pie tiem pedaaljiem - atgriezhoties staavvietaa jau vareeju smuki liigani apstaaties. diemzheel braukshanas laikaa lielaakoties - neierasti raustekliigi staajos :(

bet visi, kam sanaaca pabuut aizmuguree, prata ieveerot distanci.

ok, es ne maacoties, ne eksaamenu kaartojot neizjutu negatiivu attieksmi no apkaarteejiem, driizaak otraadi - ar M burtu mani biezhi vien palaida uz galveno izbraukt [uz lokiem, protams, bij jaagaida, bet krustos mani laida :)] - par spiiti daudz dzirdeetiem tekstiem i no maaciibniekiem, i no pieredzeejushiem brauceejiem, ka 'ieraugot kaadu ar M burtu, noteikti vajag izraadiit, cik 'kruts' brauceejs esi!' - apdziit, pieliist priekshaa...

186421. viesis 24.novembris 2005 14:30
0 0 Atbildēt

ja jau eksāmens nav mācību brauciens, tad ko tajā mašīnā pie stūres dara cilvēks bez tiesībām??

186423. viesis 24.novembris 2005 14:46
0 0 Atbildēt

186421.viesim: atceros, mums teorētiskajā kursā instruktors skaidroja - iedomājieties, brauc mašīna, pilna ar cilvēkiem, varbūt pat autobuss, bet nav neviena vadītāja. Absolūti neviena. Kā tas var būt? Var, ja tas ir braukšanas eksāmens!

186424. viesis 24.novembris 2005 14:49
0 0 Atbildēt

Fuuu, atveeru raxtu, ieraudziiju sevi (7.BMW) pirmajaa bildee un sabijos ka kautko buushu nepareiz izdaariijis, bet izraadaas staasts ir par pavisam ko citu ;)

186431. viesis 24.novembris 2005 15:19
0 0 Atbildēt

Ibio: izlasi rakstiņu,runa neiet par vainīgo........

186434. viesis 24.novembris 2005 15:36
0 0 Atbildēt

To: Gnoms [?] 24.11.2005 11:41

Tad tev l... ar mazo burtu ir visas iespējas juridiski pamatot ar ko atšķiras eksāmens no mācību brauciena, nevis mētāties ar tukšām frāzēm...

Un ja tie ir "vienas dienas pilntiesīgi autovadītāji", kā uagstāk minēja, un ja tas nav mācību brauciens, kāpēc tie automobīļi ir aprīkoti ar dažām 14 punktā minētajām ierīcēm?

www.csdd.lv/...

_________________________

NU TAČU IZLASIET noteikumus par prasībām mācību iestādēm un transportlīdzekļiem !!!!! - viņus var atrast csdd mājas lapā !!! Nu man jau liekas, ka manai tantei Dursupē jau pieleca, ka eksāmens nav mācību brauciens un minētajā normatīvajā aktā ir speciāla atsauce, ka eksāmena laikā transportlīdzeklis nav jāaprīko ar M :) !!!!!!!

186446. viesis 24.novembris 2005 16:14
0 0 Atbildēt

186434. viesis 24.11.2005 15:36

Aprīkot nevajag tas tiesa bet citreiz juridisks marazms nemaina lietas būtību. Faktiski cilvēks kurš kārto eksāmenu joprojām nav vadītājs un neatbild par eksāmenā pieļautjām kļūdām pār tām atbild persona, kura eksāmenu pieņem.

Jautājums ir iekš tā vai citiem jāzin, ka pie stūres iespējams sēž persona, kas neprot vadīt un apgalvot ka šī persona ir apmācīta autoskolā, līdz ar to taj jāprot to darīt, neiztur nekādu kritiku.

Tik pat labi var apgalvo, ka gailis lidos uz siltajām zemēm, jo tas ir putns.

186447. viesis 24.novembris 2005 16:22
0 0 Atbildēt

Visam macibu masinam izputeja vajag iebazt svilpiti, lai dazi sejines cienijamie brauceji varetu jau laikus no tadas bistamas masinas izvairities.

186455. viesis 24.novembris 2005 16:49
0 0 Atbildēt

incanti, kā var atpazīt BMW, ka tas ir tieši Tavējais, nevis kaimiņa? Kau-kā nekādu pazīšanas zīmju tam nav...

186456. viesis 24.novembris 2005 16:52
0 0 Atbildēt

CSDD smird!

186459. viesis 24.novembris 2005 17:03
0 0 Atbildēt

to 186434 manai tantei Dursupē

muusu tantes nav kaiminienes gadijumaa....:)

186460. viesis 24.novembris 2005 17:09
0 0 Atbildēt

Es par sho situaaciju (ka M burtam ir jaabuut peec likuma) rakstiiju komentaaros jau toreiz, kad Redaktors apjuusmoja jaunos CSDD autinjus... man zheel, ka bija jaaciesh nabaga lietuvieshu shoferim, lai shis jautaajums tiktu pacelts!

186464. viesis 24.novembris 2005 17:28
0 0 Atbildēt

Pilnīgi muļķīgs rakst.

Eksāmens nav mācību brauciens. Liekot eksāmenu cilvēkspirmo reizi pats atbild par sekām. Jebkurā gadījumā distance ir jāietur. viemalga kāds ir priekšā braucošais.

Un vispār puse no šā saita rakstiem ir lieki, var redzēt, ka cilvēki ir ļoti aprobežoti un nekompetenti dažādos jautājumos. raksta te visādas muļķības. Un iauto vadība ir tieši tādi paši, ka ļauj šādus rakstus publicēt.

186466. viesis 24.novembris 2005 17:36
0 0 Atbildēt

Shkjiet, ka iauto atkal nopubliceejis kartejo fufeli. Kad paradijas zinojums par A3 un Corolla izmantoshanu braukshanas eksamenos, tad jau arii mineeja, ka M burta nav, lai parejie autovaditaji uztvertu tiesibu liceju kaa lidzvertigu satiksmes dalibnieku un lautu vinam ieklauties kopeejaa plusmaa, jo citaadi, ja M burts buutu, tad liceejam visi brauktu ar likumu un shis vareetu manevreet kaa vien ienaak prataa, nesastopoties ar citiem satiksmes dalibniekiem.

186467. viesis 24.novembris 2005 17:48
0 0 Atbildēt

M zīme norāda tikai to, ka blakus sēdētājs ir augstu nervozitātes pakāpi un iespēju jebkurā brīdī bez jebkāda iemesla noraut autiņu pa bremzēm.

186468. viesis 24.novembris 2005 17:51
0 0 Atbildēt

neesmu iedziļinājies likumos un noteikumos, kuros tāpat drošvien valda paliels bardaks, bet es gribu zināt, no kuriem auto uz ielas ir jāuzmanās. Un eksāmena kartošanas auto tādi noteikti ir.

186471. viesis 24.novembris 2005 18:03
0 0 Atbildēt

Dizaineram: kapēc savu A3 neieliki fonā?:))) Un vispār ko tu ņemies? tu pats saproti par ko cīnies? Man liekas ka sieva tev nedod, jo savādak tu nesēdētu savā "draugu" lokā ar grāmatiņu rokā un nemeklētu kur kādam piesieties. Tevi par satiksmes ministru vai vismaz Lukstiņa vietā:)

186473. viesis 24.novembris 2005 18:10
0 0 Atbildēt

A un vēl nez kāpēc jums lielajiem meistariem ar M burtiem visiem pakaļas ir iedauzītaas varbūt burtiņš par mazu vai lampiņa izdegusi?

186483. viesis 24.novembris 2005 18:34
0 0 Atbildēt

sory naivais cilvēks, PIE STŪRES IR CILVĒKS KURŠ VĒLAS SAŅEMT TIESĪBAS UN ATTIECĪBĀ PRET VIŅU, KĀ PRETENDENTU KĻŪT PAR PILNTIESĪGU SATIKSMES DALĪBNIEKU NEVAR UN UZSVERU!!! NEDRĪKST BŪT ATLAIDES, UN VISPĀR BESĪ ĀRĀ TIE ĻAUTIŅI KURIEM VAJAG AIZRĀDĪT ATGĀDINĀT VARBŪT VĒL PUŅĶUS NOSLAUCĪT, NEZINU SKOLĀ TĀDUS ŅUŅAS SITA UN NECIENĪJA, VARBŪT CUILVĒKS SANĀCA BEIGĀS,BET T A G A D K A D CILVEKS PIEAUDZIS VEEL RAKSTA ZEELOJAS, ĪSTENĪBA ATBILDE SITUĀCIJĀ VIENKĀRŠA- IEVĒRO DISTANCI, ESI UZMANĪGS, VAI ARĪ TAS SMAGĀS AUTOMAŠĪNAS VADĪTĀJAM KĀ MAZAM BĒRNAM BIJA PUŅĶI JĀNOSLAUKA??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Redaktors 24.novembris 2005 19:04
0 0 Atbildēt

Jā, ar tiem viesiem laikam tomēr vajadzēs piebremzēt, citādi šķiet, ka vieni CSDD eksaminētāji te saradušies uz vakara pusi.

186487. viesis 24.novembris 2005 19:21
0 0 Atbildēt

Kravinieks nav vainīgs. Man kā autovadītājam ir tiesības zināt, ja man priekšā brauc cilvēks, kuram VĒL NAV autovadītāja apliecības. Un ja likums paredz atpazīšanas zīmi burtu "M", tad tādai ir jābūt un ja CSDD domā, ka atpazīšanas zīmes eksāmena laikā rada kādu nebūt problēmu citu autovadītāju aktivitāšu dēļ, tad tā ir VIŅU nevis mana problēma.

186488. viesis 24.novembris 2005 19:31
0 0 Atbildēt

A moška mācībnieks padeva uz atpakaļu? A?

186489. viesis 24.novembris 2005 20:54
0 0 Atbildēt

autors ir lohs

par shiim lietaam jau viss ir izrunaats

un tam lietuvietim nemaz nav jaazin ir vai nav tiesiibas vai kas

pats vainigs - vajag distanci ieverot

ar siem auto braukt ir elementaari, elementaari ir tagad nokartot eksaamenu, auto var iepazit jebkursh pilnigs muulaaps tajaa laikaa, vieglak vairs nevar but

186490. viesis 24.novembris 2005 20:57
0 0 Atbildēt

186488. viesis

:)) nepadeva uz atpakalju

1) to nevar sajaukt

2) inspektors neljautu

186491. viesis 24.novembris 2005 21:30
0 0 Atbildēt

Cik zināms tieši par eksāmenu kārtotājiem, par transportlīdzekli CSDD eksāmena kārtošanas dienā ir atbildīgs eksaminējamais!!! (tiesa, tagad uz sitiena nav atrasta norāde uz reglamentējošo normatīvo aktu). Visticamāk, ka kravas automobiļa vadītājs neievēroja distanci...

186492. viesis 24.novembris 2005 21:40
0 0 Atbildēt

Nu skaisti komentāri !:) Viesi ar izkopto valodiņu ( dažiem arī ar stipri slidenām zināšanām gramatikā):vai Jums neliekas, ka šī ir publiska diskusija, ka to lasa dažādi cilvēki, arī tādi, kam Jūsu runas stiliņš varbūt ir nepieņemams.Šāda klaja gānīšanās gan ir tikai pašu bezspēcības un gļēvuma izpausme. Neprasme un nezināšana nav jāaizstāj ar pilnīgi bezjēdzīgu lamāšanos un vulgāru vārdisku uzbrukumu tiem, kam nav vienalga, kas un kā notiek uz Latvijas ceļiem. Būtu laiks arī Jums pievienoties to"draugu"lokam, kuri pārskata CSN grāmatiņu un pavēro, kas notiek apkārt.Nepiesārņojat portālu ar savu..........!Veiksmi darbā!

186493. viesis 24.novembris 2005 21:51
0 0 Atbildēt

--> MN12

Tapec ka to avariju redzeju, braucu ggaram, neba jau tik liela sakritiba varetu but viena un taja pashaa laikaa brauc garaam tik netirs bembis ar tieshi tadiem pashiem diskiem, paceltu shtorku un pec '00 gada razjots, jo iepriekshejiem nebija krasoti sliekshnji un bamberu apaksjheja dalja. Bet man vispar PO esmu, neesmu. Gan jau autors org. bilde var saskatit Nr FC**74

186495. viesis 24.novembris 2005 22:01
0 0 Atbildēt

Redm uzmet aci orginalam, ir FC**74 ???

186500. viesis 24.novembris 2005 22:33
0 0 Atbildēt

A ja nu tas negadījums būtu noticis otrajā dienā pēc tiesību iegūšanas, kā tas Lietuvietis būtu zinājis, ka pie auto stūres brauc iesācējs.

186501. viesis 24.novembris 2005 23:26
0 0 Atbildēt

Ruukjiit, ir, ir kur staippit, ja Tev taa tiik ;) Zini, vareeju trapiities arii ar Imprezu, tad jau droshvien par churaam neko tu neteiktu.Kautkaads debiilisms, kaa paraadaas BMW, taa uzreiz atrodas mazi ruukjiishi ar lielu mazveertiibas sajuutu :)

Un vispaar, kur juus kjeeraat ka vinsh ir lietuvietis? Tikpat labi krievs, polis vai emigreejis latvietis ;)

186506. viesis 24.novembris 2005 23:53
0 0 Atbildēt

ja buutu palasiijis kaadas paaris lapas atpaklaj, tad saprastu

vai Tu nebuutu paarsteigts, atverot raxtu ar shaadu nosaukumu un uzreiz atpaziistot savu autinju, lai kaads tas arii buutu?

Peec tam vienk. uzskaitiiju paziimes, jo kaads te oponeeja ka var nebuut. A mosh ta arii nav :)

Nekjer krenkji, gan jau Tev arii buus gan bezpiedzinja, gan pinpiedzinja garaazjaa. Redz, algotu darbu daru jau 15 gadus, kad Tu buusi nostraadaajis 15 gadus, tad paskaties sev apkaart, ja nekas nav mainiijies, tad esi suudiigi straadaajis...

Ceru ka domu uztveeri :)

Peace!

186510. viesis 25.novembris 2005 0:43
0 0 Atbildēt

Ehh, ruukjiit, ruukjiit, izskataas ka tu cepies. Man prieks. Interesanti kuru mashiinu tu esi noveerteejis kaa pusmashiinu. Tad jau tev ir viedoklis, jo esi braucis ar abaam.

Pasaki gidiigi, kaadus tu auto tagad izmanto ikdienaa?

186513. viesis 25.novembris 2005 1:12
0 0 Atbildēt

Ak dies', nu cik var njemties.

Atkartoju, biju parstegts zem shi virsraxta ierogot sava auto bildi.

Pirmaa doma: vai tiktieshaam ko butu ievarijis? Uz ielas esmu pieklajigs un atsaucigs, po zjiznji arii kreisaa josla nav mans princips utt. Pat 100% esmu piespradzejies. un tu man ar taadiem najezdiem.. nav labi.

Labs ira, laikam ka gara diena bijusi, laiks guleet. Gadaas jau visaadi garstaavoklji cilveekiem.

186516. viesis 25.novembris 2005 1:29
0 0 Atbildēt

Gnoms. Kāds tad galu galā tev ir tas auto ? marka/modelis/gads ? Par bil'u tagad visu zinām, derētu vēl par tevi noskaidrot :)

186532. viesis 25.novembris 2005 9:28
0 0 Atbildēt

Vakar arī man gadījās Ģimnastikas ielas rajonā - taisu kreiso, priekšā tieši tāds pats pelēks Audi A3. Laižam pretīm braucošos, gaidam. Pretī braucošiem zaļais nodziest ātrāk, lai atļautu pagriezt pa kreisi tādiem kā es. Kad redzu, ka pretī braucošie jau stāv pie sava sarkanā, lēnām sāku kustību, loģiski pieņemot, ka Audi darīs to pašu. Bet tas 10cm uz priekšu, stop, 20cm - stop. Riktīgi uztaurēju, un tikai griežoties pamanīju, ka tam uz durvīm ir CSDD uzlīmes. Būtu zinājis iepriekš - nebūtu taurējis + būtu rēķinājies ar to, ka viņa rīcība var atšķirties no vispārpieņemtās

186576. viesis 25.novembris 2005 11:48
0 0 Atbildēt

KSI, 10cm kustību toch nevar pamaniit... :)

186586. viesis 25.novembris 2005 13:26
0 0 Atbildēt

Nu, ja jau tiem eksaminatoriem tāda nepatika pret M zīmi, tad lai viņi uzliek uz eksāmenu auto jumta magnetisku, apgaismojamu plafonu: "NOTIEK AUTOEKSĀMENS". Pret apkārtējiem braucējiem tā tomēr būtu zināma tolerance. Klāt vēl varētu pielikt oranžu bākuguni...

186599. viesis 25.novembris 2005 14:32
0 0 Atbildēt

CyberGhost

Labi, nebija 10cm, bet 23cm. Tipa - sāka kustīby :)

186623. viesis 25.novembris 2005 18:49
0 0 Atbildēt

Beidziet visi te klepot...Vienkaarshi braucot pa CSDD rajona vietu un vieniibas gatviiti ir jaabuut neduadz aciigaakiem nekaa parasti,jo tur tak visaadi kjiimikji fokusus uz celja taisa un tas ir arii viss!!!

Edžuks 4.jūnijs 2014 17:30
0 0 Atbildēt

Saskaņā ar normativiem aktiem Vadītājs ir tas kurš kārto braukšanas eksāmenu, nevis eksāmena pieņēmējs. Tāpēc pažīsanas zīme nav jāliek. Kur ir tās CSDD atbildes?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 7

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti