Sliktākais – dusmas 20

 
Gunārs Brauns | 28.janvāris 2014 19:09

Kas tik te par sliktiem netiek saukti. Pārāk ātrie, pārāk lēnie… Bet tie paši draņķīgākie nav ne vieni ne otri.

Tā nu gadījās, ka iepriekšējo janvāri braucu tālu no Latvijas, savādā zemē ar palmām, ūdenskritumiem un pat „ziemā” siltu jūru. Ar Latvijai līdzīgu ceļu stāvokli, kustības blīvumu, bet pavisam citādiem satiksmes noteikumiem. Faktiski – bez noteikumiem mūsu izpratnē. Bez radariem – kādi tur radari, ja policistiem pat automobiļu nav, bez alkometriem – esot kādi 100 iepirkti gadā apmēram 2004., bet ātri izgaisuši, bez pagrieziena signālu rādīšanas, bez tehniskajām apskatēm…

Grūti bija pierast. Pirmajā vakarā pēc 100 kilometriem pa valsts vienīgo ātrgaitas šoseju (divas joslas katrā virzienā ar dziļu grāvi pa vidu) domāju, ka tumsā otru vajadzīgo simtu šādā eiropieša uztverē traku improvizāciju juceklī nobraukt nespēšu. Otrajā dienā mācījos taurēt, trešajā - apstāties tur, kur man vajag, nevis tur kur „drīkst”, forsēt milzu izmēra „guļošos policistus” (vienīgais ātruma ierobežošanas līdzeklis apdzīvotās vietās)... Ceturtajā – pārsteigts konstatēju, ka braucot smaidu, pat smejos un dungoju kādu bačatasmotīvu. Ar šamējiem, izrādās, var sadzīvot gluži labi.

Tad biju mājās. Un – man ir vēl grūtāk pierast. Pat pēc gada grūti. Nevis tāpēc, ka jau pirmajā vakarā ar lielu piepūli un nožēlu nācās atcerēties, ka pie sarkanas gaismas ir jāstāv pat tad, ja šķērsojošā iela ir tukša kā izslaucīta; nevis tāpēc, ka otrā rītā man skarbs policists atgādināja, ka 50 km/h ir dzelzs likums pat tur, kur tam nav nekāda loģiska pamatojuma. Nevis tāpēc. Ir, draugi, viena cita riebīga mūsu kustības (un arī pārējās sadzīves) iezīme, pie kuras es vairs nepieradīšu. Negribu pierast.

 Gaidu sievu pārpildītā patiltes stāvvietā pie „Dominas”. Neesmu apstājies gluži tā kā vajadzētu, bet esmu taču pie stūres un gatavs pavirzīties, tikko tas kādam būs vajadzīgs. Lasu par Kolumba pirmo Atlantijas ceļojumu, kurš atdūrās tieši pret augstāk minēto salu, un jūtos gluži labi. Tad – blakus taure. Skaļa, gara. Un ģīmis. Trakās dusmās saviebts mūlis no šausmu filmas. Atveru logu un saku – labdien! Drīz Valentīna diena! Nesaprot. Bļauj, ka siekalas šķīst.

Road rage”. Ceļa dusmas, niknums. Patoloģisks stāvoklis, kuru pirmo reizi fiksēja un šādi nosauca amerikāņi jau tālajā 1988. gadā. Toreiz kāds slimais uz šosejas nošāva cita auto pasažieri (netrāpīja šoferim...), jo uzskatīja, ka diezgan nevainīgs līdzās braucēja manevrs bijis aplams. Nu ik dienas redzu, kā šis vīruss plosās arī Latvijā. Un pierast negribu. Gribu tādu noskaņu kā Dominikānas Republikā, kur vidējā alga ir pieckārt zemāka, „bardaks” uz ceļiem pieckārt augstāks nekā Latvijā, bet 20 dienās ne reizi neredzēju nevienu viepli, nevienu izstieptu vidējo pirkstu. Un nevienu avāriju. Iespējams taču, ka tieši optimisms ir labāks drošības balsts nekā fotoradari?

Lai gan – viņi tur arī šo to citu māk daudz labāk nekā mēs. Bet par to citreiz.

Foto: Auto akadēmija

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Shiirs 28.janvāris 2014 19:29
7 4 Atbildēt

Gunaar Braun, ir cilveeki, taadi kaa juus, piemeeram, kuriem visur ir labaak, tikai ne Latvijaa. Varbuut pienaacis laiks pakot koferus un paarvaakties uz savu sapnu zemi, Soninkaanas Republiku, kur pluust piena upes un celji kaisiiti zelta miltiem.

Raacens 29.janvāris 2014 22:54
5 0 Atbildēt

Kaut kā jocīgi sanāk tāds gunārs apstājoties ne gluži kā vajadzētu visiem pasaka ejiet dir.t un ja kāds uztaurē un to pasaka viņam balsī momentā saskata nācijas problēmu.

Tā ir sanācis ka tādi gunāri biezā slānī sarodas pie mūsu bērnudārza. Nostājas izbrauktuvē kur mamucim ar atvasi tuvāk iet un gaida. It kā jau apbraukt to gunāru var, bet reizēm sanāk braukt atpakaļgaitā, reizēm vēl kā manevrēt, nav jau problēma, bet gunārs jau nesaprot, ka ar savu kretīnisko apstāšanos apdraud pārējos bērnus un vecākus kuriem jālavierē aiz šā, un vadītājus kuriem lieki jāriskē veicot šos manevrus. Man nav problēmu to pateikt, šādiem nācijas netikumu atklājējiem onlainā, tā kā gunār neapvainojies :)

Raacens 29.janvāris 2014 9:38
4 1 Atbildēt

Jā, "grūti ciemā bez ložmetēja". Ir braukšanas kultūras un nerakstīti likumi, bet vienu kopumā nepiedos nekur. Ti, poh..tisku attieksmi pret citiem satiksmes dalībniekiem. Nu nostājies biji gatavs pavirzīties, ko ta gaidi virzies. Kāds dienvidnieks pieļauju nebūtu neko teicis vienkārši tevi pastūmis no muguras, uz ko tu mācīts ārzenēs protams atbildētu "Atvainojiet neievēroju ka traucēju jums, jauku dienu.". Vai tomēr tvertu pēc stiprāka vārda un saskaņotā :).

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Nepilni 400 000 eiro - Ferrari jaunais modelis 12Cilindri (+ FOTO) 1

Itālijas superauto ražotājs Ferrari pieteicis jaunu modeli 12Cilindri, kas viņu piedāvājumā nomainīs 812 Superfast un būs pieejams kupejas un Spider modifikācijās. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 6

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Formentor: flagmaņa veiksmes stāsta jaunā lappuse (+ FOTO) 2

Jaunā CUPRA Formentor atklāšana 29. aprīlī Madridē bija nozīmīgs notikums, kas tika nosvinēts ar grandiozu prezentācijas pasākumu, uzsverot modeļa īpašo lomu zīmola darbībā. CUPRA Formentor ir uzņēmuma bestsellers un vispieprasītākais A-CUV modelis Eiropā – pagājušajā gadā visā pasaulē tika piegādāti vairāk nekā 120 000 vienību. Jaunais CUPRA Formentor ir izstrādāts, lai nostiprinātu un paplašinātu zīmola dominanci tirgū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti