Aptauja: iedzīvotāji par agresīvākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem uzskata autovadītājus un motociklistus 9

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Velocita | 27.aprīlis 2024 9:22

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka agresīvākie satiksmes dalībnieki ir autovadītāji, bet otrajā vietā ierindojas motociklisti, secināts apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma Balcia veiktajā iedzīvotāju aptaujā*

Balcia motoru produktu vadītājs Edgars Korzāns norāda, ka agresīva braukšana ne vien apdraud pašu autovadītāju un citus satiksmes dalībniekus, bet var arī palielināt automašīnas vai motocikla OCTA un KASKO cenu.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem absolūti lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar agresīvu braukšanu – 39 % norādīja, ka agresīvu braukšanu pieredzējuši galvenokārt no autovadītājiem, bet 8 % – no motociklistiem. Teju katrs desmitais agresiju piedzīvojis no  skrejriteņu vadītājiem, bet 5 % nācies sastapt dusmīgi noskaņotus velosipēdistus. Tikmēr 30 % norādīja, ka saskārušies ar agresīvu braukšanu no visiem iepriekšminētajiem transportlīdzekļu vadītājiem, un tikai 6 % atbildēja, ka ar šādu rīcību uz ceļa nav saskārušies.

Agresīviem braucējiem – dārgāka apdrošināšana

“Ātruma pārsniegšana, strauju un bīstamu manevru veikšana, distances neievērošana un cita veida agresīva braukšana, pirmkārt, ir apdraudējums gan pašam automašīnas vai motocikla vadītājam un viņa pasažieriem, gan citiem satiksmes dalībniekiem, taču jāatceras, ka šāds braukšanas stils var novest arī pie dārgākas apdrošināšanas polises. Agresīva uzvedība uz ceļa ļoti bieži rezultējas ar negadījumiem, un jo vairāk negadījumu vadītājs izraisa, jo zemāka viņa transportlīdzekļa Bonus-Malus klase un līdz ar to – dārgāka apdrošināšana,” stāsta Balcia motoru produktu vadītājs Edgars Korzāns.

Viņš atgādina, ka tas attiecas ne tikai uz automašīnām, bet arī citiem transportlīdzekļiem, tostarp motocikliem, kuru vadītāji nereti brauc īpaši agresīvi un iekļūst patiešām smagos negadījumos: “Līdz ar pavasara iestāšanos diemžēl arvien biežāk gan ielās, gan sociālajos tīklos publicētos video redzam, cik pārgalvīgi mēdz braukt motociklisti, ievērojami pārsniedzot atļauto ātrumu un bīstami manevrējot starp citiem transportlīdzekļiem. Gribu atgādināt, ka šādiem braucējiem ir daudz lielāka iespējamība nākamajā sezonā šķirties no augstākas summas par OCTA vai KASKO polisi, nemaz nerunājot par apdraudējumu citiem satiksmes dalībniekiem.”

Par agresīvākajiem uzskata autovadītājus

44 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka autovadītāji ir agresīvākie braucēji  no visiem satiksmes dalībniekiem, bet 22 % uzskata, ka agresīvākie ir motociklisti. Vēl 18 % iedzīvotāju par agresīvākajiem uzskata skrejriteņu vadītājus, bet 8 % – velosipēdistus.

Aptaujas dati atklāj interesantas uzskatu atšķirības pēc dzimuma un vecuma – piemēram, vīriešiem biežāk šķiet, ka agresīvākie ir autovadītāji (48 %), bet sievietes biežāk satrauc skrejriteņu vadītāji (22 %), kurus viņas ierindo otrajā vietā pēc autovadītājiem. Savukārt jaunāki cilvēki vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem izteikti par agresīvākajiem uzskata autovadītājus (59 %), bet cilvēki vecumā virs 60 gadiem pirmajā vietā pēc agresivitātes satiksmē ierindotu motociklistus (42 %).

* Aptauju veica apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia 2024. gada marta beigās, aptaujājot 500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 gadiem.

 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
darklight 27.aprīlis 2024 12:24
18 2 Atbildēt

Vai nav neērti vispār kaut ko tik idiotisku un bezjēdzīgu publicēt? Kas tā vispār par aptauju!? Kurā vietā ir astronauti un ziemeļbriežu pajūgu vadītāji?

Tatjana 28.aprīlis 2024 11:47
14 1 Atbildēt

Un to saka tieši tie iedzīvotāji kas brauc lēnāk nekā vajag, tādējādi provocējot tos vadītājus kas brauc kā vajag

uupis 28.aprīlis 2024 8:44
6 0 Atbildēt

Nu tev gan ir zems IQ! 

Ja aptauju veic apdrosinātājs, tad tam ir tikai viens iemesls - celt cenas! Aptauja ir pamatojums cenu paaugstināšanai riska grupai! 

Ir vēl otrs, pastarpināts iemesls - tikt klāt VP datubāzei un samazināt Bonus-Malus tiem šoferiem, kuri saņem administratīvos sodus, bet tas ir maz ticams, lai gan apdrošinātājiem tāda vēlme ir diezgan liela!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi džigiti ar ZILiem nesadala ceļu; liktenis žēlo (+ VIDEO) 1

Divi kirgīzu džigiti ar padomjlaiku ZIL kraviniekiem nesadala ceļu un viens no kraviniekiem ietriecas brauktuves atdalošajās barjerās. No šī ZIL priekšpuses maz kas paliek pāri, taču trieciens šoferi izmet uz ielas un viņš paliek šķietami neskarts. Lasīt vairāk

 

80 500 eiro - elektriskais Cadillac jau Eiropā (+ FOTO) 7

Pilnībā elektriskais Cadillac Lyriq sper pirmos soļus Eiropā. Automašīna jau pieejama dažos tirgos, tostarp Vācijā, kur tās cena būs vismaz 80 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 12

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti