Turpinām riskēt - nedēļas laikā uz Latvijas ceļiem fiksēti 265 transportlīdzekļi ar neatbilstošu protektoru dziļumu 35

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts policija | 24.janvāris 2017 15:49

No šā gada 16. līdz 22.janvārim Valsts policija visā Latvijas teritorijā rīkoja reidu, lai pastiprināti pievērstu uzmanību transportlīdzekļu riepu protektoru dziļumam.

Reidu laikā visā Latvijā kopumā pārbaudīti aptuveni 9000 transportlīdzekļu, no kuriem 265 pārvietojās ar ziemas laikam neatbilstošu riepu protektoru dziļumu – mazāku par četriem milimetriem. Atsevišķos gadījumos transportlīdzekļiem tika konstatētas pat vasaras riepas.

Diemžēl atsevišķos gadījumos autovadītājiem, kas izdarījuši šos pārkāpumus, ir nievājoša attieksme. Reidu laikā Valsts policijas darbinieki sastapās ar dažāda veida autovadītāju atrunām. Dažkārt autovadītāju redzējums uz to, ko policija dara, ir krietni nihilistiska. Atsevišķi autovadītāji uzskata, ka ņemot vērā, kādas ziemas ir Latvijā, šiem riepu protektora dziļumiem nozīmes neesot.

Policijā secināts, ka daudzi autovadītāji paļaujas uz savām spējām savaldīt transportlīdzekli, taču pieredze diemžēl bieži liecina par pretējo. Kāds autovadītājs bija neizpratnē par to, kādēļ saņēmis administratīvā pārkāpuma protokolu, pārvietojoties ar riepām, kurām konstatēts trīs milimetru protektoru dziļums. Vadītājs policistiem oponēja, ka viņam taču ir džips un tādēļ nekas slikts nevarot notikt, jo transportlīdzeklis uz ceļa turas stabili.

Apkopojot reida rezultātus par pagājušo nedēļu, jāsecina, ka lielākais pārkāpēju skaits fiksēts tieši brīvdienās lauku reģionos uz mazākas nozīmes ceļiem. Tāpat arī liela daļa pārkāpumu fiksēti Pierīgā. Jāņem vērā, ka ziemā uz dažādu kategoriju ceļiem ir atšķirīgas uzturēšanas prasības un uz mazāk svarīgas nozīmes ceļiem var krāties sniega sega. Šādos apstākļos jo īpaši svarīgi ir parūpēties par laika apstākļiem atbilstošām riepām. Likumsargi konstatēja arī atsevišķus gadījumus, kad autovadītāji ceļu satiksmē piedalījās ar vasaras riepām.

Tāpat jāpiemin kādu autovadītāju, kurš, vadot transportlīdzekli, ar neatbilstošu riepu protektora dziļumu, mēģināja policistam piedāvāja 15 eiro kukuli, lai viņam netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Par šo faktu pret vadītāju uzsākts arī kriminālprocess.

Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis uzsver: „Situācijās, kur transportlīdzekļiem tika fiksēts neatbilstošs riepu protektora dziļums, šie autovadītāji apdraudēja ne tikai sevi, bet arī līdzcilvēkus. Šāda situācija nav pieņemama! Fiksēto pārkāpēju skaits vēlreiz ir apliecinājums tam, ka lielā mērā šo atbildību par lielo negadījumu skaitu un to sekām ir jāuzņemas arī pašiem autovadītājiem. Autovadītājiem jāsaprot, ka automašīnu uz ceļa notur tikai četras mašīnas komponentes - tās ir riepas. Kontakta laukums ar ceļu ir tieši atkarīgs no protektora dziļuma un pat tad tas ir tikai plaukstas platumā.”

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss nosaka, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram ir nepietiekams normatīvajos aktos noteiktais riepu protektora dziļums vai ir riepu bojājumi, kas apdraud satiksmes drošību – izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecpadsmit līdz piecdesmit pieciem eiro, personai, kas atbildīga par transportlīdzekļa ekspluatāciju, — no piecdesmit pieciem līdz simt četrdesmit eiro, bet juridiskajai personai — no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro.

Valsts policija aicina ikvienu satiksmes dalībnieku būt atbildīgam un domāt par savu un līdzcilvēku drošību ceļu satiksmē. Lai arī reids ir noslēdzies, Valsts policija arī turpmāk turpinās aktīvi uzraudzīt ceļu satiksmi.

 
35 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kasinsh79 24.janvāris 2017 16:47
39 5 Atbildēt

Esmu līdzīgu ekspresreidu atbalstītājs!

Būtu jāizskauž tā trulā visatļautība un likuma ignorance.

Negribu pat dzirdēt argumentu par dārgām riepām, pats jaunībā esmu riepas pircis kredītā, bet jaunas. Un nekad uz to neesmu taupījis. Tā drīzāk ir attieksmes vaina, ja reiz daļa braucēju apgalvo, "man taču ir džips". Skuju, stājas tāds "džips" vēl sūnaināk par citiem auto, riepām tātad jābūt vislabākajām iespējamajām! Nav naudas -> džipa vietā pēr kaut Dacia, bet nekad nepēr auto, ko nevari atļauties uzturēt! Mudaku bars, kāpēc citiem riskēt ar tādiem uz ceļa?...

anonimikis 24.janvāris 2017 17:25
29 2 Atbildēt

Tu jau pat rakstīt nemāki, ko tu vēl vari pierādīt.

Opis 24.janvāris 2017 20:26
8 2 Atbildēt

Kāds var paskaidrot šo teikumu? Jo dziļāks protektors, jo lielāks kontakta virsmas laukums? :D

Kontakta laukums ar ceļu ir tieši atkarīgs no protektora dziļuma un pat tad tas ir tikai plaukstas platumā

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti