CSDD pēc uzbrukumiem fotoradariem sola stingrāku apsardzi 17

 

Policija Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 16.novembris 2017 10:48

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzstādot fotoradarus, ņēma vērā iespējamos vandaļu uzbrukumus, taču turpmāk direkcija sola mērierīcēm modernāku un stingrāku apsardzi.

CSDD pārstāvis Jānis Aizpors aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvija šajā ziņā nav unikāla. Vēl pirms stacionāro mērierīču uzstādīšanas direkcija pētījusi ārvalstu pieredzi un secinājusi, ka uzbrukumi fotoradariem notikuši arī tādās ekonomiski attīstītās valstīs kā Francija un Vācija.

Pamatojoties uz ārvalstu pieredzi, fotoradariem ir nodrošināta apsardze, taču regulārā radaru demolēšana rāda, ka apsardzes līmeni nepieciešams uzlabot.

Aizpors atgādināja, ka CSDD nesen izsludinājusi iepirkumu uz pieciem gadiem par jaunu, modernu, inovatīvu apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu stacionārajiem fotoradariem. Paredzēts, ka uzvarētājam būs jānodrošina objektu tehniskā apsardze un operatīva ierašanās apdraudējuma gadījumā. CSDD pārstāvis arī neatklāja, kādas tehnoloģijas tiks izmantotas pēc jaunā iepirkuma noslēgšanas. Tomēr viena no galvenajām prasībām, ka apsardzei jānodrošina operatīva saziņa ar apsardzes uzņēmumu, ja objekta tuvumā tiks manītas aizdomīgas darbības.

"Aizsākot fotoradaru projektu, mēs jau tobrīd pieļāvām, ka notiks uzbrukumi mērierīcēm. Arī savulaik privātā komersanta pārvaldītie radari cieta no vandaļu uzbrukumiem. Līdz šim CSDD arī nebija saņēmis kādus draudus vai tamlīdzīgas indikācijas par fotoradaru bojāšanām. CSDD pēta citu valstu pieredzi un domā kā jaunākās tehnoloģijas izmantot, lai nepieļautu uzbrukumus mērierīcēm.

"Dzīve ievieš savas korekcijas. Varu minēt piemēru ar dzīvokļa apzagšanu, proti, ja zaglis dzīvoklī iekļūst uzlaužot durvis, tad preventīviem nolūkiem tiek uzlikta koda atslēga namdurvīm un visbeidzot pieslēgta apsardze. Ļoti ceram, ka tuvākā laikā saņemsim ziņas arī no Kriminālpolicijas, ka vandaļi ir atklāti, jo uzskatām, ka šādi tiek pastrādāts nopietns noziegums," uzsvēra Aizpors.

Lai arī šogad piecos no sešiem gadījumiem uzbrukuma rokraksts ir vienāds, proti, pie radara konstrukcijas aizdedzinātas saliktas riepas, Aizpors uzsvēra, ka pašreizējā konstrukcija ir pietiekami augsta un to nav nepieciešams pacelt.

CSDD pārstāvis gan pauda izbrīnu kāpēc šoferi nav pamanījuši vandāļu rosīšanos, jo visas dedzināšanas notikušas uz lielajām šosejām, kur arī naktīs ir pietiekami intensīva satiksme. Ņemot vērā minēto CSDD aicina autovadītājus būt vērīgākiem un par aizdomīgām darbībām nekavējoties ziņot policijai.

Viens fotoradars valstij izmaksājis vairākus desmitus tūkstošus eiro un valsts īpašuma bojāšana ir ļoti nopietns noziegums, piebilda Aizpors.

Jau ziņots, ka šonedēļ nezināmi ļaundari aizdedzinājuši divus stacionāros fotoradarus pie Rīgas apvedceļa. Zem mērierīcēm bija aizdedzinātas riepas. Kopumā šogad kopš aprīļa no noziedznieku rokas cietušas jau sešas stacionārās mērierīces. Piecos gadījumos ļaundari bija aizdedzinājuši riepas.

Policija arī pārbaudīs iespējamo saistību ar pārējiem šogad notikušajiem fotoradaru bojāšanas gadījumiem.

Uz Latvijas ceļiem kopumā darbojas 55 stacionārie fotoradari. Savukārt 2018.gadā uz ceļiem parādīsies vēl 40. Ar šo mērierīču uzstādīšanu nodarbojas CSDD. Pirmie stacionārie fotoradari tika izvietoti 2015.gada februārī. Visi stacionārie fotoradari ir apdrošināti.

Drīzumā uz Latvijas ceļiem parādīsies arī Valsts policijas pārvietojamie fotoradari, kuru darbību uzraudzīs speciāls tuvumā esošs policijas darbinieks.

 
Visi komentāri
 
Vernons 16.novembris 2017 11:05
12 29 Atbildēt

www.google.lv/maps/@57.2816...2!8i6656?dcr=0

Priekuļu novadā, Smiltenes virzienā kreisā pusē, pirms Bērzkroga beigām ir uzstādīts foto radars. Un nedod Dievs kāds sācis paātrināties, sods neizbēgams! Bizness un tikai.

650 16.novembris 2017 12:24
15 9 Atbildēt

Sena populāra Slaucamvieta.Tiem kretīniem taču ir iemesls- (pirms 20 gadiem izdemolētais) benzīntanks.Zin kā, dzīva satiksme,daudz gājēju, un te tak vel 24/7 griežās iekšā/ārā uttt. Itin sevišķi Kārtība tur ir jānodrošina pusnaktī, kad uz tālāk redzamā kalna stāv alkatīgu kretīnu ekipāža un čeko- vai tik kāds nav to "apdz.vietas" limitu pārkāpis, no kalna ripodams.

Protams,joprojām nav izkastrēti arī tie kretīni, kuri tur pirms 25g nemācēja satrāpīt kopā "jauno" un "veco" šosejas daļu- kā rezultātā atstāja debiilu izliekumu nepārredzamā reljefa vietā.Bet tas taču neattiecas uz jauno Fotoradaru.

ps- mīnusu licējiem deretu pierakstīties rindā uz dibennolaizīšanu augstākstāvošajiem kundziņiem- par jauko iespēju pie katra apmiizta staba par kko Maksāt.Maksās visi un par visu, pag pag, tas tik vel sākums.

Vernons 16.novembris 2017 13:20
0 7 Atbildēt

Vieta pati par sevi pateicīga ierokot Vidzemes šoseju dziļāk un ceļu uz Cēsīm atstājot pa augšu.

ak 16.novembris 2017 20:13
4 0 Atbildēt

Es te piekrītu, labi teikts

Kaspars 16.novembris 2017 22:51
3 0 Atbildēt

Tas pats variants ir ozolniekos izbraucot virzienā uz rīgu

msh 18.novembris 2017 11:08
0 0 Atbildēt

Nu un kāpēc lai kādam būtu jāpaātrinās pirms zīmes "apdzīvotas vietas beigas"? Es personīgi nesaprotu par ko šitie āksti, kuri tā dara, domā - nu es pats tā jaunieša gados arī mēdzu darīt, līdz viena bildīte izārstēja , un tagad pamatā braucu tā, kā jābrauc - uz 50-55 cauri apdzīvotai vietai, un, pabraucot garām zīmei, pedālis tiek iestadīts grīdā. Regulāri braucot pa šoseju maršrutā, kura vidū atrodas apdzīvota vieta, var regulāri par visādiem wannabeskrējējiem ierēkt - cits pēdējos 200 metrus sāk man pie pakaļas dīdīties, cits mēģina apdzīt un aplaužas, cits arī apdzen - pirmie divi varianti parasti noskatās kā es strauji attālinos. Lai vai kā, ir ļoti loģiski ja tādās vietās liek fočētājus, gan stacionāros, gan pārvietojamos, jo ja ir muļķi, tie ir jāslauc.

atrabotka 19.novembris 2017 20:45
0 0 Atbildēt

Bet Vernons, kapēc tu skaties tikai vienpusēji? Varbūt radars ir lai sodītu tos, kas brauc pretējā virzienā un "aizmirst", ka ir iebraukuši apdzīvotā vietā! Pagātnē tur ir notikušas daudzas ļoti smagas avārijas! Fūres dažreiz tur brauc cauri vispār neatmetoties no Smiltenes puses! Tev ar autobusu braucot gabals nenokritīs, ja sāksi paātrināties 20 metrus tālāk!

iJuris 16.novembris 2017 11:11
15 13 Atbildēt

Tie divi radari uz Jelgavas šosejas bija pilnīgi lieki. Tur nav nekāda bīstamā vieta, gari bremzēšanas un ieskriešanās posmi, tur pat nav krustojuma, kā mums uz A tipa ceļiem pienemts.

jucis 16.novembris 2017 14:01
3 0 Atbildēt

runa ir par radariem pie Rigas apvedcela?

iJuris 16.novembris 2017 21:11
0 0 Atbildēt

Jā pie viadukta. Tur parasti tie kuri no Jaunolaines brauc naski uz 120 km/h nomet uz 80, zin, lai nenobildē

msh 18.novembris 2017 11:16
0 0 Atbildēt

Tātad vairāk tādu tur vajag, lai tiem, kam netīra sirdsapziņa, brauciens būtu interesantāks

rudens68 16.novembris 2017 17:47
0 0 Atbildēt

Jelgava --Rīga

Radars kurš pie Branku Ozolnieku krustojuma ir bezmaz vai vienīgais gadījums kur viņš patiesi nepieciešams .

Par radaru Ozolniekos . Pie ši satiksmes regulējuma varēja būt citur .

Bet cik noprotu Ozolniekos būs aplis un 2 luksofori .

Bils 16.novembris 2017 11:20
5 0 Atbildēt

Vai apsardzes izdevumi nepārsniedz FR apdrošināšanas izmaksas?

anonimikis 16.novembris 2017 12:02
6 0 Atbildēt

Pāris mīnas vajag ierakt un tikai.

imzz 16.novembris 2017 18:42
11 0 Atbildēt

Varbūt katru radaru aprīkos ar suni un suņa būdu.

ivars 16.novembris 2017 22:15
3 1 Atbildēt

ievērojāt...neviens.....nevins nebija neko ziņojis ......ierēdnīši padomājat.....

Pļurkt 17.novembris 2017 10:20
0 0 Atbildēt

Kādi menti-kasieri bija, tādi šie ir vēl joprojām!

Kupraino tikai kaps iztaisnos.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 8

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti