Eksperti: Gadā Latvija viltotu riepu un akumulatoru dēļ zaudē 12 miljonus eiro ieņēmumu 9

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.februāris 2018 10:21

Gadā Latvija viltotu riepu un akumulatoru dēļ zaudē 12 miljonus eiro ieņēmumu, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja pētījums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskajām izmaksām riepu un bateriju ražošanas nozarē.

Pēc ekspertu aplēsēm, ik gadu Latvija viltoto riepu dēļ zaudē 11 miljonus eiro ieņēmumu, kas veido 17,8% no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī. Savukārt akumulatoru nozarē tiek zaudēts viens miljons eiro, kas veido 4,6% apgrozījuma.

Iepriekš minētās produktu kategorijas nav plaši pazīstamas patērētājiem, lai izvairītos no neapzinātas viltojumu iegādes, atzīmē birojs.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Lietuvā ir vislielākie zaudējumi riepu ražošanas nozarē - 19,2% jeb 15 miljoni eiro no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunijā - 9% jeb 4 miljoni eiro. Akumulatoru ražošanas nozarē Lietuva ik gadu zaudē vienu miljonu eiro no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunija - 2,3%.

Pētījumā aprēķināts, ka ES valstīs kopumā viltotu riepu tirgošana šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem tiek radīti zaudējumi 2,2 miljardu eiro apmērā un 180 miljoni eiro katru gadu tiek zaudēti viltotu akumulatoru dēļ, kas atbilst attiecīgi 7,5% un 1,8% no nozaru pārdošanas apjomiem.

Viltojumu radītie zaudējumi riepu un akumulatoru nozarēs kopumā veido 8400 zaudētas darbavietas, jo legālo izstrādājumu ražotāji spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem.

 
Visi komentāri
 
650 22.februāris 2018 12:14
35 1 Atbildēt

Nu kā var šitādu idiotismu uzmurgot...Ko nozīmē "Latvija zaudē"? Kas ir "viltota riepa"? Kādreiz kaut reizi mūžā kāds tādu ir nopircis? Kas tās tirgo? Kas izgatavo un kur? Vai LV un EU ir kādi dienesti (droši vien ka IR !) , kuriem būtu jāveic "viltojumu uzraudzība"? Kāda ir ši raksta "moorāle" un kas konkrēti ir jādara iAuto lasitājiem šajā sakarā ???

anonimikis 22.februāris 2018 12:22
4 1 Atbildēt

Tie daži riepu dūrēji cīnās pret viltotu riepu izmantošanu.

eseris 22.februāris 2018 14:57
6 0 Atbildēt

tikko nopirku jaunu akumulatoru un nu jāsāk domāt - viltots vai nav ?!?!? Kur tas es to varu pārbaudīt. Sākt stresot vai nē?!

650 22.februāris 2018 15:04
15 2 Atbildēt

Jā ,vo, aizbrauc atpakaļ un saki ka Tu tagd gribi Pārbaudīt, lai dod tev visus papīrus un sertifikātus.Oriģinālus.Saki iAuto tevi atsūtīja, jo tur tas un tas ir rakstīts uutt..Paskatisimies, ko viņi tev pateiks ;P

Nelabojams 22.februāris 2018 16:08
14 1 Atbildēt

Daži varbūt nenopelna 11 miljonus (kas nav tas pats, kas zaudē), bet daudzi iz tiem 11 miljoniem ietaupa. Cits jautājums ir, cik pamatoti no kvalitātes viedokļa.

Kanibaals 22.februāris 2018 18:24
2 1 Atbildēt

Toties ietaupīto nodzer. Win-win

650 22.februāris 2018 18:47
6 0 Atbildēt

Dodiet ludzu "izklāstu"- kas īsti ir viltota riepa.Kā atpazīt? Kura konkrēti "marka" ir par pamatu šadam rakstam? Varbūt tas ir vnk iebiedēšana? Tad kurš īsti melo? Varbūt jauna GY riepa ir ok oem, bet lietota un citam lietotājam ar 5mm pārdota, tā automātā kļūst par viltojumu? Pilna pasaule ar meid in CN riepām.Katru gadu uzrodas simts un nezcik Jaunu nosaukumu/ražotāju.Un visas esot gana labas- lētas, mīkstas,smaržīgas un EU marķējumam atbilstošas un lietotājam draudzīgas.Gluži tāpat kā ar akumulātoriem un cigaretēm.Pilni veikali ar to visu un pilnas Oficiālas e-tirdzniecības vietas un vietnes.Vai tur kāds kontrolē kko? Ko darīt labticīgajam pircējam? Iztērēt Savu naudu un pēc tam vēl uz sava rēķina visu ieplānoto sezonu tos gumijasgabalus nelikt virsū uz sava auto un izveikt kādu x-pertīzi,ana-līzi vai ko vēl ??

??? 22.februāris 2018 19:36
7 0 Atbildēt

Cik riepas un akumulatorus gadā SARAŽO LV?

Kas vilto LV RAŽOTĀS riepas un akumulatorus?

Vai varbūt tomēr raksts ir par dažu spekulantu neiegūto peļņu?

Dace 22.februāris 2018 20:14
1 4 Atbildēt

Viltotas ziemas riepas mēdz būt.Personīgi man pārdevējs ir teicis,kuras nepirkt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti