Ar pirmajām saulainajām dienām, satiksmē atgriežas motobraucēji 6

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 8.marts 2024 15:56

Pavasaris tuvojas un satiksmē aizvien vairāk atgriežas motociklisti. Lai sezonas sākums būtu veiksmīgs un tāds arī būtu sezonas turpinājums, pēc garās ziemas ir jāatjauno braukšanas iemaņas un ir jāatgādina dažas svarīgas lietas.

Vēl joprojām laiks nav diez ko silts un naktis ir aukstas, un ir jāņem vērā, ka lielākai daļai motocikla riepu, darba temperatūra sākas no +10 grādiem. Pie zemākām temperatūrām tās ir cietas un nenodrošina pietiekamu saķeri. Turklāt pēc ziemas, brauktuves ir netīras, smilšainas un vietām dubļainas. Arī ceļi vietām nav paši labākie – tradicionālās bedres un nelīdzenumi. Šādos apstākļos ir jāievēro īpaša piesardzība.

Bet ja tomēr ir izlemts doties baudīt agro pavasari motocikla mugurā, tad arī pats motocikls ir jāpārbauda un jāsakopj jaunajai sezonai. Jānomaina eļļa dzinējā, ja tas nav jau izdarīts rudenī, jāsaeļļo viss, kas ir eļļojams – troses, ķēdes, sviras utt., jāpārbauda motocikla elektrosistēma – vai viss darbojas, vai nav kāda kļūme radusies, vai akumulators ir vēl pietiekami ietilpīgs un spēcīgs. Tāpat jāpārbauda spiediens riepās.

Ne tikai motocikls ir jāpārbauda, bet arī motociklista ekipējums – vai nav kāds bojājums ķiverei, vai kādai citai ekipējuma daļai. Dabīgās ādas jakas un zābaki būtu jāapstrādā ar speciāliem līdzekļiem to ūdensnoturības un elastības atjaunošanai, kā arī tekstila jakas jāapstrādā ar speciālajiem līdzekļiem ūdensnecaurlaidības nodrošināšanai. Jāpārbauda vai nav bojāti aizsargelementi un nepieciešamības gadījumā tie ir jānomaina. Ķiveres iekšpuse nepieciešamības gadījumā jāizņem un jāizmazgā.  

Dodoties pirmajos izbraucienos, būtu jāatrod kāds tukšs laukums vai vientuļš ceļa posms bez satiksmes un jāatjauno iemaņas bremzēšanā un manevrēšanā – jāsajūt motocikls no jauna. Ja ir iespēja, vajadzētu apmeklēt arī speciāli organizētos pasākumus motociklistu iemaņu atjaunošanai sezonas sākumā.

Ne tikai paši motociklisti iespējams ir ko piemirsuši, bet arī citi satiksmes dalībnieki noteikti ir atraduši no motociklistu klātbūtnes satiksmē, tāpēc ar to arī ir jārēķinās - motociklistu satiksmē pamanīt ir grūtāk, it īpaši ja tas strauji manevrē. Tāpēc sezonas sākumā īpaši ir jāpievērš uzmanība tam, vai citi satiksmes dalībnieki ir pamanījuši satiksmē atgriezušos motociklistus.

Motociklistam ir jācenšas satiksmē ieņemt tāda pozīcija, lai citiem motocikls būtu pēc iespējas labāk pamanāms. Šajā bedrainajā sezonas sākumā, cenšamies nebraukt aiz automobiļa pa vidu, bet turēties aiz automobiļa riteņu trajektorijas – automobiļi bieži bedres palaiž starp riteņiem. Jāizvairās no citu transportlīdzekļu apdzīšanas vai apsteigšanas vietās, kur tie bieži pārkārtojas vai maina kustības virzienu – krustojumos, pie iebrauktuvēm, tiltu un estakāžu nobrauktuvju tuvumā.

Ja ir plāns iegādāties jaunu spēkratu un pieredze motobraukšanā ir tikko iegūtas vadītāja apliecības svaigumā, nevajag pārspīlēt ar motocikla jaudas un dzinēja izmēriem. Pirmās divas sezonas labāk ir pārvietoties ar mazākas kubatūras motocikliem, nepārsniedzot 50-60Zs robežas, lai var labāk apgūt motociklista domāšanas un iemaņu apvienojumu. Turklāt, tas ļaus arī drošāk justies pie spēkrata stūres.

Izvēloties maršrutus pa kuriem braukt, atceramies, ka braukt varam pa ceļiem – mežu zemsedzi nedrīkst postīt. Pierīgā ir iekārtotas speciālas trases tiem, kuri grib baudīt bezceļa priekus.

Braucam droši, domājot par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību. Lietojam atbilstošu drošības ekipējumu. Rīkojamies tā, lai rudens sezonā nebūtu jādziedē rētas, bet varētu kavēties atmiņās par lieliski un droši aizvadīto motosezonu.

Raugoties no statistikas viedokļa, šis gads ir sācies necerēti mierīgi un sen nav bijis tik maz traģisku ceļu satiksmes negadījumu. Jācer, ka arī sākoties siltākam laikam un satiksmē atgriežoties divratu transportlīdzekļiem, šādas tendences saglabāsies un šī sezona būs ar pēc iespējas mazāk traģiskiem negadījumiem.

 

 

 

 

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 8.marts 2024 19:25
10 5 Atbildēt

Galvenais lai dīvānāpirdēji atceras, ka viņiem ir jāskatās kas notiek vismaz priekšā!!

uupis 11.marts 2024 12:18
8 0 Atbildēt

Jap - autovadītājiem jāpamostas no ziemas miega!

sikiminona 11.marts 2024 19:21
8 1 Atbildēt

Mudaki ir/bija tavi vecāki kucesbērnēn. Brīnums, ka vispār izkriti no tās palaistuves dzemdes.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 5

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti