Latviešiem spraiga cīņa un vētras plosīšanās Pasaules čempionātā 6h endurancē! 3

 
Nils Slakteris | 3.jūlijs 2023 15:22

Šī nedēļas nogale no 30.jūnijam līdz 2.jūlijam Augustovas pilsētas iedzīvotājus un viesus iepriecināja ar vērienīgām pasaules līmeņa sacensībām - Pasaules čempionātu 6h izturības braucienā jeb Endurancē. Neko ezera akvatorijā pulcējās labākās Formula 4 klases ātrumlaivu komandas no visas pasaules un starp tām, arī mūsu Latvijas ''Riga Powerboat Team'' komanda.

Latvijas vārdu šajās sacensībās pārstāvēja divi augstas klases piloti - latvietis Nils Slakteris un igaunis Stefans Ārands. Šis lieliskais pilotu duets jau sevi pierādīja 2022.gada Pasaules čempionāta 6h izturības braucienā, kļūstot par 6h izturības brauciena posma čempioniem. 

Šīs prestižās sacensības komandām ir īsts izaicinājums, jo sacensību specifika paredz intensīvu braukšanu 6h, kuru laikā ir atļauta degvielas uzpilde, ātrumlaivu pilotu nomaiņa ik pēc 2h kā arī nepieciešamības gadījumā veikt tehniskos labojumus. Tik internsīvos sacensību apstākļos tiek izaicināti tehniskie resursi, ātrumlaivu pilotu meistarība, komandas tehniķu profesionalitāte kā arī kopējais komandas darbs. Nenoliedzami, tikai spēcīgākās komandas ir gana drosmīgas, lai pieteiktu savu dalību šāda veida sacensībās.

1.jūlija rītā, kas bija Pasaules čempionāta 6h izturības brauciena 3.posms, uz startu devās 10 ātrākās Pasaules klases komandas, tostarp arī mūsu Riga Powerboat team, un pie stūres vadības kā pirmais pilots devās Stefans Arands. Noplīvot zaļajam karogam, Stefans Arands izrāvās otrajā pozīcijā uzreiz pēc Pasaules titulētās Wibergu ģimenes komandas no Zviedrijas. Pēc nobrauktām aptuveni 38 minūtēm Hilmers Wibergs, kurš brauca 1.pozīcijā neizturēja spriedzi un viņa vadītā ātrumlaiva ietriecās ūdenī,tādejādi samazinot ātrumu. Situāciju lieliski izmantoja Latvijas komandas pārstāvis un apdzenot zviedrus, ieņēma 1.pozīciju. Uzreiz pēc Aranda vadītās ātrumlaivas sekoja Francijas komanda ''Team boat 99'', kurai vienu brīdi arī izdevās apdzīt Riga Powerboat team, tomēr jau pēc pāris apļiem mūsējiem izdevās atkal ierindoties 1.pozīcijā. 

Pēc sacensībās pavadītas 1h tika pacelts dzeltenais karogs bojātas bojas dēļ. Pēc dzeltenā karoga nolaišanas sākās sacensību intensīvākā daļa, kurā ātrumlaivu komandām ir jādodas pit stop zonā veikt pilotu nomaiņu kā arī degvielas uzpildi. Šis ir ļoti saspringts process, kura laikā iespējams pieļaut vairākas kļūdas, par kurām tiek piešķirti soda apļi. Latvijas komanda šajā situācijā saņēma soda apļus, kuri uzreiz atņēma izcīnīto 1.vietu.

Sacensību laikā tika veiktas 4 pilotu maiņas un vairākas degvielas uzpildes. Mainoties laikapstākļiem kā arī situācijām trasē, vairākas ātrumlaivas bija spiestas doties uz tehnisko parku veikt nepieciešamos ātrumlaivas remontdarbus, tostarp arī Riga Powerboat team, kura sacensību laikā atklāja bojājumus labākajā dzenskrūvē. Sīvā cīņā apdzenot un mainoties pozīcijām, Pasaules čempionāta 6h izturības brauciena 3.posmā Riga Powerboat team finišēja 6.vietā ar nobrauktiem 252 apļiem.
Otrā diena, 2.jūlijs Augustovas pilsētā iesākās ar spēcīgu vēju, kas Neko ezera ūdenstilpni padarīja bīstamu sacensību dalībniekiem. Jau pirms sacensību starta tika konstatēti bojājumi ceļamkrānā, kas paredzēts Formula 4 ātrumlaivu ievietošanai un izņemšanai no ūdenstilpnes. Sacensības tika pārceltas par aptuveni 1h. 

Pie Riga Powerboat team ātrumlaivas vadības sēdās latvietis Nils Slakteris. Veicot vairākas apdzīšanas un mainoties pozīcijām, pēc aptuveni 1h sacensībās pavadītā laika, komandas tehniskie speciālisti konstatēja bojājumus, kuri liedz saglabāt nepieciešamo jaudu un tika pieņemts lēmums veikt tehniskos labojumus. Šāds lēmums stratēģiski ir pareizs, jo novēršot bojājumus, ir iespēja atgriesties sacensību trasē, tomēr tas atņem arī nepieciešamo apļu skaitu un tādejādi ietekmē rezultātu.
Neilgi pēc atgriešanās trasē un tehnisko uzlabojumu veikšanas, pie F4 vadības devās igaunis Stefans Arands. Diemžēl sacensībām nebija lemts turpināties, jo pēkšņi Neko ezera akvatorijā sākās vētra, kas radīja ārkārtīgi bīstamus apstākļus sportistiem un sacensību atbalstītājiem. Tika pieņemts operatīvs lēmums sacensības pārtraukt.

Pēc vairākām stundām laikapstākļi uzlabojās un Pasaules čempionāta sacensību organizatori pieņēma lēmumu atsākt sacensības. 6h izturības brauciens noslēdzās ar trasē pavadītiem aptuveni 70% un Latvijas komanda Riga Powerboat team ar nobrauktiem 133 apļiem ieņēma 7.vietu.

Kopvērtējumā par četriem Pasaules čempionāta 6h izturības braucienu posmiem, Riga Powerboat team ieņem 5 vietu!

 
Visi komentāri
 
WALA 3.jūlijs 2023 17:43
0 0 Atbildēt

Endurance == izturība!

Imants Parāšnieks 4.jūlijs 2023 14:10
0 0 Atbildēt

Kremļa bots

WALA 19.jūlijs 2023 8:13
0 0 Atbildēt

Malacis ka apzinies kas esi ! Ņemsim vērā!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 8

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti