CSDD: Pie automašīnas stūres piesardzība ir svarīgāka par pieredzi 49

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 24.decembris 2017 9:30

Pie automašīnas stūres piesardzība ir svarīgāka par pieredzi, secināts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informatīvi izglītojošās kampaņas par gājēju drošību pilsētā "Redzi-paredzi!" laikā, aģentūrai LETA norādīja CSDD pārstāvji.

Kampaņas laikā CSDD apkopoja pieredzējušu autovadītāju atziņas par galvenajām riska situācijām pilsētas vidē.
Piemēram, pamanot gājēju pāreju, bērnus, vecāka gada gājuma vai iereibušus cilvēkus ielas tuvumā, Drošas braukšanas skolas pasniedzējs Māris Krauze iesaka vadītājiem noņemt kāju no gāzes pedāļa un būt gataviem nobremzēt. Tāpēc, ka šādās vietās ir jābūt gatavam, ka pēkšņi var parādīties gājējs.

Veicot kreiso pagriezienu, īpaši sastrēgumu laikā, autovadītāja uzmanība vispirms tiek veltīta pretim braucošajam transportam, tādēļ gājēji paliek "otrajā plānā". Vadītājs cenšas pēc iespējas ātrāk pabeigt manevru, turklāt redzamību apgrūtina citu automašīnu gaismas, tādēļ gājējs bieži vien tiek pamanīts pēdējā brīdī. Tāpēc, kā uzsvēra autovadītājs ar 28 gadu stāžu Raivo Valters, vietās, kur auto veic kreiso pagriezienu, arī gājējiem ir jāpārliecinās, ka šoferis viņu ir pamanījis.

Pieredzējuši autovadītāji atzina, ka kļūdas pieļauj gan autovadītāji, gan gājēji. Savstarpēja cieņa un izpratne ir teju tikpat svarīga kā noteikumu pārzināšana, teica uzņēmuma "Velokurjers.lv" šoferis Jānis Namiķis.

Pēc Namiķa domām, svarīgi, lai gājēji zinātu ceļu satiksmes noteikumus un izprastu, kādu manevru veic auto. Savukārt autovadītājam jāapzinās, ka sabiedriskā transporta pieturvietās, skolu tuvumā un citās potenciāli bīstamās vietās gājēji var uzvesties neparedzami.

Kā liecina pieredzējušo autovadītāju novērojumi, bieži vien gājēji pārāk paļaujas uz autovadītāju modrību, tādējādi riskējot ar savu veselību un dzīvību. Tādēļ Krauze atgādināja, ka pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju, kur satiksme netiek regulēta, arī gājējiem jāpārliecinās, ka viņš ir pamanīts un ka auto paspēs nobremzēt.
"Īpaši svarīgi tas ir slidenos laika apstākļos," piebilda Krauze.

Jau vēstīts, ka CSDD aicina nākamās divās nedēļās gan autobraucējus, gan kājāmgājējus svētku steigā pievērst lielāku uzmanību arī ceļu satiksmei, lai svētku gaidīšanas laiks nebūtu nepatīkamiem notikumiem aizēnots.

Šī gada nogale bijusi tumša un slapja, šādi apstākļi paaugstina bīstamību uz ceļa, arī statistika ir skarba - oktobrī un novembrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 23, bet ievainoti 402 cilvēki. Kaut gan, salīdzinot ar šo pašu laiku pērn, bojā gājušo skaits ir samazinājies, ceļu satiksmes negadījumos ievainoto skaits ir ievērojami pieaudzis, informēja CSDD.

 
49 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
driveris 26.decembris 2017 16:14
21 3 Atbildēt

Jo lielāka pieredze, jo vairāk braukšana ir pārvērtusies par rutīnu un jebkura ārkārtas situācija izraisa bīstamību.

Apmēram kā 25 gadus sekss ar vienu sievieti. Un pēc tam, pamēğinot ar jaunu meiteni, infarkts klāt.

650 24.decembris 2017 13:16
12 6 Atbildēt

Un tas ir viss, ko 28g pārdzīvojis autovadītājs spēj izdvest? Ieteikums tipa Lo-hiem no lo-Hiem, vai kas tas ir? Varbūt Csdd muldēšanas vietā labāk varēja te kādam novēlēt priecīgus z-Svētkus vai kko tamlīdzīgu?

Ar ko atšķiras gājēju vai braucēju drošība pilsētā un ārpus tās? Ko līdz šī te brīdināšana un muldēšana, kad milzu nauda tiek tērēta apšaubāmiem meesla projektiem, bet tajā pat laikā visur akūti trūkst gan apgaismojuma,gan līniju, gan atstarojošo stabiņu? Stabiņi visā Valsts mērogā ir aplauzti un nezcik kilometru garumā to vnk nav, atstarojošie elementi apķēzīti, līnijas nodilušas vai arī to nav. Pēc kā cilvēkam vadīties Tumsā? Varbūt pēc Gaišuma un Labestības, kuru Svētkos izstaro Csdd Galvenā Ēka, vai kā?

Kad būs skaidrojums par to, ka, ieliekot lukturos šobrīd masveidā populārās +300% spuldzes, ir obligāti jāizveic kaut pati vienkāršākā lukturu pārbaude un pārregulēšana? Kad reiz ķers un draāatēs tos, kuri savu "redzamību" uzlabo uz citu braucēju drošības rēķina??? Masveida sērga- pašlaik katrs trešais auto tumsā brauc ar šīm pseido/spožajām spuldzēm un nenoregulētiem lukturiem.Kur ir kāds Csdd komentārs vai ieteikums? Kur ????? Kāpēc augstā visuredzošā EU komisija vispār atļauj šos mēeslus ražot un katram muļķim tos nesankcionēti lietot? Tur nekādu Pētījumu par 96miiljoniem eur nevajag- vnk izbrauc uz šosejas un pa 15min būs viss skaidrs.

Vernons 24.decembris 2017 10:38
11 25 Atbildēt

Nāves sodu sistēma gājējam! Nāves sods par izkāpšanu uz brauktuves bez pārliecināšanās par savu drošību. Par ceļa šķērsošanu ar sadalošo joslu pa vidu. Par četru joslu ielas šķērsošanu ārpus gājēju pārejas. Par iziešanu uz ielas no šķēršļa, bet tas pats šķērslis apstājies pirms šīs gājēju pārejas! Un šajā sakarā CSDD bija, ir un ceru ka nebūs neiespējamā misija uzrakstīt sadaļas "Brīdinājuma signāli" un "Ātruma samazināšanas process". Visa cerība, gan jau kaut kā, braucēji izlīferēs!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti