Uzmanieties - atkal aktivizējušies smikšķerētāji! 2

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 9.februāris 2024 14:44

2023.gadā trešais izplatītākais krāpšanas veids, uzreiz pēc krāpnieciskiem telefonzvaniem un investīciju krāpšanām, bijusi smikšķerēšana jeb krāpniecisku īsziņu sūtīšana.

Pērn iedzīvotājiem tādējādi izkrāpti vairāk nekā 375 600 eiro, un maldīgām īsziņām noticējuši un apkrāpti vismaz 394 iedzīvotāji. Arī šogad viltus īsziņu sūtītāji ir aktīvi un novērots jauns krāpšanu vilnis, proti, noziedznieki sūta īsziņas Valsts ieņēmumu dienesta vārdā.

Valsts policija šogad saņēmusi informāciju no iedzīvotājiem, kuriem noziedznieki nosūtījuši īsziņas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vārdā, par to, ka esot sagatavots nodokļu pārmaksas dokuments par pērno gadu. Šai īsziņai tiek pievienota krāpnieciska saite, kas nesakrīt ar Valsts ieņēmumu dienesta oficiālo vietņu adresēm. Noziedznieki vēlas, lai īsziņas saņēmējs krāpnieciskajā interneta vietnē ievada savus bankas kontu datus, tādējādi nododot tos krāpnieku rīcībā. Kā sūtītāja vārds tiešām uzrādās "VID", taču jāatceras, ka krāpnieki ar numuru viltošanas tehnoloģijām pavisam vienkārši spēj atdarināt praktiski jebkuru uzņēmumu un valsts iestāžu nosaukumus un tālruņa numurus.

Jāpiemin, ka vēl joprojām aktuāli arī citi īsziņu krāpšanu veidi, tostarp kopš 2023.gada otrās puses reģistrēti gadījumi, kad īsziņas sūtītājs uzdodas par sūtītāja bērnu, informējot par it kā salūzušu telefonu, un vēlāk saziņas laikā lietotnē WhattsApp prasa pārskaitīt naudu. Citkārt īsziņas sūtītājs, kas uzdodas par bērnu, raksta, ka esot cietis ceļu satiksmes negadījumā, lūdzot viņam steidzami pārskaitīt naudu.

Vēl joprojām ir populāras krāpšanas piegādes dienestu vārdā, krāpnieki izmanto ne vien Omniva un DPD viltus mājaslapas, bet arī DHL, UPS, Latvijas Pasta u.c. Noziedznieki nepārtraukti izdomā arvien jaunas metodes kā apkrāpt iedzīvotājus. Sākot no 2023.gada pavasara iedzīvotāji masveidā sāka saņemt īsziņas par administratīvā soda apmaksu. Tāpat fiksētas viltus īsziņas par pozitīvu HIV testu E-veselība vārdā un SMS ar uzaicinājumu ierasties tiesas sēdē.

Lai arī "leģendu" ir daudz, noziedznieku mērķis ir viens un metodes ir līdzīgas. Atverot ļaundabīgo saiti, tiek atvērta interneta vietne, kas oficiāli atveido kādu oficiālo vietni, kā Latvija.lv vai citu. Personai tiek piedāvāta iespēja autorizēties, pēc kā apstiprināt pieeju ar SMART-ID piekļuves kodiem, tādējādi nauda tiek pārskaitīta uz "naudas mūļa" kontu.

Valsts policija aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju - vienmēr pārbaudīt, vai atsūtītā saite vienmēr pilnībā sakrīt ar iestādes vai uzņēmuma oriģinālo vietnes adresi. Šaubu gadījumā ieteicams sazināties ar konkrēto iestādi vai uzņēmumu, izmantojot oficiālajā mājaslapā norādīto tālruņa numuru. Stingri aizliegts ievadīt savus bankas kontu datus apšaubāmās interneta vietnēs un jebkādā citā veidā nodot tos trešo personu rīcībā! Turklāt Valsts ieņēmumu dienests jau iepriekš brīdinājis iedzīvotājus, ka iedzīvotājiem nesūta īsziņas, bet visa informācija ir apskatāma Elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS). Tāpat iedzīvotāji aicināti gados vecākiem radiniekiem, kaimiņiem un draugiem aizvien atgādināt par aktuālajiem krāpšanas veidiem!

Gadījumā, ja izkrāpta nauda, par to pēc iespējas ātrāk jāpaziņo savai bankai un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
0pis 9.februāris 2024 17:37
4 1 Atbildēt

Nu, labs tak vārds. Smakojošā purkšķināšana, bet īsāk - smikšķerēšana.

650 9.februāris 2024 16:28
2 2 Atbildēt

Vajadzētu izsludināt Konkursu (iepirkumu/Par!).Kurš varētu izgudrot vēl kādu (pēc iesp debillilāku) "jaunvārdu".

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO)

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 4

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 22

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 43

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti