Lietuvā sākas plaša lauksaimnieku protesta akcija 17

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 23.janvāris 2024 11:17

Viļņā otrdien sāksies zemnieku protesta akcija, kuras laikā Lietuvas galvaspilsētā zemnieki no visas valsts ieradīsies ar lauksaimniecības tehniku un kuru Lietuvas Lauksaimniecības padome plāno turpināt līdz piektdienai.

Lietuvas Lauksaimniecības padomes priekšsēdētājs Igns Hofmans informēja, ka pirmdien lauksaimnieki no visas Lietuvas sākuši ceļu uz galvaspilsētu, kuras gaidāma 850 tehnikas vienību ierašanos.

Lauksaimniecības padome otrdien gatavojas veikt tehniskos un sagatavošanās darbus Viļņā, pulcējoties pie valdības nama, kur trešdien un ceturtdien plāno piketu ar apmēram 2000 cilvēku piedalīšanos. Saistībā ar protesta akciju gaidāmi satiksmes ierobežojumi Viļņas centrā.

Protesta akcija formāli noslēgsies piektdien, tomēr zemnieku ir gatavi jauniem protestiem, teica Hofmans.

Lauksaimnieku mērķis ir pievērst uzmanību sarežģītajai situācijai, sabiedrības sašķeltībai, būtiskām atšķirībām starp pilsētām un laukiem.

"No lauksaimniecības politikas ir atkarīga ne tikai Lietuvas lauksaimnieku darbība un dzīve, bet arī valsts iedzīvotāju nākotne kopumā: pārtikas cenas, pārtikas kvalitāte, pārtikas piegāde un nekaitīgums, kā arī valsts iedzīvotāju sociālā un ekonomiskā labklājība," uzsvēra Hofmans.

Kā teica padomes vadītājs, gaidāms, ka protestētāji tiksies gan ar vides ministru Simonu Ģentvilu, gan ar lauksaimniecības ministru Ķēstuti Navicku, kurš nedēļas sākumā atrodas vizītē Briselē, bet ceturtdien varētu tikties ar lauksaimniekiem Viļņā.

Ceturtdien gaidāms Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas paziņojums saistībā ar esošo situāciju lauksaimniecībā.

Lauksaimniecības padomei pievienojusies arī Privāto mežu īpašnieku asociācija, kura šomēnes organizēja kokvedēju piketu Kauņas rajonā. Uz Viļņu dodas arī 50 mežistrādes mašīnas, kas Viļņas centrā atradīsies divas dienas.

8.janvārī lauksaimnieki visā Lietuvā iededza ugunskurus, lai protestētu pret valdības lauksaimniecības politiku, akcīzes nodokļa palielināšanu sašķidrinātajai naftas gāzei, daudzgadīgo pļavu atjaunošanu, kā arī aicināja risināt piena nozares krīzi un citas problēmas.

Todien padomes delegācija tikās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti, lauksaimniecības ministru un vides ministru. Lai gan pēc tikšanās Hofmans to raksturoja kā diezgan konstruktīvu un sacīja, ka ar Šimonīti ir panākta vienošanās par kopīgu lauksaimnieku problēmu risināšanu un kārtējo tikšanos martā, dažas dienas vēlāk lauksaimnieki paziņoja par protesta akciju Viļņā.

11.janvārī Lietuvas lauksaimniecības padomes pārstāvji tikās ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski, kurš solīja piedāvāt risinājumus pastāvīgo pļavu atjaunošanai. Otrdien viņam plānots par to runāt ar Lietuvas lauksaimniecības ministru Navicku.
 

 
Visi komentāri
 
Jumu 23.janvāris 2024 12:19
5 0 Atbildēt

Labi, ka pie mums Latvijā lauksaimniekiem nav problēmu. ZZS valdošajā koalīcijā par zemniekiem brīņišķīgi rūpējas. Visur vienas problēmas, bet kaut lauksaimniecība zeļ un plaukst. 🚜🚜🚜

wons 23.janvāris 2024 13:23
11 0 Atbildēt

Lieliski redzēt, kā mazturīgie zemnieki, ar saviem vecajiem, noplukušajiem traktoriem dodas ceļā, lai cīnītos par vēl lielākām subsīdījām, atbalstu savam biznesam.

BMW 23.janvāris 2024 13:59
7 1 Atbildēt

Nabaga miljonāru zemnieciņi ar saviem miljonus vērtajiem Džona Brieža traktoriņiem brauks prasīt trūkumcietēju pabalstiņus un zemākas cenas soļarkai, jo biržā pārtikas cenas nokritušas un nevar vairs nofinansēt dalību Dakāras rallijā, vai uzbūvēt jaunu baseinu spānijas Villai.

Un vispār derētu tā kā sniega kompensācijas izmaksāt, bet pavasarī šļūdoņa kompensāciju, vasarā sausuma kompenšaci, vēja kompensāciju, cūku mēra kompensāciju, tad rudens lietavu kompensāciju un protams plūdu kompensāciju.

Pļurkt 23.janvāris 2024 14:31
0 4 Atbildēt

Kas ir??? Stulbie pilsētnieki apspriež zemnieku problēmas!

Zapte 23.janvāris 2024 14:42
3 0 Atbildēt

Čau lauķi! Ja Tev deguns ar taukiem un piena pudele kabatā, domā uzreiz visi citi ir stulbi?

Jūrmalnieks 23.janvāris 2024 14:48
3 1 Atbildēt

Sen bija laiks tos Latvijas laukus apmežot un pārtiku pirkt no Spānijas, Polijas, Itālijas. Maximā Itālijas sviests uz pusi lētāks par Latvijas, Poļu piens 2x lētāks, spānijas zemenes 4x lētākas, Vācu milti 2x lētāki, Importa alus 2x lētāks, cūkgaļa 2x lētāka, vista 2x lētāka, rapšu eļļa 2x lētāka. Nafig mums tos zemniekus vajag subsidēt, ja no viņiem nav nekādas jēgas? Kaut ko raud par biržas cenām, bet poļiem redz citas biržas cenas un viņi vēl nopelna, kamēr mūsējie tik raud!

Vidzeme 23.janvāris 2024 14:54
6 0 Atbildēt

Neteiksim, ka man baigi skauž un stipri tam sekoju, bet mūspuses lielākais lauksaimnieks pie pabalstiem tiek regulāri - nu, cik mazāki un lielāki mediji to atspoguļo. Viengad par slapjumā nenokulto labību (gar viņa laukiem braucot gan neredzēju kaut ko nenokoptu), citgad par sausumu, šogad par to, ka plānotā peļņa nesasniedzot 40 procentus - sausums vasarā, barības sagādāšana par cik tur procentiem dārgāka bijusi, joptv, esot tāds likums - lepni pa radio stāstīja - līdz ar to viņa saimniecība arī kvalificējoties tai kompensācijai!!!

Pļurkt 23.janvāris 2024 19:51
0 3 Atbildēt

Vo kur īstens pilsētnieks - idiots!!!!!

Ja Latvijas zemniekam būtu kaut vai Polijas subsīdijas un vēl 0% PVN pārtikai, tad tā pārtika būtu laikam vislētākā visā Eiropā!!!

=========

Vēl reizi pārliecinos par pilsētnieku stulbumu!! Pat aritmētikas līmenī nav spējīgi uz SKAITĀMAJIEM kauliņiem saskatīt elementāras lietas!!!

Pilsētnieks 24.janvāris 2024 8:35
3 0 Atbildēt

Pilsētnieks māk skaitīt, aiziet uz veikalu un saskaita cik viņam no sava maka jāizņem, lai nopirktu Latvijas preci un cik, lai nopirktu importa preci! Nafig pilsētniekam atbalstīt zemnieku, ja zemnieks neatbalsta pilsētnieku? 90tajos nebija nekāda atbalsta un Latvijas prece bija vislētākā! Tad arī bija jēga pirkt no zemniekiem un tos atbalstīt! Ja zemnieks dzīvo pēc biržas cenas, tad lai viņš iet di**st ar savu biržas cenu, pirkšu pēc lētākā biržas tarifa un  nekādu atbalstu tam, kurš mani neatbalsta! Un vispār laiks at';nemt zemniekiem dīzeļa subsīdijas, lai pērk par tādu pašu cenu, kā pilsētnieki!

Pļurkt 24.janvāris 2024 13:07
0 0 Atbildēt

Lasīt iemācies!!!

BMW 24.janvāris 2024 8:49
2 0 Atbildēt

Protams, ka vajag zemniekus atbalstīt, kā ta mūsu Jelgavas rajona moto Janka izdzīvos, ja ZS peļņa no 2+ miiljoniem nokritusies līdz 1,8 miljoniem. Šausmas, šausmas, iesaku laicīgi sākt vākt ziedojumus, lai atgrieztu peļņas rādītājus virs 2 miljoniem, savādāk būs jāsavelk josta.

Vidzeme 24.janvāris 2024 11:48
1 0 Atbildēt

Nu tu viņam piespēlē to ziņu par 40 procentiem - bet gan jau arī tavējais par to zina un arī "kvalificēsies" pabalstam.

Pļurkt 25.janvāris 2024 9:37
0 2 Atbildēt

Vispirms iemācies atšķirt peļņu no ieņēmumiem, tad lien skaitīt naudu cita maciņā!!!

BMW 25.janvāris 2024 11:16
1 0 Atbildēt

Tu esi stulbs, vai izliecies? Gada pārskatā ir pozīcija apgrozījums EUR 4 898 418 un pozīcija peļņa pēc nodokļu nomaksas EUR 1 876 949. Peļņa pret apgrozījumu 38,3%. Priekš īpaši stulbiem un atpalikušiem paskaidrošu, ka tas ir vēl iespaidīgāk par Latvenergo peļņu! Tā kā nevajag karināt makaronus par zemnieku grūto dzīvi! Ja šitais ir grūti, varu iedomātie,s kā bija pirms tam.

Blokķēde 25.janvāris 2024 11:20
2 0 Atbildēt

Sanāk, ka no ZS ir labāka atdeve, nekā no manām investīcijām Bitcoin?

ZZZZ 24.janvāris 2024 10:06
1 0 Atbildēt

Vakar 23.01.2024 panu rāmā tik tāds maziem burtiņiem, bija LT traktorgeita, īsu brītiņu pazibēja. Par DE vispār jau neko...Kas tur notiek?

 Tas labi pilsētnieki cīņā ar lauķiem 🍋

STOP oil 24.janvāris 2024 12:09
3 0 Atbildēt

Francijā dikti patīk svilināt dārgus luxus klases SUV. Ja uzzinās cik maksā traktors, uguņos tā, ka maz neliekas!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā baltkrievu tālbraucējs Polijā 350 eiro sodu nopelnīja (+ VIDEO) 3

Baltkrievu "fūres" vadītājs, kurš krustojumā un uz gājēju pārejas apsteidz netrafarētu policijas automašīnu, tiek apturēts un saņem sodu PLN 1500 (350 EUR) apmērā. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 9

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti