Simtiem lauksaimnieku dažādos Latvijas reģionos 5. februārī uzsāks protestus 21

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Dace Vīksna | 31.janvāris 2024 13:11

Ar mērķi pievērst uzmanību un rast risinājumu daudziem lauksaimniecības nozarē sasāpējušiem jautājumiem, kas iestrēguši politiskajos un ierēdniecības gaiteņos, Latvijas zemnieki uzsāk protestus reģionos. Nozares pārstāvji atzīst, ka birokrātiskās prasības un valdības pārstāvju vienaldzība draud samalt lauksaimniecības nozari.

“Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš informē, ka Latvijas lauksaimniecības nozares pārstāvji kopš prasību iesniegšanas Zemkopības ministrijai un ministram Armandam Krauzem lauksaimnieku ārkārtas sapulces laikā pērn, 2. novembrī, Slampē, pacietīgi ieturējuši diplomātisku nogaidīšanas pauzi.

  J. Lazdiņš: “Kopš lauksaimnieku ārkārtas sapulces ir pagājuši 3 mēneši un no iesniegtajām prasībām nozares sakārtošanā izpildīta ir tikai 1.

Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas  aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību. Vēl nevienas citas valdības vadītājs sarunu laikā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem nav draudējis ar “aiziešanu no sapulces”. Nepieņemami klaji tiek ignorēti nevalstisko organizāciju aicinājumi satikties, lai apspriestu nozares problēmas. Mēs esam aicinājuši ieklausīties, bet pretī esam saņēmuši bezdarbību un dažkārt pat draudus ar mums izrēķināties, lai gan lauksaimniecības nozare tiešā veidā ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju – runa ir par pārtikas pieejamību, kvalitāti, piegādi, cenām. Galu galā – tas ir katra iedzīvotāja un valsts kopumā fiziskās un ekonomiskās drošības jautājums.”

Lazdiņš papildina, ka šodien lauksaimnieku izvirzītās prasības ir iesniegtas Ministru prezidentei Evikai Siliņai un Zemkopības ministram Armandam Krauzem.

 Turpina J. Lazdiņš: “Esam informējuši ministru par to, ka vēl ilgāk nevaram gaidīt, un , ka 5. februārī visos Latvijas reģionos tiek sākti lauksaimnieku protesti. Kopš prasību iesniegšanas, 5 dienu laikā gaidīsim reālus risinājumus no valdības pārstāvju puses.Pretējā gadījumā dosimies uz Rīgu, kur būsim tik ilgi, kamēr notiks reāla lietu virzība un pieņemti konkrēti lēmumi. Tukšus solījumus un mūsu prasību ignorēšanu vairs nepieļausim!”

Lauksaimnieku reģionālie protesti plānoti Saldū, Talsos, Liepājā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Valmierā, Gulbenē, Limbažos, Daugavpilī, Rēzeknē un Koknesē.

Lauksaimnieku prasības ar konkrētiem termiņiem ir vērstas uz šādiem nozarei kritiski svarīgiem jautājumiem:

1)     Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītējs importa aizliegums bez pārejas perioda.

2)     5% samazinātās PVN likmes atjaunošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem; nozares konkurētspējas veicināšana.

3)     Birokrātijas mazināšana lauksaimniecības nozarē.

4)     Plašāka pieeja apdošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām.

5)     Atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

 
Visi komentāri
 
BMW 31.janvāris 2024 13:46
25 3 Atbildēt

Manis pēc tie zemnieki var sarullēt tās savas prasības un iespraust tur kur saule nekad neiespīd! 

Ja es būtu valdības vadītājs es izvirzītu pretprasības:

1. Latvijas pārtikai ir jābūt lētākai par importa, citādi svītrot ZS no atbalsta saņēmēju saraksta.

2. Aizliegt raundapu izmantot ražas kaltēšanai.

3. Uzlikt par pienākumu visiem atbalstu saņemošajiem zemniekiem šķūrēt sniegu savā apkaimē.

:-) 31.janvāris 2024 13:59
1 0 Atbildēt

Ir divu veidu zemnieki; 1. kas kliedz, ka viss ir slikti. 2. strādā, izbauda darba augļus un priecājas, ka bļāvēji ko papildus izsituši, kaut nav nepieciešams.

Divas asimniecība, abas nodarbojas ar gaļas liellopiem, pašpietiekamas, respektīvi spēj pašas sevi apgādāt ar lopbarību. Ne mazāko problēmu, dzīvo, priecājas, ceļo. katrā no  saimniecībām nodarbināti 3 civēki, jeb īpašnieku un viņu ģimenes. Pietam abas saimnecības ir uzlikušas "mīksto" dabas biotopu, zāi gadījum'areto zālāju aizsardzībai. Izdevīgāk ir maksāt sodu un nopļaut 3x, nekā saņemt smieklīgu kompensāciju un pļaut 1x.

ZZZZ 31.janvāris 2024 13:58
3 2 Atbildēt

BMW kad apakša negrib bet augša nevar, Tu savas prasības vari sarullēt dziļi dziļi, kur saule neiespīd...Un tur nekas labs nav un neiznāk.

BMW 31.janvāris 2024 14:42
7 2 Atbildēt

Es tā arī daru, lieku lielu treknu mīksto tiem mūsu zemniekiem un pērku poļu pienu, gaļu, spāņu zemenes, marokas kartupeļus, ukraiņu olas un itāļu makaronus! Man tie ņaudētāji nav vajadzīgi!

msh 1.februāris 2024 1:43
1 1 Atbildēt

Jā, poļu piens ir labs piemērs problēmai - gadu atpakaļ, kad piena iepircēju kartelis iepisa jaunās mikrocenas, mūsu un leišu zemnieki saņēma kaut kādus 30 centus par litru, bet poļu 70 centus par litru. Kas tas ir ja ne apzināta lauksaimniecības iznīcināšana?

YYYY 31.janvāris 2024 17:54
12 1 Atbildēt

Vispar “bmw” ir taisnība. Kuri tad ir lielākie pīkstētāji un bimbuļi? Lielās saimniecības ar simtiem hektāru īpašumu, nu un sārtvaidzīt uzmini kas ir šie cilvēki? Ak vai pagastaveči un viss. Un zini ko viņi izteikti neprot? Turēt muti, kad lieto alkoholu, citādāk tādam, kā man pat kauns paliek dzirdot visas tās viņu shēmas, mahinācijas un izbimbātos līdzekļus. Šitie visi shēmotāji/lauksaimnieki nekad nav bijuši labāki par satiksmes ministriem un lielu daļu “profesionālo” deputātu, arī Gloriju…

wons 31.janvāris 2024 14:38
14 2 Atbildēt

Latvijas zemnieku protesti gluži, kā Gumball 3000, kur var apskatīt simtiem tūkstošus vērto tehniku. Nabadziņi, johaidī ! Tie pirksti gaisā attiecīgās nozares biznesmeņiem ceļas arvien augstāk ! Kurai vēl biznesa nozarei ir tādi atbalsti valstī? Bet viņiem vajag vēl un vēl !

WALA 1.februāris 2024 13:59
1 0 Atbildēt

Sarunāsim ka beidzam irst - sēdot piebezdētā ofisā, un vēl jo īpaši ja gadījumā esi ierēdnis, jo nu riskus šēzot "savā vagā" izjūti daudz izteiktāk kā "iekasējot" no tiem pašiem zemniekiem nodokļus ...

Tas neizslēdz arī saimniecības kurām gan ar zemi viss kārtībā gan ar biznesu, tomēr ir gana saimniecību kurām ar zemi nav tā paveicies ... un tad vēl visādi "pārāk zaļi " 3,14dari grasās lopkopību smagi ierobežot ....

ZZZZ 31.janvāris 2024 15:00
1 2 Atbildēt

wons ar belarus slikti, ar bankas Gumball 3000 atkal slikti. Viss slikti. Skolotājs, kad ar pildspalvu protestē visi smejās...

Nu 31.janvāris 2024 16:00
2 0 Atbildēt

nekāda medusmaize tā lauksaimniecība gan nav. It sevišķi kaut ko sākot darīt no nulles.  Bet pēc tām un ja pieder pietiekami liela zemes platība,  tad nav ne vainas.  Tikai diemžēl pie mumi visi atbalsti ir pilnīgi otrādi orientēti. Sākumā vari plēsties,  ja pliks pa nātrēm,  bet tad kad aiziet tad,  gan atbalsta dienestos visu uzreiz draugi, gan likumi atbilst atbalsta izsniegšanai

:-) 31.janvāris 2024 17:12
3 0 Atbildēt

Faktsiki normāla saimniecība sākas ar +/-100 ha. Ja mazāk, tad jābūt kādam nišas produktam. Tiem kam 50 ha, nekas vairāk par naturālo saimniecību nesanāks, izņemot nišas razōšanu.

Ha 31.janvāris 2024 19:44
0 0 Atbildēt

Naturālā saimniecība būtu 2 līdz 5 ha. Vairāk paša spēkiem apstrādāt nav iespējams   

50 ha jau ir diezgan liela saimniecība, bet sākās cita problēma - paša spēkiem vairs nevar,  bet lai sāktu saimniekot  tā pa īstam ar john deere atkal par maz

YYYY 1.februāris 2024 8:42
9 0 Atbildēt

Bļa 2-5ha?

Tādu apjomu var bernudārza vecuma bērniem uzticēt apsaimniekot, tā ir normālas privātmājas minimālā zemes paltība…

anonimikis 31.janvāris 2024 19:55
3 3 Atbildēt

Ja zemnieki pieprasa aizliegt Krievijas un Baltkrievijas pārtiku, tad tāpat arī būtu jāaizliedz tur ražotās lauksaimniecības tehnikas un tās daļu imports Latvijā bez pārejas perioda.

BMW 1.februāris 2024 8:30
16 0 Atbildēt

Tas viss sīkumi, jāaizliedz izmantot Krievijas izcelsmes minerālmēsli!

Kjt 1.februāris 2024 0:18
12 0 Atbildēt

Tad kad 2022 gada bija LV laba raza bet citur slikta graudu raza, vai tad musejie fermeri nodeva graudus LV prieks tautiesiem par : izmaksas plus parasta marzha?  Njefiga, tad cik atceramies bija * birzhas cena  * un rupmaizei ko vairakus gadus pirku pa 1,25 eur cena uzleca uz 2,25 eur... jo graudi maiznicam redz dargi, pofig ka laba raza. Sogad tipa bija slikta razha mums, bet maizes cena beidzot nokritas - secinajumi, musejie var labak strausus audzet, no ta maizes cena nemainas, tad kapec nodoklju naudu (pvns no polju desam vacu veikala) ir jaatdod ka pabalsts svesie biznesmeniem? Labak kadai mazai skolai lai tiek

LURSOFT 1.februāris 2024 10:05
4 0 Atbildēt

Nu ko vientieši, sametieties un palīdziet  nabadziņiem:

"Tikai pirms desmit gadiem pirmie zemnieki iekļuva ikgadējā Latvijas miljonāru sarakstā, bet nu jau 109 Latvijas zemnieku saimniecībām pašu kapitāla apjoms pārsniedz vienu miljonu eiro, un pašreizējais vienas zemnieku saimniecības vērtības rekords jau ir vairāk nekā 8,3 miljoni eiro"

blog.lursoft.lv/2017/09/15/la...-saimniecibas/

zz.lv/jana-vintera-...miljonus-eiro/

Sofija 1.februāris 2024 10:13
3 0 Atbildēt

Visas prasības izskatās, ka pati valdība sarakstījusi. Eiropas zemnieki protestē pret ukraiņu produktu "melno sērgu", kas kā parazīti pārņem Eiropu, bet šitiem vajag aizliegt tikai Krievijas un Baltkrievijas preces. Parādus dodiet vairāk - tizla prasība, bet ko muļķim padarīsi. Atceliet nacionālo aizliegumu, lai ārzemnieki vairāk izpērk zemes. Baigās prasības. Un kāda jēga no šiem protestiem, ja neviens nenotiek Rīgā? Rīgas kungiem tak pie vienas vietas, ka piemēslos citurieni, viņiem tak netiks. Latvijas zemnieku preces nav nemaz tik labas, poļu ir labākas.

WALA 1.februāris 2024 14:00
2 0 Atbildēt

Dažam Latvijas liel-zemniekam pieder zemes Ukrainā jau labu laiku .... Jautājumi ir ?

ZZZZ 1.februāris 2024 15:36
0 0 Atbildēt

Cik atminos, viņus tur smagi pārmeta...Nezinu par visiem, bet tam ir sava zeme.

BMW 1.februāris 2024 14:10
6 0 Atbildēt

Nacionālais aizliegums ir vienīgais ierobežojums, kas neļauj iztirgot ārzemju fondiem Lauksaimniecības zemes! Meži jau pieder Zviedriem un drīz nevarēs bez zviedru atļaujas pat iet bekot!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi džigiti ar ZILiem nesadala ceļu; liktenis žēlo (+ VIDEO) 1

Divi kirgīzu džigiti ar padomjlaiku ZIL kraviniekiem nesadala ceļu un viens no kraviniekiem ietriecas brauktuves atdalošajās barjerās. No šī ZIL priekšpuses maz kas paliek pāri, taču trieciens šoferi izmet uz ielas un viņš paliek šķietami neskarts. Lasīt vairāk

 

80 500 eiro - elektriskais Cadillac jau Eiropā (+ FOTO) 7

Pilnībā elektriskais Cadillac Lyriq sper pirmos soļus Eiropā. Automašīna jau pieejama dažos tirgos, tostarp Vācijā, kur tās cena būs vismaz 80 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 12

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti