LTAB atgādina - OCTA jāiegādājas ne vien motociklu, bet arī mopēdu un motorolleru īpašniekiem

 

Foto: iAuto.lv

LTAB | 31.marts 2017 16:09

Lai arī oficiālā motosezonas atklāšana šogad ieplānota vien 29.aprīlī, salīdzinoši siltie laikapstākļi sekmējuši to, ka motobraucēji jau šobrīd aktīvi iesaistās ceļu satiksmē.

Diemžēl motobraukšanas sezonas sākuma statistika nav spoža – jau šobrīd reģistrēti 10 CSNg, kuros iesaistīti motobraucēji, un diemžēl ir jau viens bojāgājušais.

Pagājušajā gadā motobraucēji kopumā izraisīja 231 CSNg, un kopējā atlīdzību izmaksu summa par nodarītajiem zaudējumiem bija 298 tūkstoši EUR. “Arī 2014. un 2015.gadā šī statistika ir salīdzinoši līdzīga – motobraucēju izraisīto negadījumu skaits bijis attiecīgi 221 un 257 CSNg, bet izmaksāto atlīdzību apmērs – 210 tūkstoši EUR un 260 tūkstoši EUR,” informē Latvijas Transportlīdzekļu Apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Arī CSNg cietušo motobraucēju un tiem izmaksāto atlīdzību skaits ir līdzīgs. 2014.gadā CSNg cieta 217, 2015.gadā – 240, bet pērn – 249 motobraucēji. Pirms trim gadiem atlīdzībās izmaksāti 301 tūkstotis EUR, pirms diviem gadiem – 291 tūkstotis EUR, bet pagājušajā gadā – 285 tūkstoši EUR.

2016.gadā motobraucēji kopumā iegādājās 38 694 OCTA polises, tikmēr šī gada pirmajos trīs mēnešos noslēgto OCTA līgumu skaits ir 6 847. "Mototransporta īpašnieku iegādāto OCTA polišu skaits pieaug no gada uz gadu. Proporcionāli lielākais noslēgto līgumu skaita pieaugums vērojams 2012. un 2013.gadā, kas skaidrojams ar to, ka no 2011.gada spēkā ir likuma norma, ka OCTA polise jāiegādājas arī mopēdu un motorolleru īpašniekiem,” stāsta J.Abāšins.

Lielākā daļa OCTA polišu mototransportam tiek iegādāta uz 3 mēnešiem, savukārt visam gadam polisi iegādājas gandrīz 16,9% mototransporta līdzekļu īpašnieku. “Aicinu motobraucējus rūpīgi pārdomāt termiņu, uz kādu slēgt apdrošināšanas līgumu, lai gada otrajā pusē negadītos situācija, kad polises termiņš ir beidzies,” akcentē J.Abāšins, piebilstot, ka arī ekonomiski izdevīgāk ir iegādāties OCTA ilgākam termiņam jau sezonas sākumā.

“Atgādinām, ka OCTA apdrošināšanas polise ir nepieciešama gan motociklu, gan mopēdu un motorolleru vadītājiem. Par braukšanu bez tās tiek piemērots naudas sods un soda punkti - fiziskām personām motociklu īpašniekiem no 85 līdz 120 EUR un 2 soda punkti, bet mopēdu un motorolleru īpašniekiem no 30 līdz 55 EUR un 2 soda punkti,” informē J.Abāšins.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību Latvijā un Zaļās kartes dalībvalstīs. Sistēmas sekmīgākai darbības nodrošināšanai ir izveidots LTAB, kurā apvienojušās apdrošināšanas sabiedrības, kurām ir tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā – AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, “InterRisk Vienna Insurance Group” AAS, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Seesam Insurance” AS Latvijas filiāle un “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti