Latvijas un Igaunijas spēka struktūrām tiks piegādāti militārie transportlīdzekļi teju 700 miljoni eiro apmērā 4

 

Foto: Publicitātes foto

6.oktobris 2023 15:03

Vērienīgais līgums tika noslēgts starp Igaunijas Valsts aizsardzības investīciju centru (RKIK), Scania, Veho un Volvo par militāro transportlīdzekļu iegādi, lai turpmākos septiņus gadus Igaunijas un Latvijas spēka struktūras apgādātu ar dažāda veida transportlīdzekļiem. Ietvarlīguma kopējā vērtība ir aptuveni 693 miljoni eiro.

“Agrāk bruņotos spēkus apgādāja ar lietotu tehniku no sabiedrotajiem, bet, ņemot vērā saasināto drošības situāciju, šīs iespējas Eiropā ir izsmeltas. Tagad pirmo reizi vēsturē mums ir iespēja Igaunijas bruņotajiem spēkiem pasūtīt tieši viņu vajadzībām atbilstošus jaunus transportlīdzekļus,” sacīja RKIK transportlīdzekļu, tehnikas un loģistikas kategorijas vadītājs Erko Sepri. 

Erko Sepri norādīja, ka šis ir ļoti vērienīgs un apjomīgs projekts, kur uzsvars likts uz detaļām, lai Igaunija un Latvija iegūtu vislabākos iespējamos nosacījumus militāro transportlīdzekļu iegādei gan cenas, gan piegādes ziņā. Iepirkums norisinājās sīvā konkurencē, piedalījās aptuveni desmit pretendenti, no kuriem trīs tika pasludināti par uzvarētājiem. Līdz piecām tonnām smagus transportlīdzekļus sāks piegādāt Veho AS, bet kā uzvarētāji transportlīdzekļu kategorijā, kas sver vairāk nekā piecas tonnas, tika izraudzīti Volvo Eesti AS un Scania Eesti AS.

Iegādājamie transportlīdzekļi tiek iedalīti divās kategorijās, līdz piecas tonnas smagi transportlīdzekļi un transportlīdzekļi, kuru svars pārsniedz piecas tonnas. Starp transportlīdzekļiem ir gan loģistikas transportlīdzekļi, kas paredzēti braukšanai pa autoceļiem, gan taktiskie transportlīdzekļi, kas piemēroti gani autoceļiem, gan bezceļiem. Šie transportlīdzekļi tiek pasūtīti un piegādāti pa daļām, un pirmie tiks piegādāti jau nākamajā gadā.

“Pirmajā iepirkuma posmā ir plānots iegādāties gandrīz 400 transportlīdzekļus, kas ir ievērojams pagrieziena punkts bruņoto spēku tehniskā parka modernizācijā,” – sacīja bruņoto spēku ģenerālštāba tehnikas un ieroču sistēmu nodaļas vadītājs majors Raigo Pūseps. – “Jaunās paaudzes transportlīdzekļu ieviešana nodrošinās bruņoto spēku loģistikas atbalsta ilgtspēju, atvieglos rezerves daļu iegūšanu un uzlabos mūsu vienību operativitāti un mobilitāti.”

Militāro transportlīdzekļu līguma periods ir septiņi gadi, ja nepieciešams, to var pagarināt vēl par trim gadiem. Noslēgtais līgums ļauj iegādāties mašīnas ne tikai bruņotajiem spēkiem, bet arī Igaunijas Zemessardzei un Policijas un Robežsardzes dienestam. Transportlīdzekļus var iegādāties arī Latvijas Aizsardzības ministrijas padotības iestādes.

 
Visi komentāri
 
Viena tante teica 6.oktobris 2023 16:13
3 0 Atbildēt

Igauņi atkal apčakarēja latviešus! Piegādēs pelnīs viņu firmas !!!!!!!!!!

felix65 6.oktobris 2023 19:14
0 0 Atbildēt

Nez kāpēc mani nepārsteidz tas, ka mīzēju un tukšlielībnieku tauta ir atkal apdirsusies.

Rexx 7.oktobris 2023 6:30
1 0 Atbildēt

Jautājums. 

Latvijā ir gan Scania Latvia, gan Volvo Truck Latvia. Kāpēc mums piegādās igauņu uzņēmumi?

Otrs. Nav noslēpums, ka jaunā tehnika ir aprīkota ar visādām eko šmeko ( Ad blue, DPF, utt) sistēmām, kuru atteikuma gadījumā tiek nopietni ietekmēta transportlīdzekļa veiktspēja. Vai tiešām militārā tehnika arī tiks aprīkota ar šo eko kombinātu, tādējādi pakļaujot riskam dārgu tehniku, kura mēdz pārvērsties no karietes par ķirbi viena sīka vadiņa bojājuma dēļ?

Mihails 9.oktobris 2023 10:12
0 0 Atbildēt

Un kāpēc tad mūs LV ražojuma FOX militāro auto ražojumu nepirka?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 1

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Ko dara šī tehnika? (+ VIDEO) 5

Kravas auto ar piekabi kaut ko vienmērīgi izkaisa uz ceļa. Vai varētu būt, ka šādi ātrā un vienkāršā veidā tiek atjaunots ceļa segums? Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 18

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti