No kā baidās gājēji Vācijā? – atbilde pārsteidz 32

 

Minhene Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

iAuto | 25.novembris 2023 11:21

Vācijas lielākais automobiļu klubs ADAC noskaidrojis, cik droši jūtas gājēji lielākajās pilsētās, no kā tie baidās un, kas tos uztrauc. Pretēji prognozēm, autobraucēji nebūt nav šī saraksta virsotnē.

ADAC pētījumā par gājējiem draudzīgākajām pilsētām atzītas Minhene un Potsdama. Aptaujātie atzinuši, ka jūtas droši zonās, kur darbojas gājēju luksofori un uzzīmētās gājēju pārejas. Minhene turklāt izceļas pozitīvā plāksnē arī attiecībā uz sniega tīrīšanas un smilšu kaisīšanas pakalpojumiem. Bavārijas galvaspilsētas ietvju stāvoklis valsts mērogā ir novērtēts kā labākais. Minhenes iedzīvotāji kritiski vērtē tikai centrālo drošības saliņu skaitu, savā atskaitē secina ADAC.

Bet, kas tad traucē gājējiem un dara bažīgus vismazāk aizsargātos satiksmes dalībniekus? – izrādās, ka tās nebūt nav automašīnas, kā varētu domāt: 53 procenti aptaujāto atzinuši, ka visvairāk jāuzmanās no neapdomīgiem elektrisko skrejriteņu vadītājiem, seko velosipēdisti ar 49% un citi gājēji ar 34%, bet tikai 31% norādījis uz autovadītājiem. ADAC gan piebilst, ka negadījumiem, kuros iesaistīti gājēji, smagākās traumas gūtas sadursmēs ar mašīnām.

Arī riteņbraucēji ir lieli grēkāži.

Autokluba “Mobil in Germany” Minhenē 2022. gadā veiktais pētījums parādīja, ka arī velosipēdisti pieskaitāmi pie lielākajiem satiksmes noteikumu pārkāpējiem. 12 stundu laikā kādā jūnija dienā tika fiksēti 133 riteņbraucēji (6,4% no visiem), kas ignorē luksofora sarkano gaismu.  

Bez vainas nav arī paši gājēji.

Dažkārt gājēju problēma nav satiksmes dalībnieki, kas pārvietojas uz diviem vai četriem riteņiem, bet gan viņi paši – bieži gājēju uzmanību novērš mobilie tālruņi, tie nēsā austiņas un tāpēc apkārtējo vidi uztver tikai ierobežoti vai pat nedzird neko, turklāt daudzi ievēro tikai tos ceļu satiksmes noteikumus, kurus paši uzskata par saprātīgi ieviestiem.

Gadu garumā veiktā statistika liecina, ka gājēju drošība uzlabojas. Piemēram, 1980.gadā Vācijā bija reģistrēti 3700 negadījumu ar bojā gājušiem gājējiem, bet pērn šādu gadījumu bijis 368.  

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jūrmalnieks 27.novembris 2023 12:03
18 0 Atbildēt

Joprojam nesaprotu, kāpēc valsts reģionalie ceļi netiek taisīti ar platāku aptuveni 50cm asfalta joslas malu. ( ja tā ir naudas problēma, tad vismaz, vienā ceļa pusē)

 Kur gājējiem/riteņbraucejiem drošāk pārvietoties. Jo tas ir vienīgais veids kā ar kājām/velo tikt no viena miesta uz otru! Pa kartupeļu laukiem neviens nebrien un ja bristu, ātri dabūtu piz.. jo bojā ražu!

Tagad šādās opcijās jāiet konkrēti pa ceļa braucamo daļu un īpaši tumšajā laikā gan gājējs, gan autovadītājs ik reizi lūdz, lai nenotiek nelaime.

Vidzeme 25.novembris 2023 11:43
9 3 Atbildēt

Mazpilsētās ir līdzīgi, diemžēl izceļas gados vecāki cilvēki,, kas sarkano gaismu laikam uzskata par personīgu izaicinājumu.

Vidzeme 25.novembris 2023 12:39
8 0 Atbildēt

Es tev par aizliedzošo signālu stāstu, tu man Gloriju acīs bāz. Par veciem cilvēkiem un vides pieejamību ir cits, daudz skaudrāks stāsts: slikti notīrītas ietves, malas, aiz kurām var aizķerties kājas, soliņu trūkums utt.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 17

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

6 Ginesa rekordi: Kārlis Bardelis ar laivu un velo apbraucis apkārt pasaulei (+ VIDEO) 3

Kad viņš sāka savu braucienu apkārt pasaulei, viņam bija 31 gads. To beidzot – 39. Kārlis Bardelis airu laivā un ar velosipēdu apceļojis zemeslodi un nu atgriezies Latvijā. Ceļojuma laikā sasniegti seši Ginesa rekordi un vākti līdzekļi labdarībai. Lasīt vairāk

 

No 1. maija atsevišķos valsts ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 10

No 1. maija atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos tiks ieviests palielināts atļautais braukšanas ātrums. Lasīt vairāk

 

Kas ir Cupra Tavascan ? (+VIDEO) 6

Izstādē Auto 2024 notika elektromobiļa Cupra Tavascan Baltijas pirmizrāde. Kā TV Autoziņām uzsvēra K-Auto Seat un Cupra tirdzniecības vadītājs Juha Patama, tā ir pilnībā elektriska SUV kupeja, SUV spēcīgā rakstura un kupejas elegances kombinācija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti